Meglepte az ellenfelet, de végül kikapott a női röplabda-válogatott

2017.09.23. 19:51

Második mérkőzésén is kikapott a magyar női röplabda-válogatott az Európa-bajnokságon: a lengyel csapattal 3-1-re nyert, írja az MTI.

A magyar válogatott - amely pénteken a házigazda azeriektől szenvedett vereséget három szettben - jól tartotta magát magasabban jegyzett riválisával szemben, először nyert játszmát a tornán.

A két csapat azonos Európa-bajnoki selejtezőcsoportban szerepelt: a lengyelek tavaly szeptemberben az Érd Arénában 3-1-re, hazai pályán pedig 3-0-ra győztek, így most is ők voltak az esélyesek.

Villámrajtot vett a magyar válogatott (0-4), a lengyelek pedig alig két perc után időt kértek. Szakmáry Gréta hátsósoros, kosárérintéses megoldással lepett meg mindenkit, majd a liberó Szpin Renáta elképesztő mentése után Dobi Edina használta ki a lengyelek hibáját (3-8). A magyarok a folytatásban viszont több pontot ajándékoztak ellenfelüknek, akik így felzárkóztak, ám pillanatok alatt újra négy lett a különbség (8-12). Ez az előny sem tartott azonban sokáig, s először a meccs folyamán átvették a vezetést a lengyelek (15-14). A magyaroknak meggyűlt a bajuk a nyitásfogadásokkal, ráadásul Agnieszka Kakolewska, a lengyelek közel kétméteres centere kíméletlenül ölte meg a labdákat (20-17). A végjátékban a magyarok felzárkóztak, de a lengyelek jutottak szettlabdához (24-22) és 36 perc elteltével előnybe is kerültek.

A második játszmát újra a magyar válogatott kezdte jobban (3-7), de buta hibák miatt az ötpontos előnyből (5-10) csak kettő maradt. Ezután újra a magyarok pillanatai következtek, a technikai szünetre kialakult az addigi legnagyobb különbség (9-16). A lengyelek 12-22-es hátrányban óriási sorozatba kezdtek ugyan, egészen 19-ig meg sem álltak, Dékány Bernadettnek köszönhetően azonban elmozdult a holtpontról a magyar válogatott, végül megnyerte a szettet.

A harmadik szettben sokáig fej fej mellett haladtak a csapatok, az első technikai időhöz kétpontos lengyel vezetéssel érkeztek a felek (8-6). A lengyelek ütésben javultak fel, kissé elléptek (15-11). Remek labdameneteket láthatott a közönség, a fontos pontokat viszont a lengyelek nyerték, hozták is a játszmát.

A negyedik szett jól indult magyar szempontból (0-4), a lengyelek játékában sok volt a hiba. Magabiztosan tartotta a különbséget a magyar válogatott, és még egy téves bírói ítélet is segítette. A lengyelek a játszma közepén sorozatban hat pontot szerezve minimálisra csökkentették a különbséget (12-13). Salomoni kapitány azonnal időt kért, aminek meg is lett a hozadéka három gyors ponttal (13-16). Ez az előny sem tartott sokáig (17-17), ráadásul Tálas bokája kifordult egy blokknál. A lengyelek játéka új lendületet vett, a végjátékban a maguk javára fordították a játszmát, és ezzel megnyerték a mérkőzést.

Lengyelország-Magyarország 3-1 (22, -19, 17, 18)

Baku, Nemzeti Tornacsarnok, 2500 néző, v.: Harald Sodja (osztrák), Jurij Bakunovics (fehérorosz)

A magyarok vasárnap 18.30 órától a németekkel játszanak, s csakis győzelemmel marad esélyük a továbbjutásra.