Egy meccsre a történelemtől a francia kéziválogatott

2016.08.21. 16:15

Az olimpiák férfi kézilabda tornáin eddig sem volt sok éremhalmozó. A korábbi 12 olimpián öt olyan válogatott akadt (már ha külön számoljuk a Szovjetunió és Oroszország érmeit), amely kétszer nyert. Most közülük a francia lehet az első, amely háromszoros olimpiai bajnok lesz, és az első férfi válogatott, amely egymás után háromszor végez az élen.

Dánia eddig egyszer, 1984-ben jutott érem közelbe, de a bronzmeccset elvesztették.

A franciák már egy kéziaranyat elbuktak, szombaton a női döntőt az oroszok nyerték.

A férfiak Rióba a 2015-ös világbajnokság győzteseként érkeztek, míg a dánok a saját rendezésű selejtezőtornán vívták ki az olimpiai részvételt.

Rióban egy csoportba került a két válogatott, a horvátok mindkét csapatot legyőzték, a francia-dán pedig egy izgalmas 33-30 lett. A negyeddöntőben: Franciaország-Brazília 34-27, Dánia-Szlovénia 37-30, az elődöntőben pedig Dánia-Lengyelország 29-28 (hosszabbítás után) és Franciaország-Németország ugyancsak 29-28, de rendes játékidőben.

Az egymás elleni eredményeik a közelmúltból is a francia sikert valószínűsítik. A január Eb előtt egy barátságos meccsen nyolccal nyertek a franciák, aztán az Eb-n - mindkét csapat számára meglepetésként - az ötödik helyért lejátszott meccsüket is a franciák hozták, de már csak hárommal. Az olimpia előtt is lekötöttek egy felkészülési találkozót, amelyet ismét a franciák nyertek, 33-30-ra.

Nem csak a fenti adatok miatt, de inkább a franciák az esélyesebbek az aranyra. Ahogy Claude Oneste kapitány is elmondta, csapata nagy tapasztalattal rendelkező és fiatal játékosok egészséges elegye. "De nem lehet csak tapasztalatból, vagy csak rutinból olimpiát nyerni."

A dánok pedig már azzal is nagyon elégedettek, hogy történetük első olimpiai érmét szerzik, ahogy ezt Henrik Toft Hansen is megfogalmazta: "Hatalmas dolog lesz a döntőben játszani. El se hisszük nagyon

egyelőre, hogy ott vagyunk."

Az elődöntőben 10 gólt és a minden eldöntő huszonkilencediket (29-26-re vezettek a dánok, amikor a lengyelek még két gólt dobtak) szerző Mikkel Hansen frappánsan annyit jegyzett meg: "110 éve a dánok találták ki a sportág legfontosabb szabályát, hogy egy meccs 60 percig tart. Nekünk most egy tökéletes 60 perc kell életünk legfontosabb meccsén."

Este, 19 órától, a Future Arenaban minden kiderül. És még az sem biztos, hogy hatvan perc elég lesz hozzá.