Nándor
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Birkózásban is lemaradtunk, de itt a segítség Ukrajnából

2017.02.10. 08:49

Mihail Haracsura, a kétszeres világbajnok ukrán szakember szűk egy hónappal ezelőtt kezdte el a munkát a felnőtt szabadfogású válogatott edzőjeként.

Határozott benyomásokat szerzett, Gulyás István szövetségi kapitánnyal már a párizsi versenyen is túljutott.

Mihail Haracsura jó két évtizeddel ezelőtt már dolgozott nálunk. „Az elmúlt huszonhárom évben, amióta itt voltam, a birkózás sokat változott, persze idősebb lettem én is, rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem, amit be tudok építeni az edzői munkámba. A magyarországi felkérés egy markáns, új fejezet a pályafutásomban.”

A fizikai képességek a magyarok erősségei közé tartoznak, a gyengeséget pedig a technikában kell keresnünk. Kicsi a konkurencia, innen erednek a bajok úgy általában a magyar szabadfogású birkózásban.

"A klubokban a szakági edzők száma sem elegendő. Ezen jó lenne változtatni, és ezt én is a feladatomnak tekintem. Nem szabad a kötöttfogást és a szabadfogást összevonni, mert két különböző dologról van szó.”

Az egykori kiválóság – aki 1979-ben San Diegóban és 1982-ben Edmontonban szerzett vb-aranyérmet a 68 kilósok között – új elemeket, motivációt akar átadni, közvetíteni a versenyzőknek.

„A technikai erősítésen túl nagyon fontosnak tartom a lélektani felkészítést. Azt kell elérnünk, hogy mindent adjanak ki magukból, amire képesek, ne álljanak meg félúton. Párizs volt számunkra, a birkózóinknak és nekem is, az igazi rajt. Az ottani verseny előtt három hétig dolgoztunk együtt, és a francia fővárosban mérhettük fel első ízben, hogy hol tartunk. Volt, ami tetszett, volt, ami nem, de ez egy hosszú folyamat. Fontosabbnak tartottam a győzelemnél is, hogy az adott pillanatban megcsinálják azt, amit kérek tőlük a mérkőzéseken.”

A távolabbi célok között Haracsura a 2020-as tokiói olimpiát nevezte meg. Természetesen érmekben is gondolkodik, és ígéri, a magyar válogatott mindenkinek kemény ellenfele lesz.

Az ukrán szakember az első felnőtt válogatóversenyen, a hétvégi Honvéd-kupán mérheti fel a hazai mezőnyt. A BHSE kosárlabdacsarnokában a kötöttfogásúak február 11-én, szombaton 10-kor kezdenek.