Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Ez volt a vizes világbajnokság megnyitója, pici hanghibával, kicsit magyarosan

DSC 3104
2017.07.15. 00:09

Mire ezt a cikket olvassa, már túl vagyunk a 2017-es vizes világbajnokság megnyitóján. A szervezők láthatóan beleadtak apai-anyait, minden idők egyik legdrágább eseményét és megnyitóját sikerült összehozniuk, csak a megnyitó ünnepségre sikerült elkölteni több mint 10 millió eurót, 3,4 milliárd forintot.

Hogy mit jelent ez az összeg, arról korábban már írtunk.

Amit a megnyitóra ellőttek, az egy kisváros éves költségvetése, ezért felfokozott várakozással kapcsoltuk be a tévét, ha már a helyszínre csak egy szűk kör juthatott be. A tévében viszont megnézhette a Dunán, a Duna Worldön és az M4-en, továbbá online, aki csak akarta.

Mit kaptunk? Látványorgiát és a szokásos giccsparádét csodaszarvassal, sámánokkal, római kori utalással, középkori ruhába öltözött táncosokkal, majd huszárokkal, kopogós és odaveretős tánccal. És persze lézerfényket, fényjátékot, tényleg csak bele nem omlott az ember a vizuálba.

Mielőtt teljesen elvette volna az eszünket a látvány, szerencsére véget ért az előjáték, de érdekes módon a megnyitó közepére időzített Himnusz, és Orbán Viktor ábrándos arca hozta meg a katarzist, ami akkor lehetett kellemetlen, ha olyanok körében nézte az ember, akik eltúlzottnak tartják ezt az egész hepajt.

Aztán felvonultak az induló országok válogatottjai, ez az olimpiákon is az a rész, amit mindenki a legjobban vár, de persze csak a saját ország sportolóit a zászlóval, meg hogy bemondja a szpíker, hogy Hungary meg Magyarország, a többi meg dögunalom. Így volt ez most is, csak akkor kaptuk fel a fejünket, amikor a műsorvezetők nem mondták ki magyarul a nemzetközi úszószövetség és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság jóvoltából lehetőséget kapó menekültválogatott nevét. Nem tételezünk fel rosszhiszeműséget, csak egyszerű oda nem figyelésről lehet szó, amit bizonyít, hogy a közvetítés végén ezt pótolták. Kétszer is.

Szavaztattunk a megnyitóról

A megnyitó végén néztünk rá közvetítésünkben szereplő szavazások végeredményeire:  

A nyitóünnepség utolsó harmadában jött a sztártrió, Tarlós István, Áder János és a ki tudja honnan előrángatott  CeeLo Green , a sztárénekes.

Tarlós István budapesti főpolgármester szerint Magyarország nemcsak megrendezője, hanem igazi házigazdája lesz a világbajnokságnak. Áder János államfő pedig egy anekdotával készült, mondjuk ez tényleg pont vicces volt, főleg, hogy mindezt a szokásos motyogó hangján adta elő, Hajós Alfrédról, az első magyar olimpiai bajnokról szólt, akit a görög király arról kérdezett, hogy hol tanult meg ilyen jó úszni, mire Hajós mondta, hogy hát a vízben.

Biztos vagyok benne, hogy a megnyitó elején sokan fogadtak volna arra, hogy valami technikai baki elő fog fordulni az eseményen, és hát mit ad isten, igazuk is lett. Erre a program legvégéig kellett várni, az énekes - nem playback - műsorának első fél perce ugyanis hanghibával kezdődött, ami egy koncerten szinte semmiség, de egy olyan programban, ahol a sztár csak két számot ad elő, inkább volt feltűnő, mint nem.

Ezzel a magyarországi vizes vb elkezdődött, és mi tagadás, a megnyitó színvonalasra sikeredett, bár ugyan nekünk magyaroknak nem sokat mondott el arról, hogy mit is jelent ez az egész, de talán a világ nagy részén értékelték volna. Így eljátszottuk a mini olimpiai megnyitót, mintha ránk figyelne a világ, kár, hogy ez rajtunk kívül senkit nem érdekelt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?