Marad a Margitszigeten a vízilabdadöntő

D KOS20170725063
2017.07.28. 10:04

Nem helyezik át a Duna Arénába a magyar vízilabda-válogatott világbajnoki döntőjét, derült ki az esemény pénteki sajtótájékoztatóján.

Korábban szó volt róla, hogy ha a magyar csapat bejut a döntőbe, akkor átviszik a mérkőzést a Duna Arénába, mert oda több néző fér be. Ez még csütörtök este is függőben volt, miután a csapat a görögöket legyőzve bejutott a vb-döntőbe, a játékosok sem tudtak biztosat. 

A szervező-bizottság vezetői péntek reggel tárgyaltak FINA és a Swiss Timing (Omega) irányítóival a dologról, de végül elvetették az ötletet. 

A hivatalos időmérő, az Omega képviselője jelezte, az úszószámok este nyolc órai befejezése után fizikai lehetetlenség egy-másfél óra alatt teljes védettséget kialakítani a másnap is használandó úszó-időmérő infrastruktúrának, továbbá installálni a vízilabdához szükséges berendezéseket (amelyeket le kellene szerelni, és át kellene szállítani a szigetről).

A Swiss Timing vezetője közölte: számukra hatalmas kockázatot jelentene a gyors áttelepülés és átépítés, hiszen egy világbajnokságon mindkét sportágnál rendkívül szofisztikált rendszereket működtetnek, amelyek beszerelése, tesztelése több órát vesz igénybe.

A döntő átmozgatása abból a szempontból is bonyolított volna a helyzeten, egyrészt a jegyeket is át kellett volna átvariálni.

A helyszín így marad a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda, ahol a vízilabda-torna eddigi meccseit is játszották. A férfi vízilabda-válogatott szombat este játssza majd a világbajnoki döntőt, az ellenfél a szerbeket legyőző horvát csapat lesz 20.30-tól. 

A játékosok is inkább a Margitszigetet akarták

A pólóválogatottból Vámos Márton elmondta a péntek délelőtti sajtótájékoztatón, hogy amikor a meccs után megkérdezték a csapatot, hol akarnak játszani, egy másodpercen belül mindenki azt mondta, hogy maradjon az eddigi helyszín.

„Nagyon egyöntetű volt a véleménynyilvánítás a csapatban, hogy a Margitszigeten szeretne játszani. Úgy gondolom, hogy ennek a világbajnoki döntőnek ott van a helye" – mondta Märcz Tamás szövetségi kapitány.  Van egy különleges varázsa és atmoszférája  Margitszigetnek, közel van a közönség, ami, mint láttuk számunkra pozitív, és az ellenfél számára nem annyira. Otthon érezzük magunkat, rengeteget edzettünk ott, a kis hazánknak érezzük. Az új arénában nem lenne ilyen erős kapocs, ha már ott kezdtük el, fejezzük is be ott."

Hárai Balázs kulisszatitkot is elárult: azért jobb, hogy a Margitszigeten marad a meccs, mert a Duna Arénában túl mély az uszoda, így nem tudna pihenni mérkőzés közben, ezt a Hajósban meg tudja csinálni.

Decker Ádám is egyetértett a döntéssel, szerinte a magyar vízilabdázás otthona a Margitsziget, ezért helyes, hogy nem vitték át a döntőt.