Natália
1 °C
7 °C

Nem sikerült, a horvátoké a vízilabda aranya

HUSZ9462
2017.07.29. 21:43
A rossz kezdés után sem adta fel a magyar férfi vízilabda-válogatott, a négygólos hátrány eltüntette, de megfordítani nem sikerült a horvátok elleni vb-döntőt. A horvátok 2007-ben nyertek utoljára, akkor is Magyarország volt az ezüstérmes.

A magyar férfi vízilabda-válogatott veretlenül jutott be a döntőbe, négy év után játszhatott ismét az aranyéremért. Märcz Tamás játékosként Európa-bajnokságot és olimpiát nyert, világbajnokságot nem, ezt most edzőként szerette volna megtenni.

A horvátok jutottak el a nehezebb meccsekkel a fináléba, mert nekik két olimpiai érmest kellett kiütniük az útjukból, előbb a bronzérmes olaszokat, majd az elődöntőben az olimpiai bajnok és favorit szerbeket. Mindkétszer 12 gólt lőttek, ami igen sok, és pontosan jelzi, milyen a támadójátéka a riválisnak. Sajnos a mieink is megtapasztalták, 8-6 lett a végeredmény, és a gólok felét mindjárt az első negyedben kaptuk.

Ha kíváncsi, milyen volt percről percre, akkor ide kattintva megteheti.

Első negyed: rémálom

Rögtön az első horvát támadás végén Sandro Sukno lehagyta a védőjét, tökéletes passzt kapott, és három méterről a kapuba lőtt. Loncar találata után a második magyar emberelőny is kimaradt, a túloldalon azonban Jokovics álompasszt kapott, és közelről kihasználta az esélyt. Meg sem fogta a labdát, azonnal behúzta, ekkor sem védekeztek szorosan rajta.

A negyedik horvát gól is megszületett még ebben a negyedben, ehhez kellett a legnagyobb szerencse, Macaj kezéről lecsúszott a labda, Nagy Viktor beleért ugyan, de kitolni nem tudta a sarokból.

A védekezés nem volt rendben, de igazából a támadások sem, Gerendás György másodedző kemény szavakkal próbálta felrázni a társulatot. Mégiscsak egy vb-döntőben vannak, ne szarjanak be.

Második negyed: kezdünk visszajönni

Vámos Márton távoli, fej fölé tartó bombája végre utat talált a kapuba, Török Béla is bátran vállalkozott, és a hosszú sarokban megtalálta a helyet, erős és védhetetlen lövés volt. Abban bízhattunk, hogy ők átbillenthetik a csapatot, a meccs ezen periódusában nekünk pattantak jól a labdák.

A magyar védekezés eközben helyre állt, a blokkok a helyükre kerültek, így sokkal könnyebb volt Nagy Viktornak is a védés. Aki bele is kezdett szorgosan magához vonzani a labdákat.

A gyenge kezdés után már lehetett látni valamit abból, hogy mit szeretnénk játszani, és lélektanilag is nagyon fontos, hogy elkezdődött a felzárkózás.

Harmadik negyed: a megpattanó labdák nem velünk vannak

A 18. percben Erdélyi Balázs is beköszönt a szélről előnyben - a kapufa mellé tette a labdát -, nem sokkal később Manhercz használt ki egy emberelőnyt, a rövid felsőt választotta. Ezzel egyenlítettünk. (4-4)

A 22. percben aztán a horvátok egy emberelőnynél sokáig járatták a labdát, amikor már kiegészültünk, a balkezes Xavi Garcia nem túl jó lövése megpattant egy blokkon, ami becsapta Nagy Viktor, és végül a jobb sarokban kötött ki.

Hárainál szabálytalanságot láttak, a következő támadásnál megint Garcia próbált meg egy lövést, ezt most középről és távolról vállalta el, ez is megpattant egy blokkon, és így kötött ki a jobb sarokban. Ezt sem lehetett kiszedni.

Zárónegyed: messze volt a döntetlen

Erdélyi elhozta a labdát, Bijac azonban újra védett, és a kipattanót megszerezték a horvátok. Egy újabb megpattanó labda Jokovics lövése után a kapufán csattant.

A horvátok labdát szereztek, Buslje távoli lövését Nagy védte. Zalánki lövése nem volt túl izmos, Bijac lekapta. Nagy Viktor óriási védése után nem sikerült megszerezni a labdát, Sukno a szélről azonban nagy gólt lőtt a magyar kapus feje fölé. (4-7)

Kiállítást kaptunk, Vámos azonnal kihasználta, és visszahozta a reményt, ő is a kapus feje fölé bombázott. Ekkor 4 és fél perc volt hátra.

Nagy Viktor távoli lövés fogott, de a másik oldalon is jó volt a blokk. A horvátok megint nem jutottak el lövésig, így megint a mieink támadhattak.

Emberelőnyben Vámos a bal felsőbe bombázott - a védekező játékos nem ért oda rá -, 2:44 volt hátra, és így 7-6 volt oda, vagyis újra nyílt volt a meccs.

A horvátok vezére, Sandro Sukno megrázta magát, és egy pattintott lövése a jobb felsőbe vágódott.

Vámos a túloldalon érezte, neki kell lőni, mert neki megy legjobban, Bijac ezt a 6 méteres kísérletet elég könnyen kiütötte.

A horvátok a következő támadásnál pontosan tudták, az utolsó pillanatban fognak csak lőni, húzták az időt. Az ellentámadásból előnyt kaptunk, Varga Dénes passzolt lövés helyett - nem volt jó napja szombat este a magyar tízesnek, szorosan őrizték -, Vámos elvállalta, de gyengén, ekkor már sajnos tudtuk: eldőlt.

A hátralévő egy percben a horvátok már semmit sem akartak csinálni.

A közönség szép volt fiúkkal búcsúzott a csapattól, és szép is volt, mert az előző vb-n a négy közé jutás sem jött össze. Sokat fejlődött meccsről meccsre a társulat, de a döntő első negyedéért nagy kár.

Märcz Tamásnak nem jött össze a világbajnoki arannyal való bemutatkozás, ami az ugyancsak olimpiai bajnok Benedek Tibornak Barcelonában.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?