Koronavírus adatok

2021. dec. 09.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Natália
-2 °C
2 °C

18-as orosz vb: Putyin különleges intézkedéseket vezetett be

2017.05.10. 13:35

Jövőre Oroszországban lesz a futball világbajnokság, előtte nyáron gyakorlatilag teszt-jelleggel megrendezik a Konföderációs Kupát. Az orosz vb-re való felkészülés egyik hangsúlyos része a biztonsággal kapcsolatos.

Nemcsak a hírhedt orosz huligánok, hanem a terrorveszély is különleges megközelítést kíván.

Putyin elnök szerdai rendelete szerint a rendező városokban a stadionok és más infrastrukturális objektumok térségében le fogják zárni a légteret, valamint korlátozni fogják a közúti és a vízi közlekedést. Egyúttal korlátozzák a nem menetrend szerinti, ERA-GLONASS balesetjelző rendszerrel nem felszerelt és belügyminisztériumi különengedéllyel nem rendelkező buszok behajtását az érintett településekre.

A "sporteseményekkel összefüggésben nem álló"

gyűlések és tüntetések időpontjáról, helyszínéről és részvevőinek számáról a helyi végrehajtó hatalom szervei dönthetnek majd,

a belügyi és a helyi biztonsági szervekkel egyeztetve. A rendező városokba érkező orosz turistáknak három, a külföldieknek egy napon belül kell majd bejelentkezniük ideiglenes tartózkodási helyükön, írja az MTI. 

Az érintett területeken tilos lesz a fegyverek, robbanóanyagok és - az Oroszországban bejegyzett gyógyszeripari termékek kivételével - a mérget tartalmazó szerek eladása. Az orosz nemzeti gárda felhatalmazást kapott a fegyverek és a lőszerek ideiglenes lefoglalására. 

A helyi szerveknek ki kell jelölniük azokat a területeket, amelyeken belül tilos az üveges szeszesitalok árusítása, és biztosítaniuk kell az alkoholárusítás tilalmát a népes és kockázatos helyszíneken. Az orosz kormány egy ugyancsak szerdán közölt határozatban

4,7 milliárd rubellel, 643,55 milliárd rubelre emelte a jövő évi világbajnokság költségvetését.

A kiadásokból 355,16 milliárd rubelt a szövetségi büdzséből, 92,21 milliárdot a regionális költségvetésekből, 196,18 milliárdot pedig jogi személyek befizetéseiből fedeznek majd (1 rubel jelenlegi árfolyamon csaknem 5 forintot ér).

A Konföderációs Kupát az idén június 17. és július 2., a világbajnokságot pedig 2018. június 14. és július 15. között rendezik meg. A fokozott biztonsági intézkedések a 2017. június 1. és a július 12. közötti, valamint a 2018. május 25. és július 25. közötti időszakban lesznek érvényesek.

Az Oroszország, Németország, Portugália, Mexikó, Chile, Kamerun, Ausztrália és Új-Zéland részvételével sorra kerülő Konföderációs Kupa mérkőzéseinek házigazdája Moszkva, Szentpétervár, Szocsi és Kazany lesz. A vb helyszínei az említett városokon felül Jekatyerinburg, Szaranszk, Szamara, Rosztov-na-Donu, Kalinyingrád, Nyizsnyij Novgorod és Volgográd lesznek.