Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

11 orosz sportolót örökre eltiltották az olimpiától

2017.12.23. 10:06

Újabb 11 orosz sportoló kapott örökös eltiltást az olimpiákról a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól a 2014-es szocsi téli olimpiai játékokon levett minták újraelemzése után. 

A gyorskorcsolyázó Ivan Szkobrev és Artyom Kuznyecov, a szánkós Tatyjana Ivanova és Albert Gyemcsenko, a sífutó Nyikita Krjukov, Alekszandr Besszmertnyih és Natalija Matvejeva, a bobos Ljudmilla Udobkina és Makszim Beluhin, valamint a jégkorongozó Tatyjana Burina és Anna Scsukina szerepel a pénteken közzétett névsorban.

A NOB fegyelmi testülete összesen 46 versenyzővel szemben indított vizsgálatot, és csak három esetben hozott felmentő ítéletet. Mostani döntésével megfosztotta a szocsi játékokon elért eredményüktől az elmarasztalt sportolókat. Közülük a két szánkós, valamint Krjukov és Besszmertnyih ezüstérmes volt.

Az oroszok phjongcshangi részvételéről két és fél hete döntött a NOB: az Orosz Olimpiai Bizottságot (OKR) azonnali hatállyal felfüggesztette, így az orosz sportolók indulását csak semlegesként, az ötkarikás zászló alatt engedélyezte. Azok a versenyzők, akik kvótát szereznek, bizonyítottan tiszták, nem sértették meg korábban a doppingszabályzatot és részt vesznek a számukra előírt ellenőrzéseken, Olimpiai Sportoló Oroszországból megjelöléssel szerepelhetnek majd a február 9-én rajtoló játékokon. (MTI)