Ami az úszást is letaszíthatja a trónról

D  AS20110819030
2016.08.14. 12:13

Négy éve 13 kajak-kenu-versenyző jutott ki a londoni olimpiára, és 3 arany mellett 2 ezüst- és egy bronzérmet szereztek a magyar küldöttségnek. Rio de Janeiróban kettővel többen lehetnek ott, és a sportág erejét jól szemlélteti, hogy a háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán vezette négyes még le is maradt. A kvótát már tavaly megszerezték, de azóta már egy új egység versenyezhet az érmekért. És akkor a 2008-ban olimpiai bajnok Vajda Attilát még nem is említettük, ő is így járt.

Következik az egyik legsikeresebb sportág. Nekik szurkolhatunk:

  Indulók  Táv
Férfiak: Kopasz Bálint K-1 1000 m  
Hufnágel Tibor, Ceiner Benjámin K-2 1000 m  
Hufnágel, Ceiner, Kugler Attila, Somorácz Tamás K-4 1000 m:  
Molnár Péter  K-1 200 m  
Tótka Sándor, Molnár Péter   K-2 200 m  
Hajdu Jonatán C-1 200 m  
Vasbányai Henrik   C-1 1000 m  
Vasbányai, Mike Róbert   C-2 1000 m  
Nők: Kozák Danuta   K-1 500 m  
Szabó Gabriella, Kozák   K-2 500 m  
Szabó Gabriella, Kozák, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina   K-4 500 m  
 Douchev-Janics Natasa  K-1 200 m 
  • Az 1996-os olimpián az úszás még megelőzte a magyar sportágak versenyében, utána már egyértelműen a kajak-kenu vette át a vezető szerepet.
  • 2000-ben 4, 2004-ben 3, 2008-ban 2, 2012-ben 3 aranyat szereztek a versenyzők.
  • Összesítésben már a harmadik helyen áll a sportág a magyar rangsorban.
  • Várhatóan a nőké lesz a vezető szerep, 4 megszerezhető aranyból akár 3-at is elhozhatnak.
  • A 2012-es olimpián a 200-as számokat felvették a műsorba, az ötszázasok kárára. Ezer méteren versenyeznek még.
  • A kajakversenyek hagyományosan a rendező városon kívül vannak, Rio kivétel, mert a Krisztus szobor alatti Lagoa tavon lesznek.
  • Szlalomban nem jött össze a magyar kvóta, Marcel Potocky egy hellyel maradt le.

Baráth Etele elnöke szerint ez a hullámzás a sportág velejárója, és egyfajta generációváltás is lezajlott az utóbbi hetekben a válogatókon.

„Stabil pont viszont Kozák Danuta. Tavaly voltak nehézségei, egy új stílust próbált ki az evezésében, így visszatekintve mondhatjuk, nem jött be. Kárász Anna megelőzte, aki a vb-n is második lett. Idén azt a dinamikus kajakozást mutatta, mint négy éve az olimpián. Bölcsen dolgoznak együtt az új edzőjével, vőlegényével, Somogyi Bélával. Olyan tántoríthatatlan ereje van, mint egy férfinak. Ezt alátámasztotta az idei Eb, amelyiken úgy nyert, amit én még sohasem láttam.

Olyanban már volt részem, hogy valaki gyengébben rajtol, és onnan behozza a riválisait. Olyat, hogy vert helyzetből egy furcsa és érthetetlen rajtgéphiba után meginduljon, és megnyugtató előnnyel nyerjen, ilyenre nem volt példa eddig.

Az új-zélandi Carrington a nagy ellenfél, azt hiszem, aggódhat. Még akkor is, ha neki egy évben csak egyszer kell csúcsformába lendülnie, míg Danának a válogatók miatt többször. De mi mindig így megyünk versenyezni.”

Kozák párosban és négyesben is ott lesz a hajóban. Mi több, a páros a programban előbb lesz, mint az egyes. Miután megígérte négy éve Szabó Gabriellának, hogy együtt megnyerik majd idén, ezért van még egy olyan faktor, ami más egységekben nem biztos: hogy egymásért is megcsinálják.

Baráth mindig szorongva értékeli az esélyeket, de úgy véli, róluk nem túlzás azt mondani, hogy a magyar csapat nagy favoritjai között ott a helyük.

„Az a példaértékű, ahogy ők átsegítik egymást a holtpontokon. Nem is biztos, hogy tudatosan, de az egyik rendre képes erőt meríteni a másikból. Sokszor hallhatjuk azt a szakmai kifejezést, hogy tolja alá a hajót a hátul ülő a sztróknak. Aki eközben a nagy tempó mellett figyeli a rezdüléseket, a riválisokat, jól lát a pályán. Ez egy különleges képesség, erre születni kell, akárki még a kiváló kajakosok közül sem rendelkezik ezzel. Az indításhoz kell egy erőtöbblet, és miközben tolják a hajót alá, ezt könnyebben meg lehet tenni.”

Nem látott rajtuk egy pillanatra sem elkényelmesedést, egyébként sem jellemző a kiengedés a sportágban.

A négyes a tavalyi vb-n a legjobbkor kapott figyelmeztetést, hogy pár alkalommal nem elég összedolgozni, több kell, mert a riválisok nem pihennek és értelemszerűen a magyar hegemónia megtörésére készülnek. Ez a fehéroroszoknak sikerült is a vb-n. A hat éven át tartó győzelmi széria megszakadt, most két helyen változott a hajó összetétele.

Tavaly a négy legjobb alkotta az egységet, idén nem. Kárász Anna kiszorult, az eltiltása után szárnyakat kapó Csipes Tamara és Fazekas-Zur Krisztina bekerült.

Csipes eddig két olimpiáról is lemaradt, most egészen más motivációval vágott neki a harmadiknak, az övé lett a harmadik beülő, míg Fazekasé a negyedik. Vagyis a négy évvel ezelőtti győztes hajóhoz képest Csipes az új ember, ő van az időközben visszavonult Kovács Katalin helyén. Csipes egyébként Szabóval volt világbajnok ebben a négy évben. És Szabó egy fontos kulcs, mert ő Fazekassal is volt világbajnok, vagyis az alkalmazkodása a társakhoz rendre kimagasló.

Az Eb-n kipróbálhatták élesben, hogyan mennek, és nagyszerű tapasztalatokat szerezhettek, mert visszavágtak a lengyeleknek.

„Soha nem fogjuk megtudni, hogy Kárásszal hogyan mentek volna, aki a legcsodálatosabb tehetségű versenyzőnk marad. De ez már nem is fontos. Azt hiszem, még jobban összecsiszolódnak a rajtig. Már most elmondhatjuk, hogy a miénk a legesélyesebb négyes, abban nem mernék állást foglalni, hogy ugyanolyan esélyes-e, mint négy éve, de ez nem is fog senkit érdekelni az eredményhirdetés után. A lengyelek és németek lesznek a legnagyobb ellenfeleink.”

Az elnök szerint szimbolikus volt, hogy Janics Natasa mondhatta az olimpiai eskü szövegét. Mert ő négy éve úgy gondolta, hogy a három olimpiai bajnoki cím ellenére sem magyar színekben képzeli el a jövőjét. Aztán nem Szerbiába igazolt, hanem Győrbe, a MOB-elnök Borkai Zsolt városába.

Nem hiszi, hogy bárkiben is maradt volna tüske az akkori ügy miatt. „Gerincsérve után hallatlan akaraterővel küzdötte vissza magát, és nem tört meg. Azóta pedig igyekszik a fiataloknak átadni a tudását, tapasztalatát, ami nem csekélység. Négy éve szakmai problémái voltak, ha most nem lesznek, az érmekért ugyanúgy harcban lehet.”

Baráth jelezte, hogy a sportágban megállt az elvándorlás. Akkor sokan menni akartak, de például a négyesben helyet kiharcoló Kugler Attila példáján lemérhető: jól tették, hogy melléálltak, és nem járultak hozzá, hogy Törökországba igazoljon, akik megkeresték őt.

150 ezer forintos tételt jelentett, hogy Magyarországon maradt, ahol felnőtt, és ahová a családja is köti. „Nem szabad, hogy pénzkérdés legyen, hogy megőrizzük az értékeinket. Ezúton is köszönet a Szolnoknak és a Honvédnak a segítségért, miközben papíron a Vasas versenyzője maradt” - állapította meg Baráth.

Kugler, akit Fábiánné Rozsnyói Katalin nem tudott beépíteni az egységébe – később elnézést is kért tőle –, így most utazhat az olimpiára.

Ő volt egyébként a negyedik tag Hufnágel, Ceiner és Dombvári mellett. Aztán Dombvári újabb eltiltása miatt megint variálni kellett az egységen, a jövő embere, Somorácz is bekerült.

„Kammererék kitartottak egymás mellett, és eközben bele is égtek egy helyzetbe, miközben a kihívók nagy erőkkel gyakoroltak, és kivívták a kijutást. Az olimpián nem lesz könnyű dolguk, ausztrálok, csehek, szlovákok, németek, mind nagyon erősek. Az Eb-n nem mentek jól, de remélhetőleg fel tudják használni a tapasztalatukat, és javítják a hibákat.”

Baráth azt is kifejtette, hogy a fiúk nem a semmiből tűntek elő, hiszen Hufnágel és Ceiner U23-as világbajnokok, csak az volt a kérdés, hogy a felnőttek között mikor tudják megmutatni képességeiket. Sokszor láthattuk már, milyen zökkenőkkel jár az utánpótláskorból az átmenet, nekik most mintaszerűen sikerült.

„Ceiner igazi kajakos alkat, de hát sokszor láttuk már, hogy az alkat másodlagos, ha nincs alázat és szorgalom. Az edzésmódszereken is változtattak, ez is ott van a kiugrás hátterében. Hufnágelről rendre az jut eszembe, hogy mindig egy kevéssel többet képes kihozni magából a versenyen, mint amennyit mások vagy akár önmaga gondolnak. Ennél szerencsésebb versenyzői alkat egyszerűen nem létezik. Tartsa meg a szokását még nagyon sokáig. Somorácz pedig az alkalmazkodó képességét igazolta, hiszen pár nap alatt kell egy új helyzetnek megfelelnie, és a stílust elsajátította.”

A 19 éves Kopasz Bálintról az 1996-os helyzet jutott az elnök eszébe. Akkor Storcz Botond betegsége miatt a 18 éves Kammerer utazhatott az olimpiára. Kopaszt is a jövő emberének tartja, aki majd Tokióban okozhat nagy örömöket, most egy döntős is helyezés is komoly érték. Kammerernek nem is jött össze 20 éve.

Sprinterek

Ez a szakág a bevezetése óta küzdött azzal, hogy sikeres legyen az olimpián. Négy éve nem sikerült olyan egységet összerakni, amelyik egyáltalán kvótához jutott volna. Aztán az áttörés megtörtént a tavalyi vb-n, amelyit a hibás első rajt miatt kétszer is megnyert a Tótka, Molnár duó.

Ők itthon 2-1-re kikaptak a Horváth, Szomolányi egységtől, de mivel ők atipikus doppingmintát szolgáltattak, az utolsó pillanatban, már túl a nevezési határidőn, cserélni tudott a magyar csapat.

„Hiánypótló érmet szerezhetnek, bár nem volt sok idejük a felkészülésre. Hüvös Viktor tudományos elemeket felhasználó felkészítési módszerében bízhatunk. Kétszázon sokszor láttunk már meglepetést.”

Kenu

Baráth képesnek gondolja az itthon a Vajdát felülmúló Vasbányai Henriket arra, hogy a nagy trió csatájába beleszóljon. Bár szerinte Brendel kiemelkedik és favorit, akár még az érmekért is csatában lehet speciális evezési stílusával.

„Persze nekik elsősorban a párosra kell fókuszálniuk, hiszen világbajnok lettek 2013-ban, és azóta sem rendeztek úgy versenyt, hogy ne lettek volna a dobogón. Az orosz és a fehérorosz egység kiesése nekik nem jelent olyan előnyt, mint esetleg más számokban, mert a beugró moldáv páros, vagy a németek is bivalyerősek. Mike Róbert nagyon tudatosan fel tudja építeni a pályát, és egyesben is érezhetően sokat fejlődött. Ha az elején nem adnak sok előnyt a riválisaiknak, és jobb pozícióból indítják meg a hajrájukat, akkor kellemes meglepetést okozhatnak.”

Nem lesz könnyű a jó szereplés, mert a brazil páros mégiscsak hazai pályán evez, de épp az ilyen helyzeteket szeretik.

Hajdu Jonatán a tavaly szeptemberi előolimpiáról hepatitisz fertőzéssel tért haza, és három hónapig nem tudott edzeni, ami nem törte, hanem az általa megszerzett kvótával ő utazhat ki.

„Nem semmi, honnan állt fel ez a hajóba termett legény. Olyan önbizalom többletet szerezhet ezen az olimpián, ha döntőbe jut, amiből évekig táplálkozhat, mert még csak 24 éves” - összegzett az elnök.