Nem szexelhetnek a szexmunkások a vizes vébé alatt

2017.07.17. 21:25

Nem engedik a rendőrök a szexmunkásoknak, hogy a vizes világbajnokság alatt dolgozzanak, írja honlapján a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete (SZEXE)

Az elmúlt héten folyamatosan keresték telefonon a szexmunkások az egyesületet, mert a szokásos közterületi helyükön egyre több volt a rendőr. Aggódniuk azonban elméletileg nem kellett volna, mert az úgynevezett védett övezeten kívüli területen dolgoznak, ahol legálisan lehet igénybe venni a szolgáltatásaikat.

Ennek ellenére a járőrök vasárnap sorban odamentek a kinn dolgozó szexmunkásokhoz és távozásra szólították fel őket. Mindezt azzal indokolták a cikk szerint, hogy a IX. kerületi rendőrkapitány "törvényt hozott", mely szerint a vizes vébé ideje alatt nem dolgozhatnak a szexmunkások.

A cikk szerint a munkások jelezték, hogy jogellenes az eljárás és szerették volna a nevüket, jelvényszámukat elkérni, mire a rendőrök állítólag emelt hangon azt válaszolták, nem kötelesek ilyen adatokat a rendelkezésünkre bocsátani.

Reagált a rendőrség

"Fel kell hívnunk szíves figyelmét, hogy a megkeresésében hivatkozott, a szexmunka.hu portálon olvasható közlésben az állítólagos rendőri intézkedés időpontja és helyszíne nem szerepel. Ezeknek az adatoknak a hiányában nem várható el, hogy érdeklődésére érdemi választ adjunk.

Magyarországon törvényt - a köztársasági elnök, a kormány, országgyűlési bizottság vagy országgyűlési képviselő kezdeményezésére - az Országgyűlés alkot. A Budapesti Rendőr-főkapitányság IX. Kerületi Rendőrkapitányság vezetője nem tartozik a felsoroltak közé, és ezt ő maga is pontosan tudja. Ebből következően nem terjeszkedik túl hatáskörén, a hatályos jogszabályoknak megfelelően jár el és ezt várja el beosztottjaitól is. A rendőrkapitány a hatályos jogszabályoktól eltérő intézkedést nem hozott, a kerületi rendőröktől a jogszabályok betartásán és betartatásán kívül egyebet nem vár el.

Budapest IX. kerületében vannak védett övezetek és úgynevezett türelmi zónák. Adott esetben egy utca egyik része védett övezetben van, másik része azon kívül. A Budapesti Rendőr-főkapitányság IX. Kerületi Rendőrkapitányság munkatársai a prostitúciós tevékenységüket a védett övezetben végezni szándékozó személyekkel szemben intézkednek – a rendőröknek feladatuk és kötelességük ezekben az esetekben eljárniuk.

Jogsértés esetén a rendőrség prostituáltakkal szemben is intézkedik. Így történt ez például 2017. július 14-én 23 órakor, amikor a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt a fővárosban elfogtak két nőt. A 28 és a 23 éves budapesti hölgyek 2017. július 12-én 4 órakor a Belvárosban ismerkedtek meg egy német állampolgárságú férfival, akinek szexuális ajánlatot tettek. A nők a sértettel annak IX. kerületi szállására mentek, ahol szexuális együttlét közben eltulajdonították 220.000 forint készpénzét, majd távoztak."

A megkeresésre adott válaszban továbbá leírják, hogy valószínűtlen, hogy a szexmunkások egyike sem jegyzi meg legalább egy rendőrségi gépjármű rendszámát, vagy hogy egyikük sem olvas le legalább egy számot valamelyik rendőr azonosító jelvényéről. Ráadásul azt sem közlik, hogy pontosan melyik utcában, pontosan milyen időpontban történt a rendőri intézkedés. Ezzel együtt is, a szexmunkások nyugodtan tudnának panaszt tenni, de nem tettek.