A Paralimpia Peléje vakként vág óriási gólokat

2016.09.17. 17:23 Módosítva: 2016.09.17. 22:08

Egy nagyszerű látássérült futballistáról már korábban is írtunk, de a brazil csapatban is van egy kiváló képességű játékos, akit már csak Paralimpia Pelének becéznek.

Jefinho négyévesen kezdett focizni, de három évvel később, zöld hályogja miatt teljesen megvakult. Képeket még látott Peléről, de videókat sosem, így hiába hasonlítják most hozzá, nem tudja miket művelt a világbajnok futballista.

„Pelé saját korszakában nagyon jól játszott, de ha szemfedőt vett volna fel, nem tudott volna igazán jól futballozni" – vélekedett Tiago da Silva, Jefinho csapattársa.

A már kétszeres paralimpiai bajnok Jefinho a kínaiak elleni elődöntőben lőtt két olyan gólt, amit bármelyik látó csatár megirigyelne tőle. Az ő két találatával győztek a brazilok 2-1-re. „Mindkét gólnál megvártam a szurkolók reakcióját a lövés után. Annyira izgatott voltam, hogy nem hittem el, hogy igaz lehet, ezért kezdtem késve ünnepelni."

Egy AFP-nek nyilatkozó szurkoló meg is jegyezte, Jefinho úgy tud cselezni, mintha látná, hol van a labda, és hogy hol állnak az ellenfelei. A paralimpiai futballistát Neymarhoz és Messihez is  hasonlították, utóbbihoz azért, mert hasonlóan kontrollálja a labdát, ami mindig nagyon közel van a lábához.

A paralimpián meghatározott, hogy milyen sérültek vehetnek részt egy focicsapatban: vannak a súlyos látássérültek (funkcionális vakok), köztük olyanok is, akik valamennyire érzékelik a fényt, és azok, akik valamilyen agyi rendellenességgel születtek. A labda ad ki zajt (csörgőlabda), a kapusok láthatnak, ők és segítőik szóban irányíthatják a csapattársakat.