8 milliót adott saját zsebből, hogy Berki utazhasson a vb-re

2017.12.22. 11:30

A kétszeres olimpiai bajnok tornász, Magyar Zoltán adott interjút az SzPress Hírszolgálatnak. A szövetség jelenlegi elnöke elmondta, hogy épp 40 éve, 1977-ben eltiltással fenyegették, mert nem akart elindulni a vilniusi Európa-bajnokságon.

Akkor már olimpiai bajnok volt, és félig sérülten nem akart kockáztatni, aztán a végén már kérlelték, és meg is nyerte harmadik Eb-aranyát, holott messze nem sikerült tökéletesen a felkészülése.

Edzőjével, Vígh Lászlóval való kapcsolatára így emlékszik vissza.

Szívtuk egymás vérét, hol veszekedtünk, hol meg dacoltunk, sok energiát emésztett fel a harcunk.

Ma már mind a ketten tudjuk, hogy a közös utunkat járva olykor zsákutcákba is be-betévedtünk, ám az eredményeken ez aligha látszott.”

1980-ban, a moszkvai olimpia után vonult vissza, noha néhányan szerették volna, hogy maradjon még három évig, mert 1983-ban Budapest rendezte a torna-világbajnokságot.

Ezért szétvágta az összes tenyérvédőjét, nehogy meggondolja magát, és inkább teljes erővel az Állatorvosi Egyetem felé fordult.

2011-ben, amikor a hazai szövetségnek súlyos anyagi problémái voltak, saját megtakarításából adott 8 millió forint kölcsönt, hogy Berki Krisztián el tudjon utazni a tokiói világbajnokságra. Berki lólengésben aranyérmes lett, egyúttal kivívta a londoni olimpiai részvételt, ahol szintén nyert.

A decemberben 64 éves Magyar a 2020-as olimpia után visszavonulna, addig dolgozik, regnálása alatt 12 tornacsarnokot nyitottak újra.