Judit
2 °C
7 °C

Hogy kerül egy borsodi kisváros a nagyágyúk közé?

2017.07.21. 09:30

Az egyik ausztrál kolléga arról érdeklődött tőlem a vizes vb-n, milyen messze van Budapesttől Tiszaújváros.

Na persze nem így mondta ki, hanem a triatloncityt használta. Innen pedig nem volt nehéz kitalálni, mire gondol.

Az a terve ugyanis, hogy vasárnap odamenne az úszódöntők előtt, ha már ott van a triatlon Világkupa egyik állomása.

Megtudtam, az ausztrál versenyzők egyébként is előszeretettel jönnek a versenyre, az olimpiai bajnok Emma Snowsill is megfordult már nálunk.

Azt később derítettem ki, a tiszaújvárosi Vk szervezőitől, hogy a múltban nemcsak Snowsill, hanem rajta kívül tíz ausztrál világbajnok már járt itt, nagyon kedvelik a helyszínt mások is.

A Triatlon Nagyhét egyébként már hétfőtől tart a városban, a legfontosabb versenyt viszont csak vasárnap délután rendezik.

Tiszaújvárost egyébként a Márkus család tette fel a térképre, az első Világkupát még 1998-ban rendezték. A pár éve meghalt Márkus Gábor fogorvos rajongott szenvedélyesen a sportágért, és a kezdeti lépéseket ő tette meg. 2015-ben szobrot is kapott a városban.

Fia, Márkus Gergely a triatlon megszállottja, 2004-ben már az athéni olimpia versenyigazgatója volt, azóta valamennyi olimpián betölti ezt a posztot, természetesen Rióban is őt bízták meg.

Tiszaújvárosba amúgy Madrid és Cagliari után érkeznek a versenyzők, majd innen Mexikóba mennek tovább, majd érintik Floridát, a legvégén pedig Buenos Airesben lesz a döntő november elején.

Ez a második legrangosabb versenysorozat a triatlonban, az e felett lévő World Seriesnek kilenc állomása van - ott nagyobb a pénzdíj -, szeptember közepén lesz a döntő a hollandiai Rotterdamban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?