11:00, November 26.
Tunézia 0
Ausztrália 1
al-Dzsanúb Stadion D csoport
14:00, November 26.
Lengyelország 0
Szaúd-Arábia 0
Education City Stadion C csoport
17:00, November 26.
Franciaország 0
Dánia 0
974 Stadion D csoport
20:00, November 26.
Argentína 0
Mexikó 0

Egy cég tarolt a riói olimpia beruházásain

GettyImages-468402902
2020.03.30. 13:06

A 2016-os riói olimpiára készült létesítmények építési megbízásainál folytatott passzív korrupcióval és vesztegetés kísérletével vádolták meg Eduardo Paest, Rio de Janeiro korábbi főpolgármesterét, írja az MTI.

A szövetségi ügyészi hivatal vádirata szerint - melyet egy riói bíróság befogadott - a politikus tudtával lehetetlenítettek el több jelentkező vállalatot is az észak riói Deodoro Olimpiai Park kivitelezésének pályázati eljárása során, azért,

hogy egy előre kiválasztott konzorciumé legyen a beruházás.

Az insidethegames.biz oldal híre szerint a projekt a Whitewater Stadion, a BMX Centrum, a hegyikerékpáros park, a gyeplabda centrum, a sportlövő központ, az Ifjúsági Aréna és a Deodoro Stadion egyes épületeinek kivitelezését foglalta magában, 660 millió reál (41,8 milliárd forint) értékben.

A vádak alapján a pályázaton közel 40 érdeklődő indult volna, ám a komplex kiírás miatt végül csak a győztes cég pályázata volt érvényes, mely mögött Queiroz Galvao áll.

Az ügyészség nyomozásának eredménye szerint viszont Galvao sem rendelkezett a szükséges referenciákkal, ezért Paes közbenjárására létrehoztak egy vállalatot, mely mögé a OAS nevű cég is beállt, mert neki megvoltak a kellő referenciái. A vizsgálat viszont bizonyította, hogy az OAS egyáltalán nem vett részt a kivitelezésben, csak a feltételek teljesítéséhez szükséges igazolásokat kölcsönözte az új cégnek.

Nem az építkezések elnyerése ugyanakkor az egyetlen problémás része a sportkomplexumot érintő teljes beruházásnak. Az ügyészség szerint ugyanis Galvao 120 millió reált kapott azért, hogy kétmillió tonna földet elhordjon a területről, ám ez nem történt meg, csupán jelentéktelen mennyiségű földet szállítottak el.

Paes sajtófőnöke révén tagadta a vádakat, egyben jelezte, furcsának és gyanúsnak tartja, miszerint nem sokkal azután merülnek fel ilyen abszurd gyanúsítgatások vele szemben, hogy bejelentette, ismét harcba száll a főpolgármesteri címért.

A korábbi városvezetőt már többször vádolták kenőpénzek elfogadásával az olimpia kivitelezései kapcsán, ám ezek a vádak vagy nem jutottak el a bíróságra, vagy ejtették őket.

(Borítókép: Eduardo Paes, Rio de Janiero korábbi polgármestere, a háttérben az épülő Deodoro Olimpiai Park 2015. április 2-án. Fotós: Getty Images/Buda Mendes)

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!  • Hírek
  • Bankszámla