De hát ez az úszó lilát pisil! Ha csak ránézek a dobogóra, a rosszullét kerülget

2016.08.21. 13:06

A dpa német hírügynökség összeszedte, az MTI átvette, így nincs nehéz dolgunk, hogy felidézzük az olimpia legjobb aranyköpéseit.

Íme.

"Próbálok a legnagyobbak közé emelkedni, oda, ahol Ali és Pelé van" - mondta Usain Bolt, majd kilencedik olimpiai aranya után: "Tessék, én vagyok a legnagyobb."

"Már fájdalmasabb kijönni a medencéből, mint korábban, de a dobogón állni és a himnuszt hallgatni ugyanolyan csodálatos" - Michael Phelps 23 aranyéremmel búcsúzott az olimpiáktól.

"Talán minden tizedik generációnak van esélye látni egy olyan sportolót, mint Michael" - Phelps edzője, Bob Bowman.

"Szun Jang lilát pisil. Ha ránézek a dobogóra, a rosszullét kerülget" - Camille Lacourt francia úszó kínai ellenfeléről, aki doppingeltiltása után nyert Rióban.

"Esik az eső a plafonról, és penészednek a falak. A portánál egy hatalmas lyuk tátong. De nyerni jöttünk, és ebben egy cseppkőbarlang sem akadályozhat meg bennünket" - Barbara Engleder német sportlövő az olimpiai faluban uralkodó körülményekről.

"Majd odateszünk nekik egy kengurut, hogy otthon érezzék magukat" - Eduardo Paes riói polgármester az ausztrál sportolókról, miután azok nem akartak beköltözni a szerintük lakhatatlan faluba.

"Büszke vagyok arra, hogy nemcsak az országomat képviselhettem, hanem a nyomornegyedeket is" - Rafaela Silva szegény sorból származó cselgáncsozó, aki a brazilok első aranyérmét szerezte.

"Azt hittem, odahaza fogok grillezni, nem pedig aranyéremmel a nyakamban itt állni" - Andy Murray teniszező korábbi kiesésre számított.

"Phelpset és Boltot mindenki ismeri. Na de Ucsimurát? Én nem vagyok valami híres" - szerénykedett Ucsimura Kohej háromszoros olimpiai bajnok japán tornász.

"Te vagy az első itt, aki helyesen ejtette ki a nevemet. Még én sem vagyok képes rá" - viccelődött egy lengyel újságíróval Mike Krzyzewski, az amerikai kosárválogatott szövetségi kapitánya.

"Otthagytam az utcai versenyzést és a nagy pénzt, visszatértem ide, ahol ismét csak egy voltam a többi között. Mindent elölről kellett kezdenem" - Bradley Wiggins brit kerekes a pályakerékpárhoz való visszatéréséről, miután aranyérmet nyert az üldözéses csapatversenyben.

"Szeretem az olimpiai falu hangulatát. De a játékok után haza akarok menni, és a kutyámmal sétálgatni" - Jason Kenny olimpiai bajnok brit kerekes.

"Ez csúnya volt, szégyellje magát az atlétikai stadion közönsége. Szurkoljatok, amilyen hangosan csak akartok, de ne vessétek meg az ellenfelet" - Paula Radcliffe volt maratonfutó a Twitteren, miután a brazil közönség kifütyülte Renaud Lavillenie francia rúdugrót.

"Természetesen gratulálok az új rúdugróbajnoknak, de biztosan érezni fogja, hogy nem teljes a sikere. Itt engem kellett volna megverni" - Jelena Iszinbajeva kétszeres olimpiai bajnok rúdugró, aki az orosz atléták kitiltása miatt nem versenyezhetett Rióban.

"A gigantizmus még gigantikusabb lett. Túl gigantikus" - Michael Groß olimpiai bajnok német úszó a játékokról.