Már hét éremnél jár a magyar paralimpiai csapat

2016.09.12. 21:41

Osváth Richárd kerekesszékes kardozó ezüstérmes lett a riói paralimpián, míg az asztaliteniszező Pálos Péter és az úszó Tóth Tamás bronzérmet szerzett. A magyar csapatnak így már hét érme van a paralimpiáról, három ezüstje és négy bronza.

A kard döntőben az ukrán Andrij Demcsuk 15-8-ra győzte le Osváthot, akinek amúgy a tőr az erősebb fegyverneme. Osváth csak az első tusig vezetett, utána az ukrán dominált, 2-2 után elhúzott, mindig megelőzte a magyart, aki még egy büntetőtust is kapott, mert a félidőben idő előtt levette a sisakját. A meccs második felében feljavult, de 10-5 volt a legszorosabb állás, Demcsuknak nem kellett kockáztatnia, nyugodtan vívhatott, ezt ki is használta, behúzta a győzelmet. 

A szatmárnémeti születésű Osváth ígéretes vívó volt, bekerült a román válogatottba, egy sérülés azonban kettétörte a pályafutását. Több műtét után egy 2008-as baleset óta nem tudja behajlítani a jobb lábát. A para-karrierje már Magyarországon indult: paralimpiai bronz-, világbajnoki ezüst- és Európa-bajnoki aranyérmes volt Rio előtt.

Érem pingpongban is

Az enyhén értelmi fogyatékosok között induló Pálos Péter (S11) a dél-koreai Kim Dzsitae ellen játszott a harmadik helyért, és 38 perc alatt 3-2-re győzött.

Pálos az első szettet gyorsan, négy perc alatt megnyerte (11-5), a második játszmában azonban sokkal nagyobb küzdelemre kényszerült, de nyolc perc alatt, szoros hajrát követően jobbnak bizonyult (13-11).

A harmadik játszmában ellépett a koreai, és bár Pálos felzárkózott, sőt, meccslabdája is volt, nem tudta lezárni a találkozót (11-13). A negyedik szettben a magyar kezdett jobban, de mivel ellenfele fordított és ismét a minimális, kétpontos különbséggel nyert (9-11), jött a döntő szett. Ebben végig a BVSC 31 éves játékosa állt jobban, és magabiztos részsikere (11-4) érmet jelentett.

A mérkőzés után csalódottan nyilatkozta az M5 televíziónak: talán élete legrosszabb játékát produkálta. „Kicsit jobban akartam, ez csak a szív diadala volt” – jegyezte meg.

Pálos hozzátette: sajnálja, hogy a nehezebbik ágra került – az elődöntőben a későbbi győztes, belga Florian Van Ackertől kapott ki 3-0-ra –, mert kis szerencsével második helyen is végezhetett volna, de egy rossz szavam nem lehet, mert éremért jöttem, és az megvan".

Még egy érem úszásban

Az S9-es sérültségi kategória férfi százméteres gyorsúszó döntőjében két magyar is indult, Tóth Tamás és Sors Tamás. Tóth ötvennél elsőként fordult, de az utolsó 30-on már nem tudott újítani, két ausztrál is lehajrázta. Sors a hatodik helyen végzett.