Schmitt Pál: Egy olimpikonnak mindig példaképként kell viselkedni

2017.05.12. 18:25 Módosítva: 2017.05.12. 18:48

A Magyar Olimpiai Bajnokok Klubja és a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület szervezésében olimpiai bajnokok, egykori és mai versenyzők köszöntötték a csütörtökön 80 esztendős Rejtő Ildikó és a 75. születésnapját szombaton ünneplő Schmitt Pál kétszeres olimpiai bajnok vívókat.

"Jó érzés látni, hogy ezen a vívónapon itt vannak labdarúgók, birkózók, vízilabdázók, tornászok és öttusázók is. MOB-elnökként örömteli volt, hogy a sportcsaládot vezettem, és ezt kívánom Kulcsár Krisztiánnak is. Mutatni kell, hogy összetartozunk, hogy egy család vagyunk. Megtanultam, hogy egy olimpikon egész életére olimpikon, példakép marad, úgy kell élnie és viselkednie" – mondta az ünnepségen Schmitt Pál.

A szavai már csak azért is érdekesek, mert 2010. júniusától 2012. április másodikáig Magyarország köztársasági elnöke volt, amiről azért mondott le, mert plágiumbotrányba keveredett. Doktori disszertációjának 215 oldalából legkevesebb 180 csak egyszerű fordítás. Schmitt megőrizhette tagságát a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban (NOB), igaz figyelmeztették.

2014. novemberében pedig a Nemzet Sportolójává választották. Nem sokkal később arról beszélt, még mindig doktornak tartja magát.

Az eseményről szóló MTI-tudósítás szerint a program egyébként az ünnepeltekről készült kisfilmek megtekintésével és pályafutásuk felidézésével kezdődött, majd Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke köszöntötte őket pénteken.

"Vívónemzet vagyunk, tudom, most egy kicsit hazabeszélek, de ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a vívás a legeredményesebb olimpiai sportágunk. Most két aranyérmes vívót, a Nemzet Sportolóit köszöntjük születésnapjuk alkalmából" - mondta az olimpiai ezüstérmes, világbajnok párbajtőröző, a MOB elnöke.

Rejtő Ildikóhoz szólva megemlítette, hogy őt is Hátszegi József tanította meg vívni, aki az olimpiai bajnoknő mestere volt. Schmitt Pál méltatásánál kiemelte "több ember számára is elegendő gazdagságot tartalmazó életútját, sportbeli és közéleti tevékenységét".

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár leszögezte, hogy az ünnepeltek nemcsak a sportolók, hanem az egész nép számára lettek példaképek. Mindkettőjükre jellemző volt a sportáguk iránti alázat, csapattársaik tisztelete, a kitartás és a hit az elvégzett munkában. Simicskó István honvédelmi miniszter arról beszélt, hogy az ünnepeltek nemcsak olimpiai bajnokok, hanem a Nemzet Sportolói, a nemzet kincsei is.

"Kívánom, hogy az élet táncparkettjén boldogan éljétek, élvezzétek a további éveket" - fogalmazott Nébald György, a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának elnöke, ötkarikás aranyérmes kardvívó.

A Magyar Vívó Szövetség nevében beszélő Kamuti Jenő, a vb-győztes, olimpiai ezüstérmes tőrvívó felidézte, hogy Rejtő Ildikóval 1956-ban szerepeltek először együtt világbajnokságon, míg Schmitt Pállal később találkozott világversenyen, de hozzá is számtalan közösen megélt élmény fűzi.

"Örülök, hogy az Olimpiai Bajnokok Klubja gondol ránk, amikor kerek születésnapot ünneplünk, hogy együtt lehessünk a régi társakkal" - mondta Rejtő Ildikó.