A pólókapitány sörre hívta az ausztrálokat, de nem kértek

2017.07.22. 19:06

A magyar férfi vízilabda-válogatott legközelebb kedden ugrik a medencébe a budapesti világbajnokságon. Péntek este ugyanis az ausztrálok csak nyolc góllal kaptak ki az olaszoktól (13-5), és mivel rögtön az első meccsen a mieink tízzel verték őket (13-3), ezért Magyarország nyerte meg az egyébként nem könnyű csoportot.

A mieink így a spanyol-orosz meccs győztesével kerülnek össze a negyeddöntőben - az elődöntőben a Montenegró-Görögország párharc győztese jön -, és egyelőre 16 óra 10 percre van kiírva a találkozó.

Szeretnénk, ha este lenne, a megszokott időpontban, 20 óra után. A játékosoknak is, de a nézőknek mindenképp jobb lenne.

Märcz Tamás szövetségi kapitány szombaton őszintén bevallotta, nem volt B-terve a mostani napokra, milyen legyen a felkészülés, annyira bízott az első hely megszerzésében.

„Jogos és megérdemelt az első helyünk. Ez az út könnyebb, de óva intenénk mindenkit attól, hogy már most a döntőben lássanak bennünket. A drukkereket, a médiát könnyen elfoghatja a lelkesedés és a hév, a játékosokat nem szabad. Nagyon hálásak vagyunk az uszodai hangulatért, az üzenetekért, nagy erőt ad mindez nekünk. De a játékokok tiszta fejjel készülnek a következő meccsre, nem szabad túlságosan előre tekinteni.

Esélyesek vagyunk a négy közé jutásra, eddig jutottunk el. Pont. A döntőről még felesleges beszélni.

Együtt fogjuk megnézni a spanyol-oroszt, már addig is elemez a stáb, de az igazi munka majd a konkrét ellenfél után jön. A szombat délután szabad a csapat tagjainak, és már a délelőtti edzésen is arra törekedtünk, hogy kimossuk a fáradtságot.”

Märcz két fontos megállapítást tett még. Érzékelte, hogy egymásért is játszanak a csapat tagjai, és egyre inkább kezd összeérni a társaság. Ezenkívül, akik a játékosok egészségi állapotáért aggódnának, ne tegyék, jó híreket kapott az orvosoktól, és folyamatosan gyógyulnak a centerek, keddre mindenki tökéletes állapotban lesz.

A spanyolokkal együtt edzettünk négy napot, valamelyest jobban ismeri őket a szakmai stáb, a kapusuk szereti az éles helyzeteket, de ha jól játszunk, akkor megverjük őket. Ahogy az oroszok ellen sem lehet kérdéses a meccs kimenetele, ha megfelelően játsszunk, még ha ők a jövő csapatát építik is.

Megerősítette a kapitány, az első hellyel elégedett, de ő látott csapata játékában kritikus pontokat. A 6-6 elleni védekezésben úgy érzi, acélos a csapata. Az emberelőnyös játékon ugyanakkor még van mit csiszolni, és ezt meg is fogják tenni.

Tartja azt, amit a vb előtt mondott: magyar-szerb-olasz lesz a dobogón.

Megkérdeztem tőle, hogy tartotta-e az ígéretét, és meghívta-e a számunkra kedvező eredményt elérő ausztrálokat egy sörre. „Meghívtam, de nem kértek.”

Nagy Viktor mindhárom eddigi meccsre visszatekintett, és nem gondolta volna, hogy az első meccsnek milyen fontos jelentősége lesz. Volt súlya a bemutatkozó meccsnek, és meglepően nyugodtan és higgadtan játszottak szerinte.

„Az olaszok ellen viszont brutális volt. Aztán két nap múlva győzött az igazság. Nehezen viselem az igazságtalanságot, és elégtételt éreztem, amikor az olaszok nem tudtak 11 góllal nyerni. De mostantól egy új fejezet jön, nem számít, ha csúnya játékkal is, de nyerjük meg a következő meccset.”

És hogy mivel lenne elégedett az egész tornán, mondjuk az ötödik vagy a hatodik meccsen?

„A következőn nyerni kell, és akkor elérjük az eredeti célunkat. Élvezni a játékot, ott lesz 7 ezer ember, szerezzünk örömet nekik. A spanyolok nem jobbak, de veszélyesek, ha jól sikerül pár megoldás, utána már csak azt halljuk, venga, venga, és tüzelik magukat. Az ötödikkel majd a negyedik után foglalkozunk. Addig mindenesetre dolgozom az ügyön, hogy még egyszer ugyanolyan kevés gólt kapjak, mint az első meccsen.”

A keddi negyeddöntő már egy nappal azután lesz, hogy betölti 33. életévét. Pontosan azt sem tudta, melyik napra esik a születésnapja. Nem megjátszott volt a gesztusa, hanem már hozzászokott, hogy a nyári nagy tornákon vagy előtte ő általában születésnapos.

„A gyerekeim születésnapjára már sokkal jobban figyelek, a sajátom kevéssé számít. Nem olyan nagy szám ez, ahogy a névnapom sem” – foglalta össze.

A csapat egyik legfiatalabb tagja, Zalánki Gergő azt emelte ki, hogy bármelyik ellenfél jön is, ötből négyszer mindkettőt legyőznénk.

„Arra kell nagyon vigyázni, hogy az az egy ne kedden legyen, és akkor rendben leszünk. Aztán jöhet egy felszabadult elődöntő. A döntőben pedig akár vissza is vághatunk az olaszoknak. De hol van az még” – foglalta össze az egri születésű játékos.