Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Hosszú Katinka dominanciája tényleg elképesztő

Hosszú Katinka 200 vegyesen úszta legelső világrekordját, megkönnyezte a medencében a két évvel ezelőtti kazanyi vb-n, amikor 3 századdal megjavította Ariana Kukors korábbi idejét.

Ez volt az a rekord, amire annak idején, a 2009-es római világbajnokságon azt mondták, nagyon sokáig fog élni, mert még az azóta betiltott szuperdresszben úszta az amerikai klasszis. Aztán kiderült, mindössze 6 év jutott neki, és máris eltűnt.

Hosszú 2013-ban nyerte először a 200 vegyest Barcelonában - az volt az első vb-aranya Shane Tusuppal, aki akkor még nem is volt a férje -, a Duna Arénában hétfő este tehát triplázhat. Sorrendben háromszor megnyerni ugyanazt a számot csak a legnagyobbaknak szokott sikerülni. Magyarok közül például csak Gyurta Dánielnek. Darnyi Tamásnak vagy Kovács Áginak is csak egyszer sikerült megvédenie a győzelmét.

A Hosszúnál 6 évvel fiatalabb brit Siobhan O'Connor az olimpián 3 tizedre volt tőle, most sokkal nagyobb volt a különbség az elődöntőben. Akkor 2:06,58 volt a magyar versenyző ideje.

A mostani vb-n O' Connor alig tudott 2:10 alá kerülni, az amerikai Margalis közelítette meg leginkább Hosszút, mert neki 2:08,70 volt az ideje. Az Iron Aquatics versenyzője 2:07,49 után délután 2:07,14-gyel ért célba.

A döntős tippünk kicsit átíródott egyébként, mert 2:10,15-tel lehetett bejutni, a bronzérmes tippet viszont tartjuk, ahogy azt is, Hosszú átírja a rekordot. Noha nem lesz könnyű dolga, mert a 100 hát elődöntője után kell felülmúlnia a világot, és legyőznie ismételten önmagát.

A másik magyar indulónak, Jakabos Zsuzsának másfél másodperccel kellett volna javítania egyéni legjobbján, hogy döntős lehessen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?