Jácint
16 °C
31 °C
Sport

Rio 2016

Aranyérmeseink

  • Az úszópályafutása lehetőséget ad arra, hogy másokat inspirálhasson, ami motiválja, hogy feszegesse a saját határait és jó példát mutasson. Ugyanakkor ez egyben nagy felelősség is számára. 2013-ban saját céget alapított, ami ma már 15 fiatalnak biztosít munkahelyet. Célja, hogy ott legyen a 2020-as tokiói olimpián és segítse a magyar úszósport fejlődését. Példaképe a kétszeres olimpiai bajnok kosárlabdázó, LeBron James. (forrás: Mob.hu)

  • Édesanyja lengyel származású, de Dana Magyarországon született. Kipróbált néhány sportágat, majd 9 évesen a kajaknál maradt. Két olimpián 3 érmet – ebből két aranyat – nyert, Rióba címvédőként érkezik. Vb-ken és Eb-ken 32 érmet nyert. A Budapesti Corvinus Egyetemen kertészmérnökként végzett, szakmája egyben a hobbija is. Több elismerés mellett Budapest díszpolgára és a Junior Prima-díjat is megkapta. Edzője, Somogyi Béla egyben párja is. (forrás: Mob.hu)

  • Tíz évesen kezdett sportolni, mestere a négyszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, a Nemzet Sportolója, Kulcsár Győző. A riói a harmadik olimpiája. Aktív pályafutását követően szeretne a sportban dolgozni, és „visszaadni valamit a sok jóból, amit a sportban kapott”. A Szent István Egyetemen marketinget, vállalkozásszervezést és kereskedelmet tanult. Kedvenc filmje a Gyalog galopp, ha zenéről van szó, Ákost és Kispál és a borzot hallgat. (forrás: Mob.hu)

  • A vívás előtt több sportágba belekóstolt, például atlétikába, tollaslabdába, tornába, valamint teniszbe is. A 2012-es londoni olimpián övé lett a Magyar Csapat első aranyérme. Rio lesz a harmadik olimpiája, pástra lépne Tokióban és a 2024-es játékokon is. Tagja a Nemzetközi Vívószövetség sportolói bizottságának. Példaképe Gerevich Aladár olimpiai bajnok vívó. A Károli Gáspár Református Egyetemen pszichológiát hallgatott. (forrás: Mob.hu)

Ezüstérmeseink

  • Négy évesen kezdett úszni, azóta világ- és Európa-bajnok lett, valamint olimpiai ezüstérmes – Rióban aranyérmekkel tenné teljessé kollekcióját. Nemcsak munkája, élete is a víz, minden mennyiségben szereti, hiszen megnyugtatja. Nem is iszik mást, csak vizet. A Budapesti Műszaki Egyetem hallgatója, az olimpia után készül diplomázni műszaki menedzser szakon. Kedvenc filmje a Csillagok háborúja, ha zenéről van szó, Limp Bizkitet hallgat. (forrás: Mob.hu)

  • Felesége Kökény Bea, Sydney olimpiai ezüstérmes kézilabdázója. Két gyermek boldog édesapja: lányuk 12, fiúk 14 éves. Fiatal korában úszott és teniszezett is, majd 9 évesen szülei hatására kezdett el vívni. A riói játékok egyik rangidőse ötödik olimpiáján vesz részt: éremkollekciójából még az ötkarikás arany hiányzik. A Harsányi János Főiskolán szerzett közgazdász diplomát. Kedveli a Keresztapa-trilógiát, és Ákos zenéjét is. (forrás: Mob.hu)

Bronzérmeseink

  • A tanulást is hobbiként fogja fel, álma, hogy sportpszichológus legyen, ugyanakkor szívesen kipróbálná magát színészként is. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen pszichológiát tanul. Négy testvére van. Öt évesen kezdett úszni, első edzője édesanyja volt. Példaképe az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina, minden idők egyik legjobb magyar úszója. Szereti a Született feleségeket, valamint Selena Gomez dalait is. (forrás: Mob.hu)

  • Fontos neki a család, testvéreivel tölti szabadidejét. Nagypapája magasugró volt. Édesanyja hatására kezdett úszni öt évesen. Korán jöttek a sikerek: 2014-ben ifjúsági olimpiai bajnok lett, ugyanabban az esztendőben ifjúsági Európa-bajnok is volt. Példaképe az amerikai úszóklasszis, Michael Phelps, aki minden idők legeredményesebb olimpikonja 22 éremmel. Kedvenc filmje a Halálos iramban 7, kedvenc együttese a Major Lazer. (forrás: Mob.hu)

  • A szegedi lány 5 évesen lovagolt, 9 évesen kosárlabdázott, 11 volt, amikor atlétizálni kezdett. Imádja az állatokat, falja a könyveket. Jazz-balettezett is, a súlylökés mellett olykor az ország legjobb súlyemelőivel is megmérkőzik, országos bajnoki címet is nyert. Második olimpiáján pontszerzőként szeretne zárni. A szegedi egyetemen gyógypedagógusnak tanult, emellett logisztikusi és edzői képesítése is van. (Mob.hu)

Az összes magyar versenyző az olimpián