Csipet teszünk a kutyáinkba, rakjunk a sportolókba is

2017.10.11. 11:55

Egy brit sportvezető szerint elég könnyen kezelhető lenne a doppingkérdés. Mike Mills véletlenszerűen ismétlődő tesztek helyet sportolókba beültetett mikrocsipekkel monitorozná a tiltott szereket. Az ötletnek azért vannak gyenge pontjai.

„Csipet teszünk a kutyáinkba. Felkészültek vagyunk vagyunk erre, és nem tűnik úgy, hogy károsodnának ettől a kutyák. Akkor tehát mi miért nem ültetünk be magunkba?" – tette fel a kérdést egy londoni konferencián Mills, aki az Olimpikonok Világszövetségének ügyvezetőjeként úgy százezer sportolót képvisel.

„Hiszem, hogy megállíthatjuk a doppingolást, szükségszerű a sportolókat csippel ellátni, ha már rendelkezésre áll a technikai hozzá. Néhányan azt mondják, ez beavatkozás a magánéletbe. Rendben, de mondjuk ez egy klub, és az embereknek nem muszáj csatlakozniuk hozzá, ha nem akarják követni a szabályokat." – idézte a Telegraph Millst, aki azért azt is elismerte, hogy a megfelelő technológiára még várni kell egy kicsit.

Szerinte az a baj, hogy a doppingvizsgálatok, mindig csak a mintavétel időpontjára vonatkoznak, és a teszteket a kifinomult adagolással át lehet verni. Úgy véli, hogy a testbe ültetett csipekkel viszont állandó lehetne a megfigyelés, ha valamelyik fontos paraméter megváltozik a sportoló testében, vagy megjelenik egy idegen anyag, akkor a csip már jelzi is.

„Sok ember azt mondja, hogy nem kellene ezt csinálnunk az emberekkel. Oké, de mi kutyaszerető nép is vagyunk, mégis csipet rakatunk a kutyákba" ˜– talált kikezdhetetlennek gondolt védekezést Mills.

A Brit Doppingellenes Ügynökség vezetője, Nicole Sapstead elég szkeptikusan fogadta Mills ötletét. Szerinte nemcsak a személyiségi jogi kérdések a buktatói a csipnek, hanem az is, hogy egyáltalán nem biztosított, hogy minden tiltott szert felismerjen , és még azt is bizonyítani kéne, hogy nem manipulálhatók a csip által rögzített eredmények.