A világ második legmagasabb embere a paralimpia sztárja

2016.09.17. 11:01

Óriási közönségkedvenc lett a riói paralimpián az iráni röplabdás, Morteza Mehrzadselakjani, aki nemcsak a paralimpiák történetének legmagasabb sportolója, hanem a világ második legmagasabb embere is. 

A 246 centiméteres sportoló néhány éve kezdett el ülőröplabdázni. A válogatott kapitánya egy tévéműsorban látta meg Mehrzadselakjanit, és azonnal tudta, hogy hatalmas potenciál van benne, úgyhogy tavasszal elkezdték a felkészítését, hogy elvihessék a szeptemberi játékokra. 

"Azelőtt egyedül voltam, és súlyos depresszióm volt. De megváltoztatta az életemet, hogy röplabdázhatok, és elmehettem a paralimpiára" - idézi a CNN.

Az éremesélyes válogatott egyik legnagyobb fegyvere lett, a magasságát nagyon jól tudják kamatoztatni az ülőröplabdában, ahol a háló 115 centiméter magas. A kínaiak és az ukránok ellen megnyert meccsen is csereként vetették be, de Rezaeigarkani kapitány szerint lépésről-lépésre építik fel a játékost, akiből a világ legjobbját nevelnék. 

Mehrzadselakjani akromegaliában szenved, a Webbeteg cikke szerint a betegség lényege, hogy az agyalapi mirigy túlzott mennyiségű növekedési hormont állít elő egy jóindulatú daganat következtében. Az iráni a betegség miatt már tizenhat évesen közel 190 centis volt. Nem sokkal korábban szenvedett egy biciklibalesetet, aminek következtében a jobb lába megállt a növekedésben, emiatt mankóval jár.