4,6 milliárd jut a pécsi sporttelepre, talán lesz pénz egy jelzőlámpás gyalogátkelőre is

Untitled-1
2017.09.28. 14:41

A miniszterelnök a Pécsi Tudományegyetem alapításának 650 éves évfordulójának alkalmából látogatott el Baranyába, és ha már ott járt, nem hagyta ki a a programból a hamarosan 100. születésnapját ünneplő Pécsi Vasutas Sportkör meglátogatását sem. Az eredmény: 4,6 milliárd forint a nagyívű fejlesztésekre, meg ki tudja mennyi az ehhez szükséges földvásárlásra. A Verseny utcai sporttelep kerítésén túl viszont némiképp szerényebbek a célkitűzések.

Orbán Viktor szeptember elején mindössze Rákossy Balázst vitte magával a féltitkos vizitre, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkárát, aki egészen véletlenül a PVSK Kosárlabda Szakosztályának elnöke is egyben.

A látogatásról videó is készült, ami a napokban kisebb szenzációt okozott, mivel a miniszterelnök úgy néz ki rajta, mintha lenyelt volna egy kosárlabdát, sőt inkább egy egész kosárlabdaszakosztályt. Orbán a bejárás során megemlékezett azokról az időkről, amikor ifiként meccset játszhatott a pécsi focipályán.

A látogatás persze nem csak nosztalgiázásból állt. A miniszterelnök Rákossy Balázs mellett Iványi Dalmával, a PVSK volt válogatott kosárlabdázójával és jelenlegi utánpótlásedzőjével, valamint Czerpán Istvánnal, a PVSK elnökével is beszélgetett, sőt a figyelmes házigazda Garami József társaságával is kedveskedett a focirajongó miniszterelnöknek, bár a pécsi származású mesteredző tudtunkkal nem tölt be pozíciót a klubnál.

A beszámolók szerint Orbán áttekintette az egyesület vezetése által összeállított és  elfogadott klubfejlesztési koncepciót, valamint a PVSK centenáriumi évének tervezett fejlesztéseit.

Valószínűleg tetszhetett neki, amit látott, mert a héten megjelent Magyar Közlönyben már ott is volt a kormányhatározat, ami szerint:

 "A Kormány egyetért a Pécsi Vasutas Sportkör részére bemutatott és általa megtárgyalt 2017–2019. évekre vonatkozó centenáriumi sportinfrastruktúra-fejlesztési stratégiájával (a továbbiakban: Stratégia) és támogatja annak megvalósítását – az ingatlanszerzésre fordítandó összegen felül – 4 595 721 ezer forint értékben."

A pécsiek honlapjának tájékoztatása alapján a létesítményfejlesztési koncepció része:

  • az atlétikapálya rekortán borításának felújítása
  • a régi stadion elbontása
  • egy új, 800 fős lelátóépület felépítése
  • egy labdarúgó munkacsarnok
  • az egyéni sportágak, így a judó és az ökölvívó szakosztályok számára használható edzőterem kialakítása
  •  az egyesület régi, Verseny utcai sportcsarnokának teljes felújítása,
  • és még egy futófolyosó is elkészülhet

Most lehet igazán jó pécsi sportéletnek lenni, főként hogy a Rátgéber-féle kosárakadémia is kapott idén 1,7 milliárdot.

Ami pedig nem annyira sportos pécsieket illeti, nekik is van egy jó hírünk. A PVSK honlapja szerint ugyanis: 

"Arról is zajlanak már az egyeztetések az önkormányzattal, hogy a beruházásokkal párhuzamosan a Verseny utca is megújulhat: a tervekben új járda, felújított útburkolat és a biztonságos átkelést biztosító, akár jelzőlámpás gyalogátkelőhely is szerepel."

Akár jelzőlámpás. Most már lehet szívből örülni.