Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A világ második legmagasabb embere a paralimpia sztárja

2016.09.17. 11:01

Óriási közönségkedvenc lett a riói paralimpián az iráni röplabdás, Morteza Mehrzadselakjani, aki nemcsak a paralimpiák történetének legmagasabb sportolója, hanem a világ második legmagasabb embere is. 

A 246 centiméteres sportoló néhány éve kezdett el ülőröplabdázni. A válogatott kapitánya egy tévéműsorban látta meg Mehrzadselakjanit, és azonnal tudta, hogy hatalmas potenciál van benne, úgyhogy tavasszal elkezdték a felkészítését, hogy elvihessék a szeptemberi játékokra. 

"Azelőtt egyedül voltam, és súlyos depresszióm volt. De megváltoztatta az életemet, hogy röplabdázhatok, és elmehettem a paralimpiára" - idézi a CNN.

Az éremesélyes válogatott egyik legnagyobb fegyvere lett, a magasságát nagyon jól tudják kamatoztatni az ülőröplabdában, ahol a háló 115 centiméter magas. A kínaiak és az ukránok ellen megnyert meccsen is csereként vetették be, de Rezaeigarkani kapitány szerint lépésről-lépésre építik fel a játékost, akiből a világ legjobbját nevelnék. 

Mehrzadselakjani akromegaliában szenved, a Webbeteg cikke szerint a betegség lényege, hogy az agyalapi mirigy túlzott mennyiségű növekedési hormont állít elő egy jóindulatú daganat következtében. Az iráni a betegség miatt már tizenhat évesen közel 190 centis volt. Nem sokkal korábban szenvedett egy biciklibalesetet, aminek következtében a jobb lába megállt a növekedésben, emiatt mankóval jár.