Nehéz időszak volt, mert jöttek a milliárdok

2017.05.02. 10:23

Új elnököt, elnökséget választ kedden a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) a módosított sporttörvény rendelkezéseinek megfelelően.

Ez a tavaly novemberi törvénymódosítás jelentette a MOB jogköreinek jelentős módosítását. Úgy lefokozták, hogy az egyik elnökjelölt (Szabó Bence) szerint a költségvetése már a működési költségeket is alig fedezi. Igaz arról is hallani, hogy még mindig lehet milliós fizetéshez jutni, ami korábban teljesen általános volt.

A poszt mégis vonzó neki is, de még inkább az eddigi elnöknek, Borkai Zsoltnak, mert a presztízsveszteség mellett nyilván jól mutat a névjegykártyán, ha majd Győrben polgármesterként meglátogatja a nyáron az Európai Ifjúsági fesztivál eseményeit. Külföldön eddig is nagyjából mindegy volt, hogy itthon mekkora befolyást veszített el a szervezet, ott csak a karikákat látják.

A jelenlegi választás azért izgalmas, mert politikailag is van üzenete, ha Borkai túlélheti a lefokozást, a kormány elégedetlensége után is meg lehet tartani pozíciót.

A 88-as olimpia tornászbajnoka eddig jól egyensúlyozott, megtartotta az alapszabály módosítása után is a 200 fős tagságot. Ez ugyan nonszensz, de mivel sok lekötelezettje van a szavazók között – sok szövetség örül, ha Győrbe viheti országos bajnokságát -, ezért nem változtatott rajta.

Borkai Zsolt egy MOB-os sajtótájékoztatón 2016. októberében
Borkai Zsolt egy MOB-os sajtótájékoztatón 2016. októberében
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Az a számítása, hogy Orbán Viktor győri látogatása után kell közvetlenül megtartani a szavazást, szintén meggyőző lehet a tagságnak.

Más kérdés, hogy ez a tagság nem fogja számonkérni, a 2012-es nagyívű programból mi valósult meg, és mi nem. Mert akkor tükörbe is kellene nézni.

Nem véletlen, hogy sok mindent elvettek a MOB-tól, a sportiskolai program koordinációjától kezdve az utánpótlás nevelésen keresztül a sportszakember képzésen át. Gondoljunk bele, hogy ebben az anyagban szerepel: „az állami sportvezetés 2006-ban kezdte el egy átfogó adatbáziskezelő szoftver kialakítását. Ennek a rendszernek a neve a Nemzeti Sportinformációs Rendszer (NSR).”

Ebbe rögzíteni kellett volna a gazdasági teljesítménytől kezdve a létesítményhelyzetet, emellett az állami források megoszlását is nyomon lehetett volna követni. A 2012-es sportfeljesztés irányai és területei program felelős kiadója Borkai Zsolt volt, szakmai vezetője Szabó Bence. Ők szeretnék most tovább vezetni a MOB-ot.

Az NSR nem készült el mind a mai napig, tehát ha egy gyerek sportolni szeretne, nem tudja megnézni a neten, mi van a közelében, azokat kik vezetik, milyen a klub anyagi helyzete, mennyi a tagdíj, csak hallomásból értesül, mennyit kell megtennie a legközelebbi vívószakosztályig.

Vagy egy másik példa: épp a harmadik elnökjelölt, Kulcsár Krisztián harcolt azért, hogy ugyan adjon már a MOB neki egy nevet, akinek a Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE) ösztöndíját oda lehetne adna. Háromszor futott neki, mindannyiszor elakadt, nem tudott segíteni. A MOB tehát egy tehetséges magyart nem hozott helyzetbe, holott csak az adminisztráció lett volna a feladata.

Kulcsár a versenyszférában dolgozott előtte – banki főosztályvezető és BÁV vezérigazgató volt -, ami előnyére válhatna a mozgalomnak. Amelyik most megmutathatja, ha valóban egymilliárd forintos szponzori bevételt kapott, annak mi lett a sorsa. Esetleg újabb tévéket vettek-e belőle az elnökségi tagoknak.

A három elnökjelölt elment egy tévévitára, ahol a legsúlyosabb kijelentést Borkai tette. „Számos sikert értünk el, egy nagyon nehéz időszakban, amikor egy nagyon komoly állami támogatással rengeteg pénz érkezik a magyar sportba.” (A kijelentés 17:10-nél látható.)

A magyar sportba soha nem volt ennyi pénz, kényelmesen és kellemesen élhetnek belőle. Képzeljük magunk elé, ahogy a felsőoktatásban lévő, vagy épp egy kórházigazgató arról panaszkodik, nehéz időszakban vannak, mert rengeteg a pénz.

A MOB funkciója az olimpiára redukálódott erre a 4 éves ciklusra, mint régen, amikor csak egyszerűen utazási irodának nevezte Kovács Tamás 2008-ban, az akkori sportigazgató. Aki most Orbán mellett kiosztotta Borkait is.

A mindig sok vitát kiváltó olimpiai formaruhák, és az akkreditáció lebonyolítása lesz a feladat. És hát egy MOB-elnök dönt, kit lát vendégül az olimpián, milyen eseményekre tudja bejuttatni.

A jelentkezők listája:

  • Elnöknek Borkai Zsolt, dr. Kulcsár Krisztián és Szabó Bence
  • alelnöknek dr. Deutsch Tamás, dr. Gémesi György, dr. Magyar Zoltán és Orendi Mihály.
  • Elnökségi tagságra pályázik dr. Bátorfi Béla, dr. Berkes István, dr. Bienerth Gusztáv, dr. Csisztu Zsuzsanna, Gyulai Miklós, Imre Géza, Jaksa János, Kiss Norbert, dr. Kovács Antal, Kovács István, Komáromi Tibor, Markovits László, dr. Mészáros János, Nátrán Roland, Novotny Zoltán, Pálinger Katalin, Regőczy Krisztina, Riskó Géza, Schmidt Gábor, Sinka László és Vári Attila.
  • Felügyelő bizottsági elnök Dávid Imre és Horváth Imre lenne, tagnak dr. Csötönyi Sándor és dr. Pakucs János jelentkezett.
  • Kovács István és dr. Bátorfi Béla az elnökségbe és a Felügyelő Bizottságba is pályázik,  dr. Gémesi György és dr. Magyar Zoltán az alelnöki poszt mellett elnökségi tagságra is kandidál.