Történelmi győzelem a kézilabdatornán

2016.08.21. 21:02

A dán férfi kézilabda-válogatott történelmet írt az olimpián: először nyert aranyérmet a csapat. A kétszeres olimpiai bajnok franciákat verték.  A két csapat nagy torna döntőjében legutóbb 2014-ben találkozott egymással: a hazai Európa-bajnokság döntőjében 41-32-es vereséget szenvedtek. 

A döntőben a dánok az első perctől kezdve bevállalós taktikával játszottak, hiszen támadásban a kapusukat mezőnyjátékosra cserélték. Mindkét csapat hatalmas sebességgel kézilabdázott, de arra nagyon figyelt, hogy elkerüljék a lerohanásból kapott gólokat.

A dánok taktikájának megvolt a kockázata: a francia Michael Guigou fél percen belül kétszer is üres kapus gólt lőtt, ezután a dánok fel is hagytak ezzel a módszerrel. A félidő hajrájában Mikkel Hansen, a dánok szupersztárja elképesztően elkapta a fonalat, sorozatban lőtte a foghatatlan, gólokat. A PSG klasszisa hétszer volt eredményes az első harminc percben, és neki köszönhetően kétgólos dán előnnyel fordultak a csapatok.

A szünet után a dánok tartották előnyüket, a franciák megküzdtek minden gólért. Negyed órával a vége előtt három góllal vezetett a dán csapat, majd Daniel Narcisse kiállítása alatt ötre nőtt a különbség.

Az időkérés után feljavultak a franciák és bő öt perccel a vége előtt két gólra jöttek fel. A dánok hosszan elnyújtott támadásokkal ölték az időt, de emiatt kiszorított helyzetből fejezhették csak be az akciókat. Három perccel a vége előtt Nikola Karabatic minimalizálta a különbséget, ráadásul emberelőnyt harcolt ki, de Lasse Svan a szélről betalált, majd Karabatic lépett el egy akciót, amivel egy perccel a vége előtt el is dőlt a találkozó, írja az MTI. 

A férfi kézilabdatorna végeredménye, olimpiai bajnok:

Dánia (Niklas Landin Jacobsen, Mads Christiansen, Mads Mensah Larsen, Casper Ulrich Mortensen, Jesper Noddesbo, Jannick Green, Lasse Svan Hansen, Rene Toft Hansen, Henrik Mollgaard, Kasper Sondergaard, Henrik Toft Hansen, Mikkel Hansen, Morten Olsen, Michael Damgaard)

 2. Franciaország