Nem viccelt, tényleg nemet mondott több száz millió dollárra a baseballos

GettyImages-622774874
2017.12.09. 09:50

Pénteken aláírt az MLB-ben, vagyis az amerikai profi baseballbajnokságban szereplő Los Angeles Angelshez az elmúlt évtized legnagyobb japán tehetsége, Otani Sohei, aki ezzel ugyan valóra váltotta az álmát, azzal viszont, hogy nem várt 25 éves koráig az Amerikába igazolással, több száz millió dollártól esett el.

A 25 évesnél fiatalabb, nemzetközi, tehát nem amerikai játékosok ugyanis csak szigorú szabályok mellett köthetnek MLB-szerződést. Az egyes csapatok által kínálható maximális összeg ráadásul nem is egyforma – az Otani által utolsó körben hét csapatra szűkített listán a Texas Rangers 3,5 milliója volt a legtöbb, de volt csapat, ami csak 200 ezret tudott volna neki adni az első szerződésére. Végül az Angels ajánlatát fogadta el: 2,315 millióért írt alá, az első három évében pedig biztos, hogy nem kereshet többet 545 ezer dollárnál szezononként. Ez nem csak az MLB szintjén számít aprópénznek, ahhoz képest is nagyon kevés, hogy az Angeles 20 millió dollárt fizet a Nippon-Ham Fightersnek, Otani japán csapatának.

Persze Otanit nem nagyon érdekli a pénz, Japánban ott spórolt, ahol tudott, sokmilliós sztárfizetését leadta szüleinek, akiktől – azért elég komoly – zsebpénzt kapott vissza.

Otani különlegessége, hogy ütő- és dobójátékosként is teljes értékű, világklasszis szinten tud teljesíteni, utoljára erre 100 éve a legendás Babe Ruth volt képes. A japán tehetség egyébként többek között ezeket a dolgokat emelte ki a csapatválasztáskor:

  • engedjék, hogy ütő- és dobójátékosként is játszhasson,
  • tengerparti várost keresett,
  • jól illeszkedjen a keretbe, hogy kihozhassa magából a maximumot.

Végül a Los Angeles Angelsre esett a választása, ahol együtt játszhat majd az egyik legnagyobb fiatal sztárral, a 26 éves Mike Trouttal. De hogy Otani igazolása mennyit is jelent, azt jól mutatja, hogy a bejelentés után 50-1-ről 30-1-re ugrottak az Angels bajnoki esélyei a fogadóirodáknál.

A Los Angelesnél valószínűleg dobóként kap majd nagyobb szerepet, de azokon a napokon, amikor nem számítanak rá kezdő dobójátékosként, kijelölt ütő szerepben tűnhet fel, vagyis akkor majd csak ütnie kell.