Barbara, Borbála
1 °C
7 °C

Elképesztően simán vb-elődöntősök a férfi pólósok

D  CB20170725045
2017.07.25. 21:39
Nagy Viktor bombaformában védett, de nem az ő bravúrjain múlt, hogy Märcz Tamás csapata 14-5-ös, nagyon sima győzelemmel jutott tovább Oroszországon a vb-negyeddöntőből.

Hosnyánszky remekül adta meg az Oroszország elleni vb-negyeddöntő alaphangját az első magyar támadás végén, emberelőnyből, lóbálás nélkül vágta be jobbról a rövid alsó sarokba az első magyar gólt. A dobás ugyan egy orosz könyökén is megpattant, de nem ez számított, érződött, hogy nem szerencsén, hanem az összpontosításon múlt.

Kellett is, hogy megmutassák Märcz Tamás játékosai, hogy jól állnak önbizalommal, a 2016-os Eb-n ugyanis nem indult a legjobban az oroszok elleni meccs: az első negyedet 4-1-re még ők nyerték, igaz, onnan 11-2-es meneteléssel folytatta az akkor még Benedek Tibor irányítása alatt álló csapat.

A második gólra ugyan a negyed közepéig várni kellett, de megérte, Varga Dénes messziről helyezett tökéletesen a jobb kapufa mellé. Mindkét kapu előtt remekül ment a játék, az emberhátrányos védekezés jól tartotta az oroszokat, Manhercz Krisztián pedig egy elhibázott ziccer után javítva, közeli találattal növelte háromra az előnyt. Sokat a negyedikre sem kellett várni, a teljesen szokatlan helyen, a kaputól messze felbukkanó Hosnyánszky csinált előnyt a váratlan pozícióból, és vágott gólt a kapus füle mellett elhúzó labdával, majd Vámos Márton lőtte az ötödiket, még az első negyedben.

Ilyen előnnyel nem volt már miért sietni a második negyedben, támadásban kicsit alább is hagyott a lendület – azért Varga lőtt egy újabb bombát –, védekezésben viszont Nagy elképesztő formája nem változott, még úgy sem, hogy Ivan Nagajev nullszögből elképesztően nagy góllal szépített. Hogy ezt a negyedet is mi nyerjük, arról Vámos és Varga tettek, természetesen Nagy szűnni nem akaró hatalmas védései mellett.

Az oroszok semmivel nem tudták megtörni a magyar fölényt, már a szünet előtt kapust cseréltek, kipróbálták egyszerre a három balkezes játékosukat, de semmi nem használt. A félidő után Hárai Balázs közelről, Manchercz távolról bombázott az orosz kapuba, így az is belefért, hogy miután elhúztunk 10-1-re, sorban három gólt engedve kicsit felhoztuk az oroszokat.

Talán már a csütörtöki, a görögök elleni, kőkeménynek ígérkező elődöntőre pihentette a csapatot Märcz, Hosnyánszky viszont sem azt nem engedte, hogy az oroszok lendületbe jöjjenek, sem azt, hogy netán egy negyedet nyerjenek, és távolról hajszálpontosan vágta be a labdát a felső léc alá.

Az utolsó negyedet a gólszépségverseny nevezési listájának feltöltésére használta a magyar csapat, Varga, Manhercz és Hosnyánszky is távoli bombával villant, a kapuban pedig Nagy egy emelés remek lehúzásával javított a Liszonovtól bekapott gólon.

Volt egy olyan megérzésem, hogy valahogy az elején el tudjuk majd dönteni, jó megérzés volt. Megtaláltuk a tökéletes egyensúlyt, hogy fel is pörögjenek a játékosok, de ne is izgulják túl. Válaszoltunk kicsit a saját negyeddöntőjüket sok góllal nyerő görögöknek

– mondta a meccs előtt kicsit azért még izguló kapitány, Märcz Tamás a negyeddöntő után. „Nagyon jó csapat, szépen játszanak, de azt még jobban szeretem, ahogy az én játékosaim vízilabdáznak” – jegyezte meg a görögök kapcsán.

„Arra készültünk, hogy a végét nem fogják bírni, ezzel ellentétben már az elején állva hagytuk őket. Ez jelzi, hogy milyen koncentráltan ugrottunk a vízbe” - nyilatkozta az MTI-nek Gór-Nagy Miklós. - „Nemcsak a győzelmet kell értékelni, hanem azt is, hogy milyen jó játékkal győztük le az orosz csapatot.” 

A Görögország elleni elődöntőt csütörtökön 20.30-tól rendezik majd.

Világbajnoki negyeddöntő, férfiak

Magyarország-Oroszország 14-5 (5-0, 3-1, 3-3, 3-1)

góldobók: Varga, Hosnyánszky 4-4, Manhercz 3, Vámos 2, Hárai 1, illetve Bugajcsuk 2, Nagajev, Gyerevjankin, Liszunov 1-1