Árpád
-2 °C
4 °C

Évtizedek után beszél Darnyi Tamás, Széchyről is

2017.07.06. 20:46

Korábban csak négyévente rendeztek világbajnokságot az úszóknak, ezért Darnyi Tamás szerint akkor egy vb-győzelem szakmailag csaknem annyit ért, mint egy olimpiai bajnoki cím, mondta a négyszeres olimpiai és négyszeres világbajnok a Kossuth Rádiónak adott csütörtöki interjújában.

Különleges esemény, amikor Darnyi nyilvánosan megszólal, az elmúlt bő 20 évben erre nem volt példa, Darnyi ugyanis úgy tartja, hogy ha egyszer megszegné a hallgatást, akkor azzal példálózni lehetne, és másnak is interjút kellene adnia.

Az interjú apropója a bő egy hét múlva induló budapesti vizes világbajnokság volt, e kapcsán beszélt arról is, hogy azért lett belőle vegyesúszó, mert gyűlölte az eredetileg neki szánt hátúszást, és 15 éves kora után végleg elhagyta a hátat.

Ehhez viszont kellett az Öreg, Széchy Tamás mesteredző engedélye is.  „Az Öreg kemény volt, azt kellett csinálni, amit ő mondott, más módszerei voltak, mint a mai edzőknek. Még a versenyek után is inkább a kritikát mondta el rögtön, főleg ha nyertem, hogy mi volt a rossz és mit kellett volna jobban csinálni” - idézte vissza az 50 éves Darnyi, megjegyezve, hogy a napi 5.45 órás kezdés után reggel három órát, majd pihenőt követően újabb két órát edzett a medencében, ezt pedig másfél óra torna követte, így este 9 körül már aludt is versenyzőkorában.

Darnyi Tamás, Gyarmati Dezső temetésén.
Darnyi Tamás, Gyarmati Dezső temetésén.
Fotó: Beliczay László / MTI

Darnyi azt is elmondta, hogy természetesen olimpiai győzelmeire a legbüszkébb. Ám hatalmas dolognak tartja, hogy 1986-ban megszerzett világbajnoki címeit 1991-ben Perth-ben meg tudta védeni, mivel akkoriban csak négyévente, sőt Ausztráliában még hosszabb szünet után rendeztek vb-t, így a presztízse és szakmai értéke is nagyobb volt, egy világbajnoki elsőség szinte olimpiai arannyal ért fel.

A nyolcszoros Európa-bajnok kedvenc világbajnoki címeként a perthi 400 méter vegyest jelölte meg, hiszen 4:12.36-os akkori világcsúcsa még a mai mezőnyben is elfogadható lenne, ráadásul ekkor volt élete legjobb formájában.

Beszélt a július 14-én kezdődő magyarországi világbajnokságról is, úgy látja, hogy a vegyesúszóknál a lányoknál nincs kérdés, hiszen Hosszú Katinka mindkét távon címvédőként, világcsúcstartóként és olimpiai bajnokként áll rajtkőre, míg a férfiaknál bízik benne, hogy Verrasztó Dávidnak sikerül érmet nyernie.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?