Könnyű, szellőzik, rugalmas: elkészült az első sporthidzsáb

nike-pro-hijab-design-fashion
2017.03.11. 10:59

Sportolónőknek szánt iszlám fejkendőt, hidzsábot dob piacra 2018 elején a Nike amerikai sportszergyártó vállalat - jelentették be szombaton New Yorkban.

A sporthidzsáb kidolgozásába Emirátusok-beli sportolókat is bevontak, írja az MTI.

Amna al-Haddad súlyemelő és Zahra Lari műkorcsolyázó is adott tippeket ahhoz, hogy milyennek kellene lennie az ideális, sportoláshoz szánt hidzsábnak. Haddad a riói olimpián is szerepelt, Lari pedig abban bízik, hogy sikerül kijutnia a 2018-as téli játékokra.

Divatcikként már több konfekcióruhákat gyártó cég forgalmaz hidzsábot, de a Nike az első sportszergyártó, ami kifejezetten sportolóknak készülő fejkendőt dob piacra. A cég azt mondja: nagyon könnyű anyagból fogják készíteni a hidzsábot, mert a legtöbb, eddig hagyományos fejkendőben rajthoz álló muszlim sportolónő arra panaszkodott, hogy a hidzsáb szellőzése nem ideális a sportoláshoz, és nagyon bemelegszik alatta a fejük.

A sporthidzsáb egy méretben készül, nem lesz állítható vagy széthajtható, hanem rugalmas anyagból fogják gyártani, hogy minden nő megfelelően a fejére tudja illeszteni.

Amna al-Haddad szerint a termék a hidzsábot viselő és nem viselő muszlim nőket is támogatja, mert az a saját döntésük, hogy hogyan öltözködnek. Szerinte a sportfejkendő újabb nők előtt nyitja meg a professzionális sportolóvá válás lehetőségét.