Sokkolta a románokat, hogy a legjobbjuk magyar lett

2017.11.07. 11:00

Még júliusban elhagyta a román tornasport dévai központját Olivia Cimpian, mert nem érezte, hogy az országban képes a további fejlődésre.

Minderről édesapja tájékoztatta a román szövetséget, valamint az olimpiai bizottságot, ami a Krónika Online beszámolója szerint sokkhatást váltott ki.

A román női tornasport a 2000-es évek elején még félelmetesen erős volt, 2004-ben megnyerték a csapatversenyt az Egyesült Államok előtt, utána visszaestek, a 2016-os olimpiára csapattal már nem is tudtak kijutni. Rióban már érmük sem volt a sportágban. 

A 17 éves Cimpian egyéni összetettben a 2017-es kolozsvári Európa-bajnokságon sérülése ellenére is a 23. lett, a juniorok között Eb-bronzérmes. A legígéretesebb versenyző köszönt el az országtól.

„Az édesapja Magyarországon, Debrecenben kapott munkát, ismerték tehát a hazai viszonyokat, tudják, milyen munka szakmai folyik a békéscsabai klubnál, és hogy Magyarország mennyit áldoz jelenleg a sportra.

A magyar állampolgársága már meg is van Oliviának, akivel együtt ütőképes csapatunk lehet, és bízhatunk abban, hogy 1996 után ismét kijutunk az olimpiára, Tokióba.

Olivia nagymamája egyébként magyar, ő maga Aradon született" – mondta az Indexnek Magyar Zoltán, a hazai szövetség elnöke.

A kétszeres olimpiai bajnok tornász azt is elmondta, hogy a románok egyéves eltiltást kértek, ami a hasonló esetekben jellemző és a protokoll része, de még az sem biztos, hogy ezt ki kell töltenie.

A 2017-es Eb-n Kovács Zsófia egyéni összetettben ezüstérmes lett – Ónodi Henrietta 1990-es 3. helye óta nem volt ilyen remek eredmény –, Dévai Boglárka ugrásban harmadik lett.