Ellenfele a magyar kezét emelte a magasba, de bronz nem járt

Image uploaded from iOS (1)
2017.09.01. 17:36

A budapesti dzsúdó világbajnokságon a legnagyobb reményekkel a pénteki versenynapot vártuk, mert a 2015-ben vb-ezüstérmes Tóth Krisztián, és az Európa-bajnok Joó Abigél is küzdött.

Joó korán kiesett, Tóth viszont nagyszerűen versenyzett, valamennyi meccsét dobással nyerte meg, wazaarikkal jutott el az elődöntőig. A tadzsik riválisa ellen a hosszabbításig kellett várni, a negyeddöntőben azonban 7 másodperccel a 4 perces játékidő vége előtt elhajította az idén jó formában lévő Mehdijevet, és ezzel elődöntős lett.

Sorrendben a legyőzöttek.

  • Robert Florentinto (Kuba)
  • Komronsoh Usztopirijon (Tadzsikisztán)
  • Matthew Koch (USA)
  • Imamov (Üzbegisztán)
  • Mehdijev (Azerbajdzsán)

Az elődöntőbe két szerb jutott, egy szlovén (Zgank) és egy magyar jutott, vagyis az ázsiai túlsúlyt maximálisan ellensúlyozták ebben a kategóriában.

Tóth az egyik szerbbel, Nemanja Majdovval találkozott a döntőbe jutásért, aki tavaly junior Európa-bajnok volt.

Tóth Krisztián (kékben) veszít a szerb Nemanja Majdov ellen
Tóth Krisztián (kékben) veszít a szerb Nemanja Majdov ellen
Fotó: Huszti István

Majdov volt a magasabb, hosszabb lábait is igyekezett kihasználni, míg Tóth a dobásaiban, a földrevitelben bízott. Az első négy percben nem volt akció, de a szerbet passzivitása miatt megintették.

A ráadásban az aranypontért is a magyar volt az aktívabb, befordult egy válldobásra, de lelépett róla Majdov. Aztán viszont meglepte egy ugyanilyen akcióval, és ő sikeresen eldobta Tóthot, aki így nem jutott a döntőbe. Majdov sportszerűen a magasba emelte a KSI versenyzőjének a kezét, aki így a bronzért mérkőzhetett a dél-koreai Gwakkal.

Nagy iramban kezdődött a bronzmeccs, egy perc sem telt el, amikor Tóthot szabálytalan fogásért intették. Gwak passzivitásért kapott figyelmeztetést, utána meg is próbált dobni, de Tóth szerencsére a hasára esett, így nem járt semmi érte.

Fél perccel a vége előtt a dél-koreai egy gánccsal levitte a magyart, wazaarit kapott érte, a hátralévő másodperceket pedig kivédekezte, így az övé lett a bronz. Tóth ötödik helyen végzett, ez Magyarország második ötödik helye Csoknyai László csütörtöki szereplése után.

Olimpián 4 győzelem is elég az aranyhoz, a vb-n öt is kevés az éremhez.

Image uploaded from iOS
Fotó: Huszti István