Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

A Facebookon toboroznak operatőröket a vizes vb-re

D KOS20170527020
2017.07.12. 12:18

Elég faramuci helyzetben van a vizes vb: óriási az elvárás – nemcsak a sportolók, hanem a szervezők felé is –, mindennek stimmelnie kell, ha már 170 (plusz-mínusz a szinte naponta előguruló plusz milliárdok) milliárd forintból szerveznek egy világeseményt. Amit ugyebár a világon mindenütt közvetítenek majd, ezt a szervezők jelentették ki többször is, legutóbb éppen hatmilliárd tévénézőt vizionálva. Ahhoz viszont, hogy ennek akár a töredéke is összejöjjön, hibátlan közvetítésre van szükség, ahhoz meg elég szakemberre.

Akikből, nagyon úgy tűnik, nincs elég.

A lenti álláshirdetést a Facebookon tették közzé olyan zárt csoportokban, amiknek elsősorban operatőrök a tagjai. Azt, hogy a közzétevő az MTVA nevében járt-e el, nem tudjuk, de megkérdeztük az MTVA-t, és ha válaszolnak, majd kiegészítjük a cikket is.

19988760 10213219376062290 574768704 n.png

Nemcsak operatőröket keresnek, hanem élővágó rendezőket is, akik a vízilabdameccsek helyszíni ledfalas közvetítését irányítanák. Ezt az állást egy másik felhasználó adta fel, és az előzőhöz hasonlóan az ő esetében sem találtunk hivatalos kapcsolódási pontot az MTVA-val. Az igaz, hogy a két hirdetés szövegéből kiderül, akiket keresnek, azok a helyszínen, a kivetítőkön látható kép előállításán dolgoznak majd, de mivel a vb-ről csak az MTVA készíthet hivatalos felvételt, így papíron ez a meló is hozzájuk tartozik.

20067553 10213220662734456 472109514 n-2.png

A köztévé nagyon készül a pénteken kezdődő világbajnokságra, egy korábbi sajtótájékoztatón Héder Barna, az M4 Sport csatornaigazgatója azt mondta, hogy a feladat nagyságát az olimpiai közvetítéshez tudja csak hasonlítani. Úgy tudjuk, hogy ehhez a belső állomány viszont nagyon kevés, mert az esemény mellett azért vannak más feladatok is, a közmédia többi műsora és csatornája emiatt nem állhat le, de mivel a külsősök számát az elmúlt hónapokban drasztikusan lecsökkentették, most ott állnak szakemberek nélkül. Egy másik forrásunk azon értetlenkedett, hogy az MTVA volt az a cég, ahol beugrókat a múltban szinte soha nem alkalmaztak, de hát a szükség törvényt bont.

A kínált fizetés, a 25 000 forint per nap egyébként a szakmában nem egy eget rengető összeg, sőt, de csak akkor, ha szabadúszókra vonatkoztatjuk. Az állományban lévő operatőrök ennek a bérnek (szorozzuk fel 22-vel) a felét kapják meg havonta, a piacról dolgozók viszont manapság 35 000 forint alatt nem nagyon mennek el – még úgy sem, hogy nem kell saját felszerelést vinniük a forgatásra (ami általában elvárt). Az is kiderül a posztokra érkezett kommentekből, hogy a szakma véleménye szerint ez a bérezés a „lakodalmas videósok” szintje, egy másik hozzászóló pedig megjegyezte, hogy ő 2005-ben kapott ilyen napidíjat.

UPDATE: az MTVA ugyan nem válaszolt, de a hirdetések már eltűntek a Facebookról. 

UPDATE: az MTVA válaszolt, mégpedig azt, hogy mivel nem ők a Host Broadcasterei a vb-nek, így nem is keresnek operatőröket.  

Borítókép: operatőr a Dagály Aréna megnyitóján. Fotós: Koszticsák Szilárd / MTI

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?