Most már tényleg körbe lehet röhögni az olimpiát

2016.09.17. 08:07

Egyre többször nyer igazságot az a tétel, hogy egy olimpia végeredményét csak a versenyek után tíz évvel szabad véglegesnek tekinteni, de még akkor is lehetnek rossz érzéseink. A rió olimpiáról a súlyemelő Tomasz Zielinskit hazazavarták, mert az Európa-bajnokságon doppingolt, de a lengyel már ünnepelhet is. A 2012-es londoni olimpián hirtelen bronzérmes lett.

A 94 kilós Zielinski Londonban a kilencedik helyen végzett, de azóta már hat súlyemelő eredményét törölték doppingolás miatt.

Az aranyérmes, két világrekordot is emelő kazah Ilja Iljinről idén júniusban derült ki, hogy az újravizsgált mintája pozitív lett. A két dobogósról, az egyéni csúcsot emelő orosz Alekszandr Ivanovról és moldovai Anatolie Ciricuról is kiderült utólag, hogy doppingoltak, ahogy a negyedik Anderij Gyemanovról (Oroszország), Intigam Zairovról (Azerbajdzsán) és a Almasz Utyesovról (Kazahsztán) is.

Így az eredetileg ötödik Szaid Mohammadpur (Irán) a londoni olimpiai bajnok, az ezüstérem a nyolcadik Kim Mindzséhez  (Dél-Korea) került, a harmadik pedig ahogy említettük, Zielinski lett.