Átírják a KRESZ-t a vizes vb miatt

2017.07.06. 21:18

Ideiglenesen módosítják a KRESZ-t, méghozzá a vizes vb miatt, pont a torna idejére, áll a csütörtöki Magyar Közlönyben, igaz, ott sem a FINA-t, sem a vizes világbajnokságot nem nevezik meg, ehelyett a „nemzetközi sportszövetség által rendezett nemzetközi sporteseményként” említik csak. A változtatás lényege, hogy a világbajnokság, alatt a „kormányhatározatban meghatározott jelzést viselő” járművek használhatják a buszsávokat, amennyiben nem akadályozzák a busz- és troliforgalmat.

A kormányrendelet július 10-én, hétfőn lép életbe, és csak augusztus 5-ig marad érvényben, ezért lényegében biztos, hogy a vizes vb-ről és a FINA autóiról van szó.

Csütörtökön kiderült az is, hogy a július 14-én induló vizes vb előtti héten komoly forgalmi változásokra lehet számítani Budapesten. A BKK közlése szerint az éjszakai órákra lezárják

  • a Lánchidat,
  • a pesti alsó rakpartot a Margit híd és a Havas utca,
  • a budai alsó rakpartot pedig az Üstökös utca és az Egry József utca között.

A forgalomkorlátozások miatt változik az érintett közösségi közlekedési járatok, a D11-es és a D12-es hajó, a 2-es, a 19-es és a 41-es villamos, valamint a 15-ös, a 115-ös, a 16-os, a 105-ös, a 916-os és a 990-es busz útvonala.

Péntektől keddig, majd csütörtökön este fél tizenegytől hajnali fél ötig zárják le a forgalom elől a pesti alsó rakpartot a Margit híd északi felhajtója és a Havas utca között, a budai alsó rakpartot az Üstökös utca és az Egry József utca között, valamint a Lánchidat.

Szerdán már este hattól lezárják ugyanezeket az útvonalakat, ezeken túl pedig este nyolctól a Lánchíd utcát az Ybl Miklós tér és a Clark Ádám tér között, az Alagutat, az Ybl Miklós teret, továbbá a Fő utcát a Clark Ádám tér és a Jégverem utca között.

A jövő pénteki nyitóünnepség, illetve a vb idejére tervezett forgalmi korlátozásokról később tájékoztat a BKK.

(Index/MTI)