Elhagyhatja Brazíliát a jegyüzérkedéssel vádolt sportvezető

2016.12.13. 11:06

Óvadék ellenében elhagyhatja Brazíliát az ír Patrick Hickey, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottságának korábbi tagja, akit csalással vádolnak, és augusztus óta nyomozás folyik ellene a dél-amerikai országban.

A mintegy 425 ezer eurónak megfelelő összeg letétele után Hickey visszakapta az útlevelét, és a lehető leggyorsabban elutazik - közölte az ügyvédje. A pénzt a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetsége (ANOC) kölcsönözte az egészségi problémákkal küzdő, ártatlanságát hangoztató sportdiplomatának.

A 71 éves sportvezetőt azért vették őrizetbe augusztus 17-én a riói ötkarikás játékokon, mert két olyan céggel is kapcsolatban állt, amelyek jegyüzérkedéssel hozhatók összefüggésbe. Hickeyt előbb előállították egy szállodában, majd rosszul lett, és kórházba kellett szállítani. Amikor egészségi állapota megengedte, előzetes letartóztatásba került. Augusztus végén óvadék ellenében szabadlábra helyezték, de Brazíliát a folyamatban lévő nyomozás miatt azóta sem hagyhatta el.

Hickey a botrány kirobbanása után átmenetileg lemondott a nemzetközi olimpiai mozgalomban betöltött minden tisztségéről, így a Ír és az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) elnöki posztjáról, a NOB végrehajtó bizottsági tagságáról, valamint az ANOC alelnöki posztjáról.

A tíz gyanúsított a vádhatóság szerint részt vett mintegy ezer belépő túlárazásában, amelyek értékesítéséből 10 millió realos (869 millió forint) haszonra tehetett volna szert, miközben a terjesztő THG Sports nevű cég nem volt jogosult az olimpiai jegyek forgalmazására.