A vizes vb alatt robbant ki korrupciós botrány a FINA-nál

D  TT20160131002
2017.07.19. 10:18 Módosítva: 2017.07.19. 12:29

Éppen a budapesti elnökválasztás előtt néhány nappal nemzetközi úszószövetséget korrupciós botrány rázta meg, amiről a Swimwortex és az angol Times írt. 

A lapok úgy tudják, hogy a FINA-alelnöki pozíciójára egyedüliként pályázó kuvaiti Husszain al-Muszallam kenőpénzeket várt el a milliós szponzori pénzekből. A Timeshoz került hangfelvételek szerint a kuvaiti sportvezető, aki amúgy az ázsiai szövetséget is vezeti, egy

kínai partnertől tízszázalékos közvetítői díjat kért, ezt a pénzt közvetlenül hozzá kellett volna eljuttatni.

A lap megkérdezte az ügyben a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, ami úgy nyilatkozott, hogy tisztában van a vádakkal, és azt ígérte, ki fogja vizsgálni az ügyet.

A hangfelvétel szerint Muszallam 2012-ben egy kínai üzleti partnerrel találkozott, aki korábban több zsíros üzletet is összehozott az Ázsiai Olimpiai Tanácsnak. A nyomozásra rálátó forrás szerint a felek egy kínai sporteseményen találkoztak, hogy nyélbe üssenek egy újabb bizniszt. 

A találkozón Muszallam elmondta, hogy az üzletnek 40-50 millió dolláros bevételt kellene hoznia, ezután beszélt a közvetítői díjról. Azt mondta, hogy az Ázsiai Olimpiai Tanácsnak a pénz 82 százaléka jár, a kínai marketingcég kaphat nyolc százalékot, a maradék tíz százalékot pedig szétdobnák. Mindezt hosszas alkudozás előzte meg. 

A kínai partner először hat százalékról kezdte el győzködni Muszallamot, aki viszont hajthatatlan volt. 

A kuvaiti sportvezető arra is javaslatot tett, hogy a kínai partnere hozzon létre egy privát marketingcéget, hogy lerendezzék az üzletet, de azt ne Kínában jegyeztesse be, hanem inkább Hongkongban. Vagyis eléggé úgy fest a dolog, hogy volt már gyakorlata ilyen üzletekben. 

Muszallam neve egyébként nem először került elő korrupciós botrányban, néhány hónapja a két éve kirobbant FIFA-botránnyal kapcsolatos nyomozásban is előkerült a neve.

Muszallam és Ahmad sejk ugyan tagadta, de a vádak szerint egy guami futballvezetőt egymillió dollárral vesztegettek meg 2009 és 2014 között. A guami Richard Lait idén áprilisban fel is függesztette a FIFA. 

Kuvait helyzete azért is necces a nemzetközi sportéletben, mert több szervezet, többek között a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is felfüggesztette őket, mivel direkt politikai beavatkozást észleltek az ország sportéletében.

A balhé azért is jön rosszul a FINA-nak, mert a hétvégi, budapesti elnökválasztáson az uruguayi Julio Maglione és az olasz Paolo Barelli fut a címért, és ha a nyolcvanegy éves Maglione nyerne, akkor előfordulhat, hogy a kora miatt nem lesz képes ellátni a posztját, és így Muszallamnak kellene a helyére lépnie, mivel ő az egyetlen jelölt az alelnöki posztra.

A legszebb az egészben, hogy Muszallam indulását még a kuvaiti szövetség sem támogatja. 

Az Ázsiai Olimpiai Tanács már reagált is a Times állításaira. Azt írják, hogy náluk senki nem fogadott el közvetítői díjakat szponzori szerződések után, az összes ilyen pénz közvetlenül a szövetséghez folyt be. Tudják, hogy létezik a hangfelvétel, és úgy látják, hogy azt politikai támadáshoz használják fel a hétvégi elnökválasztás előtt. 

A FINA azt írta a lapnak, hogy nem történt szabályszegés, és a jelenleg rendelkezésre álló információik alapján nincs mi alapján vizsgálatot indítani.