Jenő
-3 °C
6 °C

Már hét éremnél jár a magyar paralimpiai csapat

2016.09.12. 21:41

Osváth Richárd kerekesszékes kardozó ezüstérmes lett a riói paralimpián, míg az asztaliteniszező Pálos Péter és az úszó Tóth Tamás bronzérmet szerzett. A magyar csapatnak így már hét érme van a paralimpiáról, három ezüstje és négy bronza.

A kard döntőben az ukrán Andrij Demcsuk 15-8-ra győzte le Osváthot, akinek amúgy a tőr az erősebb fegyverneme. Osváth csak az első tusig vezetett, utána az ukrán dominált, 2-2 után elhúzott, mindig megelőzte a magyart, aki még egy büntetőtust is kapott, mert a félidőben idő előtt levette a sisakját. A meccs második felében feljavult, de 10-5 volt a legszorosabb állás, Demcsuknak nem kellett kockáztatnia, nyugodtan vívhatott, ezt ki is használta, behúzta a győzelmet. 

A szatmárnémeti születésű Osváth ígéretes vívó volt, bekerült a román válogatottba, egy sérülés azonban kettétörte a pályafutását. Több műtét után egy 2008-as baleset óta nem tudja behajlítani a jobb lábát. A para-karrierje már Magyarországon indult: paralimpiai bronz-, világbajnoki ezüst- és Európa-bajnoki aranyérmes volt Rio előtt.

Érem pingpongban is

Az enyhén értelmi fogyatékosok között induló Pálos Péter (S11) a dél-koreai Kim Dzsitae ellen játszott a harmadik helyért, és 38 perc alatt 3-2-re győzött.

Pálos az első szettet gyorsan, négy perc alatt megnyerte (11-5), a második játszmában azonban sokkal nagyobb küzdelemre kényszerült, de nyolc perc alatt, szoros hajrát követően jobbnak bizonyult (13-11).

A harmadik játszmában ellépett a koreai, és bár Pálos felzárkózott, sőt, meccslabdája is volt, nem tudta lezárni a találkozót (11-13). A negyedik szettben a magyar kezdett jobban, de mivel ellenfele fordított és ismét a minimális, kétpontos különbséggel nyert (9-11), jött a döntő szett. Ebben végig a BVSC 31 éves játékosa állt jobban, és magabiztos részsikere (11-4) érmet jelentett.

A mérkőzés után csalódottan nyilatkozta az M5 televíziónak: talán élete legrosszabb játékát produkálta. „Kicsit jobban akartam, ez csak a szív diadala volt” – jegyezte meg.

Pálos hozzátette: sajnálja, hogy a nehezebbik ágra került – az elődöntőben a későbbi győztes, belga Florian Van Ackertől kapott ki 3-0-ra –, mert kis szerencsével második helyen is végezhetett volna, de egy rossz szavam nem lehet, mert éremért jöttem, és az megvan".

Még egy érem úszásban

Az S9-es sérültségi kategória férfi százméteres gyorsúszó döntőjében két magyar is indult, Tóth Tamás és Sors Tamás. Tóth ötvennél elsőként fordult, de az utolsó 30-on már nem tudott újítani, két ausztrál is lehajrázta. Sors a hatodik helyen végzett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?