Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Másfél millió dollárért vett szavazatot Rio az olimpiai rendezéshez

2017.09.05. 14:57

Kurrupciógyanúba keveredett a 2016-os riói olimpia szervezőbizottsága és a Nemzetközi Olimpiai Bizottsága (NOB) is, miután a brazil rendőrség nyomozást indított szavazatvásárlás miatt. Összesen tizenegy helyszínen tartottak házkutatást, az gyanúsított pedig pont a Brazil Olimpiai Bizottság (COB) elnöke, Carlos Arthur Nuzman.

A 2016-os helyszínről 2009-ben döntöttek, napokkal a szavazás előtt pedig 1,5 millió dollárt utalt Arthur Cesar de Menezes Soares Filho brazil üzletember az egyik NOB-tag, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) akkori elnökének, Lamine Diacknak a fia, Papa Massata Diack egyik cégéhez, derült ki a TV Globo friss riportjából, amely azt is állítja, hogy Soraes Filho közeli barátságot ápol Sergio Cabrallal, Rio állam korábbi kormányzójával, akit korrupció miatt 14 évnyi börtönbüntetésre ítéltek, áll az MTI tudósításában.

Rio 2009-ben Chicago, Madrid és Tokió ellen indulva nyerte a 2016-os olimpia rendezési jogát. A létesítmények nagy része kevesebb egy évvel a rendezés után borzasztóan lepusztult állapotba került.