Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Nem az a bűnbak, aki kihagyja az utolsó büntetőt

2016.08.20. 10:48
A sorozatban harmadszor bukott olimpián a magyar női vízilabda csapat bronzmeccset.

 

  • 2008-ban szintén büntetőkkel – Ausztrália volt az ellenfél -, de akkor még volt hosszabbítás, míg most nem.
  • 2012-ben az ausztrálok ellen sikerült döntetlenre menteni a meccset, de a hosszabbításban 2-0-ra ők nyertek
  • 2016-ban az oroszok mentették ellenünk döntetlenre a meccset, és a büntetőkkel jobbak voltak.

Állandósuló kérdés kérdés a pólómeccseink után, hogy mit kellett volna másként tenni, hogy ne könnyek közt zokogva menjenek az öltözőbe a játékosok, hanem egy történelmi érmet megnyerve.

A női vízilabda ugyanis még sosem szerzett ötkarikás érmet. Pénteken egy győztes állásból bukta el a bronzmeccsét az oroszokkal szemben.

Hiba lenne, ha az okok között Kisteleki Hannát emlegetnénk, aki kihagyta az utolsó, a hetedik büntetőt. A jegyzőkönyvekben persze az áll, ő nem lőtte be, de mentségére szóljon, az orosz kapus egy fél méterrel legalább előrébb lebegett, mint szabadott volna, de a játékvezetők nem ítéltek semmit.

Bíró Attila kapitány a kettes játékos, vagyis Glyzinára hívta fel a figyelmet, amikor higgadtan, tárgyilagosan, indulatoktól mentesen értékelt. Szerinte többször megoldhatatlan feladat elé állította a mieinket. Öt gólt lőtt, nem szabadott volna, hogy ennyiszer lőjön.

Azt is mondta, hogy Czigány két optimális megoldás közül választhatott volna az utolsó magyar támadásnál, de ő egy harmadikat húzott, bejátszotta a labdát centerbe, ahelyett, hogy például elpasszolta volna a sarokba, mert ha oda dobja a 24 éves játékos, az oroszok nehézkesebben érnek fel a kapu elé, így kevesebb idejük marad a kapuralövésre, nekünk pedig értelemszerűen több a rendeződésre.

De Bíró erre sem akarta fogni, hiszen utána volt még egy orosz támadás is, amelyben a védekezés elcsúszott, kiállítás következett, és egy másodperccel a vége előtt Szimanovics megmentette a meccsüket, 12-12-re alakította az állást.

Nyilván az sem jött jókor, hogy Áts Bertalant elküldték a kispadról – felállt egy akciónál -, aki feltérképezte az orosz lövőket. Bíró azt mondta, tudták a kapusok, fel voltak készítve rá, kinek, melyik a kedvenc sarka.

A sok apróság mellett mi is megemlítünk kettőt.

  • 11-9-nél, pontosan öt perccel a vége előtt emberelőnyben támadtunk, 12 másodperc után a bírók elvették a labdát, mert két méteren belülre úszott valaki labda nélkül. Ha majd elemzik a meccset az érintettek, ezt biztosan kivesézik.
  • 3:27-tel a vége előtt Liszunova kapufára lőtt egy labdát, a visszapattanót Profokjeva belőtte. Ha egy centivel máshol éri a lécet a labda, már nem úgy pattan. Két magyar játékos is ott volt ennél a helyzetnél a kapu előtt, de a center elé vágódott, akinek nem volt nehéz dolga.

A tornát végül az amerikaiak nyerték, a döntőben 12-5-tel ütötték ki az olaszokat. Mi egyik meccsünkön sem kaptunk ki ennyire tőlük. 

Az a kérdés is felmerült, mi van, ha a csoportban jobban játszunk, és a spanyolok ellen nem vereség a vége, az amerikaiakat elkerüljük, és az oroszokkal a nyolc között játszunk. Hát igen: Ha.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?