Vince, Artúr
5 °C
11 °C

Olimpiai pénzből épül Csányiék golfklubja Orbán Győző és Mészáros telkeinek szomszédságában

2017.11.24. 11:21 Módosítva: 2017.11.24. 12:03

A 24.hu újságírói nyomozták ki azt a nem mindennapi sztorit, ami egy golfklub építése kapcsán összehozta Orbánékat, Mészáros Lőrincet és a Csányi-családot. A lap munkatársai adatigénylési per segítségével göngyölítették fel a történetet. 

A sztori kivonatosan arról szól, hogy Csányi Sándor fiának cége 2012-ben 2 milliárd forintért megvásárolta az alcsútdobozi Pannónia Golf & Country Clubot, ami az Orbán-család hatvanpusztai majorságnak, illetve Mészáros Lőrinc birtokainak szomszédságában található.

D  FO20121031040
Fotó: Földi Imre

A Pannónia Golf & Country Clubot eredetlieg külföldi befektetők alapították a kétezres évek elején, akik a golfpályát meg is építették, ám a hozzá tartozó klubépületre, illetve a tervezett szálláshelyekre már nem maradt erőforrásuk.

A golfklub területét egyetlen telek választja el Orbánék hatvanpusztai majorságától (volt Habsburg uradalom), amit a miniszterelnök apja vásárolt meg 2011-ben. Ezt a telket Csányiék a hírek szerint tervezik is megvásárolni, de erre még nem került sor.

A golfpálya területén ma az egyik másik Csányi-cég, a Máriavölgy Zrt. működteti a Junior Golf Akadémiának nevezett golfközpontot. Ami pedig a szálláshelyeket illeti, 2017 tavaszán Csányiék komoly sikereket könyvelhettek el. A budapesti olimpiát szervező, költségvetési forrásokból működő cég, a Budapest 2024 Zrt. ugyanis 100 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a  Pannónia Golf & Country Clubnak, hogy abból szálláshelyeket létesítsen a Junior Golf Akadémia számára.

A Budapest 2024 Zrt. azt követően adta a támogatást, hogy az olimpiai pályázatot már visszavonták, ám ez csak az egyik különös dolog az ügyben.

Mint a szövetség saját beszámolójából kiderült, a Magyar Golf Szövetség úgy döntött a Junior Golf Akadémia támogatása mellett, hogy az elnökség egyáltalán nem tárgyalta az ügyet, azaz nem is mérlegelték, hogy ez a pénz hol hasznosulna a legjobban, Alcsútdobozon vagy esetleg az ország egy másik golfklubjánál.

Mindez annak fényében különösen erős, hogy a fejlesztések helyszínéül szolgáló Pannónia Golf & Country Club vezetőségi tagja Szórád József, aki Csányi Sándor egyik bizalmi embere, egyben a golfszövetség elnökségi tagja is.

A beruházás szerződésének részleteit végül adatigénylési per segítségével ismerhette meg a 24.hu újságírója. A beruházás összköltsége 170 millió forint volt, ebből 100 millió származott közpénzből, a Budapest 2024 támogatásán keresztül, a többi önrész volt.

Az is kiderült, hogy milyen vállalásokat tett cserében Csányiék golfklubja a szövetségnek, a magyar golfsport fellendítésének érdekében.

A Máriavölgy Zrt. azt vállalta, hogy 2032-ig az épülő 10 szobából 6-ot előre egyeztetett időpontban, évente 30 napra a golfozók rendelkezésére bocsát. A maradék tizenegy hónapban ezeket is szabadon értékesítheti. További vállalás, hogy 12 junior golfozó haminc napig ingyen használhatja a pályát.

Hogy ez sok vagy kevés 100 millióért azt nehéz eldönteni, különösen, hogy pályázat nem volt, de még csak elnökségi ülést sem tartottak az ügyben, így nem derült ki, más klubok mit ajánlottak volna a pénzért.