Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Birkózásban is lemaradtunk, de itt a segítség Ukrajnából

2017.02.10. 08:49

Mihail Haracsura, a kétszeres világbajnok ukrán szakember szűk egy hónappal ezelőtt kezdte el a munkát a felnőtt szabadfogású válogatott edzőjeként.

Határozott benyomásokat szerzett, Gulyás István szövetségi kapitánnyal már a párizsi versenyen is túljutott.

Mihail Haracsura jó két évtizeddel ezelőtt már dolgozott nálunk. „Az elmúlt huszonhárom évben, amióta itt voltam, a birkózás sokat változott, persze idősebb lettem én is, rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem, amit be tudok építeni az edzői munkámba. A magyarországi felkérés egy markáns, új fejezet a pályafutásomban.”

A fizikai képességek a magyarok erősségei közé tartoznak, a gyengeséget pedig a technikában kell keresnünk. Kicsi a konkurencia, innen erednek a bajok úgy általában a magyar szabadfogású birkózásban.

"A klubokban a szakági edzők száma sem elegendő. Ezen jó lenne változtatni, és ezt én is a feladatomnak tekintem. Nem szabad a kötöttfogást és a szabadfogást összevonni, mert két különböző dologról van szó.”

Az egykori kiválóság – aki 1979-ben San Diegóban és 1982-ben Edmontonban szerzett vb-aranyérmet a 68 kilósok között – új elemeket, motivációt akar átadni, közvetíteni a versenyzőknek.

„A technikai erősítésen túl nagyon fontosnak tartom a lélektani felkészítést. Azt kell elérnünk, hogy mindent adjanak ki magukból, amire képesek, ne álljanak meg félúton. Párizs volt számunkra, a birkózóinknak és nekem is, az igazi rajt. Az ottani verseny előtt három hétig dolgoztunk együtt, és a francia fővárosban mérhettük fel első ízben, hogy hol tartunk. Volt, ami tetszett, volt, ami nem, de ez egy hosszú folyamat. Fontosabbnak tartottam a győzelemnél is, hogy az adott pillanatban megcsinálják azt, amit kérek tőlük a mérkőzéseken.”

A távolabbi célok között Haracsura a 2020-as tokiói olimpiát nevezte meg. Természetesen érmekben is gondolkodik, és ígéri, a magyar válogatott mindenkinek kemény ellenfele lesz.

Az ukrán szakember az első felnőtt válogatóversenyen, a hétvégi Honvéd-kupán mérheti fel a hazai mezőnyt. A BHSE kosárlabdacsarnokában a kötöttfogásúak február 11-én, szombaton 10-kor kezdenek.