Nincs jobb szó, az Egyesült Államok letarolta ellenfelét

D KOS20170728031
2017.07.28. 22:08 Módosítva: 2017.07.28. 22:15

Az Egyesült Államok története során ötödször nyerte meg a női vízilabda-világbajnokságot. A döntőben Spanyolországot vert 13-6-ra. Ezzel megvédte a címét, egymás után kétszer eddig csak az olaszok és az amerikaiak tudtak vb-t nyerni, az amerikaiak most már másodszor.

Érdekesen alakult a meccs, és ez a fölény a meccs első felére nem volt jellemző. A spanyolok erőn felül kezdtek, hiszen egyetlen esélyük az volt, hogy szorosan védekezve próbálják megállítani az amerikai csapat legjobb lövőit. Ez a taktika addig működött is, amíg a spanyolok szusszal bírták.

2-1 volt az első negyed végén az amerikaiaknak, és 3-3-ig látszott, hogy a spanyolok még bírják erővel, de aztán beindult az a henger, amely a mostani amerikai válogatottat jellemzi. Fizikálisan, taktikailag és technikailag is felülmúlták, egész egyszerűen bedarálták az ellenfelüket.

De nem csak a spanyolokat, az egész világot, hiszen 2015 óta nem veszítettek komolyabb tétmeccset. Ellenfelek felsorolása nélkül a vb-n elért eredményeik így alakultak: 24-2, 12-8, 22-7, 7-5, 14-9. Igazán tökéletes sor.

Nem a spanyolok hibája, hiszen ők mindent kiadtak magukból, sőt egy kicsivel többet is, és ez pont arra volt elég, hogy a harmadik harmad legelejéig még 4-5-ön tartsák magukat.

Aztán szebbnél szebb dolgokat láttunk a medencében, az amerikaiak egyetlen pillanatra sem álltak le, élvezték a játékot és nem az ellenfél megsemmisítése volt a cél, hanem a meccsidő kiélvezése az utolsó pillanatokig.

Az amerikaiak 5-4 es vezetése után majdnem 16 perc alatt már csak két gólt kaptak, miközben lőttek nyolcat. Teljesen megérdemelten nyertek, 26 lövésükből 13-ból gól lett, Kiley Neushul négyszer, Madeline Musselman háromszor talált be, míg a spanyoloknál csak hárman osztoztak, Anna Espar volt a legeredményesebb három góljával.

Majdnem világrekord született amúgy. Ha 1:36-cal a vége előtt Espar nem talál be, akkor ez lett volna minden idők legnagyobb különbségű vb-döntője. Így csak a holtverseny lett az 1991-es döntővel, amikor Hollandia ugyanilyen arányban verte Kanadát.

A vb-n Oroszország lett a harmadik, Kanada a negyedik, a magyar válogatott a délutáni bravúros meccsen az olaszokat legyőzve szerezte meg az ötödik helyet.