Meglehet az a nagyon hiányzó érem

D KOS20160121034
2016.08.03. 12:31

Ebben az olimpiai ciklusban négy nagy nemzetközi vízilabdatornát rendeztek, és a magyar válogatottak, egyet leszámítva dobogóra állhattak. Hogy ez mekkora teljesítmény, arról sokat elárul: más nemzeteknek egyszer sem sikerült két éremmel távozniuk.

Az a kivétel a 2015-ös vb, amelyen sem a nők és a férfiak nem jutottak a négybe, ezért Kemény Dénes pólóelnök változtatott a szakmai stábokon, aminek meglett az eredménye. A 2016. januári belgrádi Eb-n már ismét éremszerző volt mindkét csapat.

De mi is az a vízilabda, és hol vannak benne a magyarok?

  • Magyarország eddig 9 olimpián nyert aranyérmet, ezzel magasan vezeti az éremtáblát, mert a mögöttünk álló briteknek is csak négy van
  • Összesen 15 ötkarikás érmet szerzett a sportág, ami még úgy is a legtöbb, hogy a legutóbbin nem sikerült. Szerbiának 11 érme van
  • A női válogatott januári Eb-aranyával azonnal kijutott Rióba, a férfiaknak selejtezőt kellett játszaniuk, erre most először volt példa.
  • Selejtezőről kijutott férfi csapat éremszerzése ugyanakkor nem példátlan, legutóbb az olaszoknak sikerült.
  • Lehet, hogy a 2016-os torna lesz az utolsó, amit ezekkel a szabályokkal rendeznek, a jövőben kisebb lesz a medence, hét helyett csak hatan lesznek a játéktéren, és 13 helyett 11 játékos nevezhető.

Kemény Dénes még szövetségi kapitányként zsinórban három olimpiai aranyat (2000, 2004, 2008) nyert a férfiakkal, de most inkább azt kérdeztem tőle, hogy meglesz-e a nőknek a hiányzó érem. Mondhatjuk-e azt, hogy most van a legnagyobb esélyük rá?

Ha az elődöntőt megnyerik, akkor megszerzik

- mondta Kemény, aztán komolyra fordította a szót, és hozzátette, amikor 2012-ben elnökké választották, érzett némi bizalmatlanságot a női szakág felől, mert a férfiaktól érkezett. Attól tartottak, nem jut majd elég figyelem és energia a nőkre, akik így csak másodhegedűsök lehetnek, nem léphetnek ugyanarra a szintre.

„Ezt a hiányzó érmet éppen annyira szeretném, mint a lányok, a szakmai stábjuk, a szurkolók, tehát mindenki. Minden segítséget megkaptak. Az Eb előtt egy nem olcsó kínai edzőtáborba mehettek, ott a legjobb feltételek mellett készülhettek. Ezzel mindössze azt szeretném érzékeltetni, hogy minden indokolt kérésüket támogattam, persze ha volt rá keret. Mert igen, nagy esély van arra, hogy a negyedik helyek után most ne kissé lógó orral, hanem mosolyogva érkezzenek haza.

Hangoztatom is gyakran, milyen jó lenne, ha most először 2 érmünk lenne. A szövetség címerében kilenc csillag van, ami természetesen az olimpiai bajnoki aranyakra utal. Nagyon szívesen átterveztetném olyanra még augusztusban, amelyikben már tizenegy.”

Az elnök nem fél attól, hogy ezzel nyomást helyezne valamelyik társulatra is, mert ők maximalisták, azért mennek az olimpiára, hogy ott folytassák az eddigi jó szereplésüket.

„2013-ban volt egy jó vébénk, Benedek Tibi arannyal mutatkozott be, a lányok hoztak egy bronzot. A budapesti Eb-n döntőt játszottak Tibiék, a lányok megint hoztak egy bronzot. Aztán jött a hullámvölgy, ami arra világított rá, hogy törékenyek, sérülékenyek vagyunk,

nem tudjuk álmunkból felkeltve hozni a döntőket vagy az érmeket.

A legjobbkor derült ki, hogy vannak hibáink. Ekkor a szükséges személyi lépéseket megtettük, az Eb-n a lányok már örültek – 2005 után ismét nyertek -, de azt hiszem, a fiúk is örültek, mert egy fiatallal, Manhercz Krisztiánnal folytatták a csapat még sikeresebbé tételét, most pedig már a 21 éves Zalánki Gergő is a csapat tagja” - magyarázta a szakember.

Kis magyarázat a szavaihoz. A 2013-as vb-arany némileg váratlan volt, az azóta már a csapatból kiszoruló Madaras Norbert úgy fogalmazott, ha még egyszer lejátszanák a meccseket, nem ez a végeredmény születne.

A stábok személyi összetétele pedig úgy módosult, hogy a 2015-ben az olaszokkal szemben elveszített negyeddöntő után Gerendás György lett Benedek segítője.

A nőknél radikálisabb megoldás kellett, Merész Andrást a korábban Új-Zélandon dolgozó Bíró Attila váltotta. Őt Áts Bertalan és Tóth László segíti közvetlenül, de például Csernus Imre is a bő csapathoz tartozik, és az ismert pszichiáter ott lesz Rióban is. Nem ismeretlen terület neki a sport, pár éve a vívókkal dolgozott.

Bíró a bemutatkozó tornáján ugyancsak nyert. Az Eb-döntőben legyőzött hollandok pedig annak ellenére sem jutottak ki az olimpiára, hogy ők rendezték a selejtezőt.

A két csapat

Nők:
Antal Dóra, Bujka Barbara, Czigány Dóra
Csabai Dóra, Gangl Edina, Garda Krisztina,
Illés Anna, Kasó Orsolya, Keszthelyi Rita, Kisteleki Hanna, Szücs Gabriella, Takács Orsolya, Tóth Ildikó
Férfiak:
Decker Attila, Decker Ádám, Erdélyi Balázs, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Kis Gábor, Manhercz Krisztián, Nagy Viktor, Szivós Márton, Varga Dániel, Varga Dénes, Vámos Márton, Zalánki Gergő

Örök kérdés, hogy az aktuális torna előtt kiválasztott 13 játékos a legjobb 13 játékosa-e az országnak.

„Természetesen nem az. Ez az élet rendje, így normális. Az én időmben, korábban is így volt. A legjobb 13 ugyanis nem automatikusan jelenti a legjobb csapatot. De Benedek és Bíró is úgy ítélte meg, hogy ebből a 13-ból képes a legjobb eredményeket kihozni. Hinnünk kell nekik. Sokféle stílusú csapattal találkoznak – a latinok nyilván másként játszanak, mint a délszlávok vagy a tengeren túliak -, és mindegyik ellen más harcmodor kell. A 13 játékosból pedig úgy kell összegyúrni a csapatot, hogy az megfelelő válaszokat legyen képes adni a téthelyzetekben. Nem zárható ki a formahanyatlás, sérülés, betegség, de még családi probléma vagy eltiltás sem. A csapatoknak azonban ekkor is jól kell teljesíteniük, a játékosoknak egymást kell kiegészíteniük. Nemcsak mi, az ellenfél is nyerni akar."

Bíró Attila nem okozott meglepetést azzal, hogy nem változtatott a győztes csapaton, Benedektől is erre a csapatra számított.

Felhívta a figyelmet arra, hogy egy ilyen torna nagyon hosszú, és nagyon sok mindenre ki kell terjedjen a kapitány figyelme. Akinek jól megy, érzékeltetni vele, akkor sem omlik össze a világ, ha majd szükségszerűen lesz egy gyengébb meccse. Akinek nem megy jól, tűzben kell tartani, hogy legyen készen, mert bármikor eldöntheti egy jó lövéssel a következő meccset is. Egy jó teljesítmény után természetes a hullámzás, mégis nyerni kell, kivált az egyenes kieséses szakaszban.

„Megvannak a módszerek, csak azért nem szeretnék jobban belemenni, mert azzal kitárnám az öltöző ajtaját.

Egy biztos, a játékos nem fog szólni. Akkor sem, ha minden klappol nála, akkor sem, ha gyengébben teljesít. Ezért olyan radar kell, ami minden rezdülést érez. Nem egyszerű feladat.”

Kemény szokott beszélgetni a csapatról mindkét szakemberrel, de nem személyi kérdésekről, sokkal inkább a logisztikáról, hogyan hatott korábban az időeltolódás, milyen tapasztalatokat szerzett.

„Mivel Tibi volt a játékosom, nyilván sok mindenre emlékszik, de ő akkor el volt foglalva a játékkal, a szervezés nem tartozhatott rá, így leginkább arról beszélgetünk, mi és miért történt Sydneyben vagy Pekingben.”

Kemény a nőkről azt mondta, ha nem az első helyen végez a válogatott, majdnem mindegy, melyik helyen jut tovább, mert akkor nem a halványabb Brazíliát kapjuk. Az elsőséghez azonban az Egyesült Államokat kellene verni, ami igen nehéz feladat, mert ők az egyértelmű favoritok, és alkatilag is erősebbek.

Kína ellen jól lehet kezdeni, de nem lesz könnyű. Nem gondolja, hogy kulcsmeccs lenne a második, a spanyolok elleni. Maximum akkor, ha az elsőn valamiért elmaradna a győzelem. A spanyolokról annyit, hogy 2013-ban világbajnokok voltak, a legutóbbi olimpián pedig ezüstérmesek.

A férfiak ugyanakkor az előző két évet uraló szerbekkel kezdik a tornát, az egész olimpia első meccse a mieinké lesz, ráadásul helyi idő szerint reggel kilenckor, ami a teljesítőképesség szempontjából korántsem ideális. Igaz, 2011-ben a vb-n éppen ilyen időpontban Montenegrót vertük.

A szerbekkel a már említett 2013-as vb-győzelmünkkor azonos csoportban voltunk, és a vereség után a magyarok nagyon összekapták magukat, rendeződött a védekezés, élessé vált valamennyi játékos.

„Nem baj, ha a szerbekkel kezdünk. Sőt, még az sem baj, ha kikapunk tőlük.

Mert ezt a szerb válogatottat kétszer megverni ugyanazon a versenyen iszonyúan nehéz.

De nem lehetetlen, hiszen 2004-ben Athénban kétszer is sikerült, de emlékezetes meccseken. Előnyös, hogy két hónapig lehet arra a meccsre készülni. A kapitány akkor veszi észre, hogy milyen rövid az a 48 óra, ami a második és az összes többi meccs között van, amikor már benne lesz a malomban. És majd akkor értékeli, hogy milyen jó is volt, hogy az első meccs stratégiájára két hónapja maradt. De még így is igaz a mondás, harc után okos a katona. Az edzősködést elég jól szemlélteti ez a bölcsesség. Ugyanakkor az első meccsből is tanulni kell. Nem azért házasodunk, hogy majd a második házasságban kijavítsuk azt a hibát, amit az elsőben esetleg elkövetünk. Pillanatnyilag nem könnyű azt most megmondani, hogy mi leszünk-e a szerbek legnagyobb kihívói. Erre a kérdésre a negyeddöntők párosításai után érdemes visszatérni.”

A szerbek találtak egy jó kapitányt, Szavics játékosként is kulcsember volt, és míg régebben előfordulhatott, hogy a kispadról nem jött nagy segítség, most érdemes megemlíteni, hogy az edző az Eb-döntő utolsó negyede előtt kapust cserélt. Megfordították a meccset, két góllal megnyerték az utolsó negyedet, ők lettek a bajnokok.

Kemény Dénes arra számít, hogy a torna alatt is képes fejlődni mindkét magyar csapat – ezt láthattuk már mindkét kapitánynál -, számít a jó kapusteljesítményre, mert egyre inkább meghatározó a szerepük. Előnyös, hogy a női csapat két klubra épül, az sem rossz hír, hogy a férfiaknál nincs légiós. Vagyis az összkép pozitív.

A csoportmeccsek sorrendje:

Férfiak

  • Magyarország-Szerbia – augusztus 6., 9.00 (helyi idő)
  • Magyarország-Ausztrália – augusztus 8., 20.50
  • Magyarország-Görögország – augusztus 10., 10.20
  • Magyarország-Japán – augusztus 12., 20.50
  • Magyarország-Brazília – augusztus 14., 20.50

Nők

  • Magyarország-Kína – augusztus 9., 9.00
  • Magyarország-Spanyolország – augusztus 11., 13.00
  • Magyarország-Egyesült Államok – augusztus 13., 13.00