Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

A két legnagyobb úszónő már úszik vasárnap

Az első világbajnoki érmeket az úszásban 400 gyorson osztják ki vasárnap délután, a férfiaknak. Aztán ugyanebben a számban a nőknek.

Miután Bernek Péter nem vállalta ezt a távot, a bajai Kalmár Ákos lesz az egyetlen magyar induló, az ifik között pár hete megnyerte az Európa-bajnokságot. Sós Csaba kapitány szerint most megkóstolhatja a vizet.

Hogy mi várható ezen a távon, azt a győri klub vezetőedzőjével, Petrov Ivánnal tippeltük meg. A szakember azt is vállalta, hogy nemcsak a döntőhöz megfelelő időt jósolja meg, hanem azt is, mennyi kellhet a bronzéremhez. Jól látható, ez a verseny még várhatóan nem Kalmárról fog szólni.

Kalmáron kívül már ott lesz a medencében:

  • Szilágyi Liliána (100 pillangó)
  • Hosszú Katinka és Jakabos Zsuzsa (200 vegyes)
  • Gyurta Dániel (100 mell)
  • Cseh László (50 pillangó)

Ők vasárnap délelőtt fél tíztől az előfutamokban úsznak, és ha a 16 közé kerülnek, akkor vasárnap délután vívhatják ki a döntőbe jutást. Petrov megkockáztatta: már az előfutamban világcsúcsot láthatunk. Sarah Sjöström (100 pillangó) és Adam Peaty (100 mell) a szám kimagasló alakja. Peaty Budapesten áttörheti az 57 másodperces álomhatárt is. És volt már olyan, hogy nem a döntőben, hanem korábban javított rekordot.

Petrov szerint Hosszú is abszolút esélyese a világcsúcsnak, és vasárnap nem kell tartalékolnia, míg hétfőn este a 200 vegyes döntőjére a 100 hát elődöntője után kerül sor. 

A vasárnap másik egyéni döntője a 400 gyors a nőknek. Késely Ajna az ifi-Eb sztárja volt hat aranyával, itt még nem döntőesélyes, a 4:06-is idő az alanti grafikán az övé. Vagyis könnyen becsúszhat.

Kapás Boglárka már sokkal inkább döntő esélyes. Sőt, a pontszerző helyekért is csatában lesz. És remélhetőleg az éremért is.

A nevezés idők alapján a harmadik helyen áll Kapás, de a 2002-es születésű Li Bingjie csak pár tizeddel van mögötte. A favorit Katie Ledecky, ahogy látható.

Két váltóban osztanak még érmet: 4x100 gyors előbb a férfiaknak, majd a nőknek.

A magyar férfiak a Kozma Dominik, Bohus Richárd, Németh Nándor, Holoda Péter összeállításban vesznek részt, bravúr lenne a nyolc közé jutásuk.

A magyar nők pedig a Jakabos Zsuzsa, Verrasztó Evelyn, Gyurinovics Fanni, Molnár Flóra csapattal próbálják meg a nem könnyű feladatot, hogy a legjobb nyolc közé kerüljenek.