Katinka óvatossága nem előre menekülés

K  AP20160729043
2016.08.03. 13:53 Módosítva: 2016.08.03. 13:53

37 magyar úszó utazhat a riói olimpiára, ilyen nagy létszámú magyar olimpiai csapat még sohasem indult. Visszanéztem az előző öt olimpia magyar csapatának létszámát.

  Rio de Janeiro, 2016   37 fős csapat
  London, 2012   31  
  Peking, 2008   30  
  Athén, 2004   27  
  Sydney, 2000   22 

Sós Csabával, a szövetség szakmai alelnökét arról kérdeztem, hogy miért ilyen nagy létszámú a küldöttség. Szerinte az úszásban bevezetett Jövő bajnokai program még csak csekély részben járult hozzá a létszám megugrásához, a 14 éves Késely Ajna már olimpikon – az egész küldöttségben ő a legfiatalabb -, de a bázis kiszélesedése majd pár év múlva lesz igazán érzékelhető.

„Ha majd kifut ez a program, akkor sem lesznek sokkal többen az olimpián, mert vannak nevezési határok. Már most is lett volna olyan szám, amelyikben négy magyar is megfelelő szintet úszott, de csak kettő indulhat. A minőségi javulás viszont mindig elérhető, és lesz a feladatunk” - mondta Sós.

A rossz átállást érmek bánták

Az úszók nem tartották magukat az öt óra időeltolódás öt napos szabályhoz, és már korábban kimentek Rióba. A múltban ugyanis volt néhány rossz példa, amikor érmek mentek el az átálláson, mint például A montreali vagy az atlantai olimpián.

A civilben egyébként orvos, de több olimpiát megjárt Sós tapasztalatból mondja, az idegrendszer sokkal könnyebben tud akklimatizálódni a teljesítő képesség maximumához, a párához való alkalmazkodáshoz azonban nem elég 5 nap. Sokkal inkább 8-10 nap szükséges.

„Nem akarok részletekbe menni, de az emésztőrendszer átállásához még 10 nap sem elég. Veszélyes terület ez, mert ha sokkal korábban utaznak ki, az sem szerencsés.

Mert kint már nem akkor edzhetnek, amikor szeretnének, hanem amikor jut hely. Mert az ugye nyilvánvaló, hogy mindenki este 11-kor vízben szeretne lenni, hogy imitálja a versenykörülményeket. De hát mindenki nem fér be.

Annyi biztos, hogy kevésbé zavaró az esti úszás, ezt könnyű megszokni, egy hét alatt is összejön. A fociban sem ritka, hogy este még komoly teljesítményt kell nyújtani, most az úszóknak is meg kell mutatniuk.”

Hosszú Katinka a múlt héten azt mondta, nem tud aranyérmeket ígérni, ezzel kapcsolatban Sós azt mondta, átérzi a legnagyobb favorit, Hosszú Katinka óvatosságát, és szerinte egyáltalán nem az álóvatosság és az előre magyarázkodás szólt belőle, hanem az, hogy 11 órán belül kell kimagaslóan két 400 vegyest leúsznia, és az tényleg embert próbáló műfaj.

„Higgadtan és tárgyilagosan értékelt. Biztosan mindent ki fog magából adni, de ez a szám kegyetlen, nem lehet hibázni, mert különben messze kerül a döntő. Katinka már kétszer úszott olimpián, tudja, miről beszél, átment már ezen. Esélyes volt négy éve, nem szerzett érmet.Je Si-ven pedig előbukkant és nagy idővel nyert. Hogy a kínaiak milyen formában lesznek, csak akkor derül ki, amikor már először beugrottak a medencébe. Katinka tudja, miért ment ki, de vannak olyan körülmények, amik előre láthatatlanok. És ha a szokatlan időpontban véget ér az első nap, akkor jön a következő szokatlan lépcső, másnap nem kell délelőtt úszni.”

Sós úgy gondolja, 200 vegyesen még nagyobb favorit, mint négyszázon. De mivel sokan szeretnék megverni, természetesen egyik számban sem lehet előre odaadni neki az aranyat.

„Ha önmagát hozza, akkor nem lesz ellenfele. Vannak nevek, persze, mondhatnám a spanyol Belmontét, a fiatal amerikai diRadót, vagy valamelyik britet, de nekik rettentő sokat kell javulni.

Láttunk már erre is példát, hiszen Michelle Smith 1996-ban hirtelen fantasztikus gyorsuláson ment át. Azt éppen Egerszegi Krisztina bánta 1996-ban, majd az ír hamarosan lebukott.

Szóval, megértem a visszafogottságot. Kívánom neki, hogy érje el az álmait és olimpiai bajnokként térjen haza.”

Hátúszásban megváltozott Hosszú stílusa, ettől abban a műfajban nem emelkedett a topfavoritok közé, de természetesen érmekért harcolhat. A két ausztrál, Seebohm és Hocking nagyon jó formában voltak, velük kell harcolni és az amerikai Missy Franlinnel.

Sós emlékeztetett arra, hogy Hosszúnak 200 pillangón van vb-érme, és ugyan nem volt bent a vb-döntőben, most bejuthat. Ha azon a napon ráérez a pillangó ritmusára, biztosan nagyon gyors lesz, mert az ereje meglesz hozzá. A nagy és sokat próbált versenyzők könnyebben éreznek rá a ritmusára.

Sós a 4x200-as női gyorsváltóról mértéktartással beszélt, amit az indokolt, hogy 2012-ben is Eb-győztesként érkeztek a lányok az olimpiára, egy század mégis hiányzott a fináléhoz.

„Nagyon nehéz összeszedni 4 jó képességű úszót. Katinkán sok múlik, de még inkább azon, hogy Kapás Bogi hogyan úszik. Bogi 800-on bejöhet éremre, ha a tudása maximumát nyújtja, és szerintem 200-on is gyors lesz. Jakabosnak és Verrasztónak is jól kell mennie. USA, Kína, Ausztrália, Kanada, Japán az ellenfél, ha egyiküket meg tudnánk előzni, és a legjobb európai pozíciót megtartanánk, az egy csodás színfoltja lenne a sportágnak.”

Kapás egyre markánsabban mutatja meg, mire képes, és bár 800-on a félelmetes képességű Katie Ledecky az ellenfele, ezért az aranyról nem érdemes beszélni, de ha hasonló ütemben fejlődik, mint eddig, sok örömet okozhat Rióban.

Jakabostól a döntőbe jutást várja a két vegyes számban, miután 200 pillangón nem indulhat.

200 pillangón ott lesz viszont az ifjúsági olimpia bajnoka, Szilágyi Liliána, aki az utolsó pillanatban edzőt váltott. Az Eb-n ezüstje lett, és egy század hiányzott az aranyhoz.

„A főszabályt mondom: ilyenkor már hagyni kell a versenyzőt, mert csak visszaveti, ha benne marad egy olyan kapcsolatban, amiben ő maga sem bízik.

Ha Lilu visszanézi azt az úszást, és összeszámolja a hibáit – a fordulótól a benyúlásig -, akkor gyorsan rájön, hogy másodpercek maradtak benne. Ha ezek a másodpercek előjönnek, ott a helye a döntőben. Ha ezt Szabó Józseffel ki tudja magából hozni, akkor lesz egy szép eredménye.

Joe olimpiai bajnok, pontosan tudja, milyen egy olimpia, biztosan tud neki segíteni. Nem ördögi dolgokra kell itt gondolni, de az úszás megtervezését végre kell hajtani. Százon már önbizalmat meríthet az első két nap, ami a kétszáznak jót tehet. De még azt sem lehet kizárni, hogy egy rosszul sikerült 100 után a dac kerekedik felül, és az hozza meg a jó eredményt a hosszabbik távon. Mindkettőre láttunk már példát.”

A 10 kilométeren induló Risztov Éváról (800 gyorson is ott lesz a medencében) elsőként azt emelte ki, hogy ő az a versenyző, aki ezt egyszer már megcsinálta. Ezért pontosan tudja, mit kell tennie. Nem gondolja, hogy esélyes lenne, de nem is kell annak lenni, Londonba is úgy utazott. Az eredményt ismerjük: nyert.

Az edzőváltása – visszament Turi Györgyhöz – jól is elsülhet, egy olimpiai bajnok felkészítése nagy felelősség, ennek azt hiszem, tudatában vannak mindketten. Nem hiszem, hogy egy akármilyen helyezéssel boldogok lennének.

Olasz Anna biztosan nem lesz edzetlen, bár neki az utolsó pillanatban esett be az olimpia. A tavalyi vb-n a tizenegyedik helye a távolmaradás jelentette, de egy orosz kizárása meghozta azt az esélyt, amiről egy éve le kellett mondania.

Elsősorban nem egymással kell versenyezniük, bár biztosan presztízs, hogy melyikük lesz a jobb magyar.

Természetesen Sós is rendkívül szurkol Cseh Lászlónak, hogy sikerüljön a vágya és olimpiai bajnok legyen, és az élet ugyanúgy álljon meg a pesti körúton, mint a futball-Európa-bajnokságon. Mindent megnyert már, csak olimpiát nem.

„A döntőben lévő másik hét, és azok családtagjain kívül szerintem mindenki azt kívánja külföldön is, hogy ő meg tudja koronázni kivételes pályafutását. Lesz benne dac és erő, extra motiváció, éhség és higgadtság is.”

Feltehetően az egész olimpia legjobban várt döntője a 200 pillangó lesz, ahogy a múltban is így volt. Holnapig lehetne sorolni a nagy küzdelmeket.

 
Ezt a távot közepes tehetségű úszó még nem nyerte meg, és ez most is így lesz.

„És ki tudja, lehet, hogy Kenderesi Tamás most mutatja meg először, mennyire jó versenyző alkat. A favorit persze nem ő, és a Cseh-Le Clos-Phelps-Szeto-Szakai ötösből fog kikerülni a győztes. Laci mindent tud ahhoz, hogy ezt megnyerje. Le Clos és Phelps nyert már, ami ebben az esetben talán előny Lacinak, mert nekik már nem feltétlen létkérdés.”

Kiemelte, jó döntéseket kell hozni, másként nem fog menni. A rajt, a hajrá, a forduló, a víz alatti munka, egymás figyelése, minden fontos lesz. Nem tudni előre, hogy hol vannak azok a tizedek a vízben, amiket a győztesnek észre kell vennie.

„Azt a hajrát, amivelvilágbajnok lett tavaly, 1971-ben találta ki Széchy Tamás – az utolsó három tempót levegővétel nélkül oldotta meg -, az én mesterem. Hogy ehhez nyúlt vissza, különösen örültem. Mert ez mutatja, mennyire fontosak a tradíciók. Emellett persze fontos, hogy Laci hisz ebben.

Nem könnyű dolog, ez esetben is meg kell találni az egyensúlyt, mert levegő nélkül az izmok nem működnek jól, elsavasodnak az utolsó métereken.

Ezt csak azért mondom, mert Le Clos az utolsó öt tempónál ki sem emeli a fejét a vízből.”

Az új edzőre, Plagányi Zsoltra is kitért, fontos volt a váltás, mert az intelligenciájuk egymásra talált. Jól kiegészítik egymást, a stílus kifinomítása, mint a példa mutatja, igen fontos. És nyilván az is, hogy Cseh lefogyott, így megváltozott a fajsúlya.

Sós meggyőződése, hogy Cseh László száz pillangón is jól fog szerepelni. Nem véletlenül vezeti a világranglistát azon a távon is, bár a rajt lényegesen fontosabb, mint kétszázon, ahol inkább az úszástudás számít.

Gyurta Dánielről ugyanazt gondolta, mint Risztovról, ha egyszer már megcsinálta – nem is akárhogy, hanem világrekorddal -, akkor pontosan tudja, mire kell figyelnie, hogyan kell felépítenie méterről méterre az úszását.

„Széles Sanyi zsenialitása most jobban ott volt mellette a felkészülés alatt, mint a kazanyi vb előtt. Ritka fontos dolog ez. Mert olyan szeme van, mint senki másnak. Nemcsak azt szúrhatja ki, hogy valami nem stimmel a technikában, hanem mást is. Bár már az is rendkívül fontos, hogy akkor hibát tud javítani, és közbelépni, amikor disszonanciát észlel a mozgásban. De emellett az is rendkívül fontos, hogy tud változtatni az előre megírt programon, ha szükségét érzi. Ha azt látja, most bele kell tenni egy erőnléti edzést, akkor azt meghúzza.

Dani nyert már úgy vb-t 2013-ban, hogy nem volt ott a mestere. Az utolsó időszakban már nincs akkora szükség rá, mint a felkészülés más részénél. Dani bajnokként megy oda, a többiek még nem tudják, mit kell ezért tenni. Ez egy olyan plusz, ami a fontos pillanatokban a javára válhat.

A nem megfelelő koncentráció kiélezett helyzetben duplán büntet. Nála a koncentráció biztosan rendben lesz, már számtalanszor volt kiélezett helyzetben, hat éven át volt veretlen.

Gyurta az előző vb-n harmadik helyen zárt, lement róla a veretlenség terhe. Most már inkább a csúcsra való visszajutás munkálkodik benne. 2:07-en belül nem tudtak úszni a riválisok, ha ő képes szinten maradni, és egyéni csúcsa (2:07,3) körül teljesíteni, akkor biztosan harcban lesz az aranyért. Öten-hatan tudnak egy másodpercen belül úszni, ami garancia a nagy csatára. Prenot nagyot ment az amerikai válogatón, a német Koch a világbajnok, de Gyurtától mindenki tarthat.

Sós szerint nem valószínű, hogy még egyszer elsüti a londoni harcmodort, amikor nem a hihetetlenül erős és egyedülálló hajrájában, hanem az erős iramban bízott. Most szerinte inkább arra lehet számítani, hogy az utolsó métereken fog nagyon jönni. Ahogy már láttuk néhányszor a múltban.

Testvére, Gergely 400 vegyesen a döntőért harcban lehet, 1500 gyorson is. A férfi vegyes váltó a pontszerző helyekért csatázhat, de Sós ezúttal is visszafogott, először is be kell jutni a nyolc közé, utána lehet merészebben tervezgetni. Az előző vb-n egy rossz váltás miatt nem folytathatták a döntőben.

Bernek Péter 400 gyorson döntős lehet – neki is jót tett az edzőváltás -, ugyanez igaz Kozma Dominikra 200 gyorson, Takács Krisztiánra pedig 50 gyorson. Utóbbinál biztosan pár század fog dönteni, bízik benne, hogy szerencséje lesz.

Verrasztó Dávid ezüstérmes volt a vb-n, és Sós szerint, ha valakinek nem okoz gondot az erőből úszás már délelőtt, vagy jelen esetben kora délután, az ő.

„Édesapja nyomdokain jár, ő is nagyon keményen ment mindig a döntőért. A kitartás szimbóluma, rengeteg rossz érte a pályafutása alatt, és mégis itt van.

Nincs most a mezőnyben olyan, aki nagyon kiemelkedő lenne, mint négy éve. Nem rosszak a japánok, Hagino és Szeto sem, de azért mégsem Phelpshez vagy Lochte-hoz hasonlíthatóak, amivel csak azt szeretném érzékeltetni, hogy nem verhetetlenek.

Vagy itt van az amerikai, Kalis, akivel a vb-n is nagyot harcoltak. Dávid azok közé tartozik, aki elcsíphet egy érmet.”

(Borítókép: Hosszú Katinka úszó (j) férje és edzője, Shane Tusup (b) társaságában a Rio de Janeiró-i Nemzetközi Repülőtéren)