Nem sikerült, a horvátoké a vízilabda aranya

HUSZ9462
2017.07.29. 21:43
A rossz kezdés után sem adta fel a magyar férfi vízilabda-válogatott, a négygólos hátrány eltüntette, de megfordítani nem sikerült a horvátok elleni vb-döntőt. A horvátok 2007-ben nyertek utoljára, akkor is Magyarország volt az ezüstérmes.

A magyar férfi vízilabda-válogatott veretlenül jutott be a döntőbe, négy év után játszhatott ismét az aranyéremért. Märcz Tamás játékosként Európa-bajnokságot és olimpiát nyert, világbajnokságot nem, ezt most edzőként szerette volna megtenni.

A horvátok jutottak el a nehezebb meccsekkel a fináléba, mert nekik két olimpiai érmest kellett kiütniük az útjukból, előbb a bronzérmes olaszokat, majd az elődöntőben az olimpiai bajnok és favorit szerbeket. Mindkétszer 12 gólt lőttek, ami igen sok, és pontosan jelzi, milyen a támadójátéka a riválisnak. Sajnos a mieink is megtapasztalták, 8-6 lett a végeredmény, és a gólok felét mindjárt az első negyedben kaptuk.

Ha kíváncsi, milyen volt percről percre, akkor ide kattintva megteheti.

Első negyed: rémálom

Rögtön az első horvát támadás végén Sandro Sukno lehagyta a védőjét, tökéletes passzt kapott, és három méterről a kapuba lőtt. Loncar találata után a második magyar emberelőny is kimaradt, a túloldalon azonban Jokovics álompasszt kapott, és közelről kihasználta az esélyt. Meg sem fogta a labdát, azonnal behúzta, ekkor sem védekeztek szorosan rajta.

A negyedik horvát gól is megszületett még ebben a negyedben, ehhez kellett a legnagyobb szerencse, Macaj kezéről lecsúszott a labda, Nagy Viktor beleért ugyan, de kitolni nem tudta a sarokból.

A védekezés nem volt rendben, de igazából a támadások sem, Gerendás György másodedző kemény szavakkal próbálta felrázni a társulatot. Mégiscsak egy vb-döntőben vannak, ne szarjanak be.

Második negyed: kezdünk visszajönni

Vámos Márton távoli, fej fölé tartó bombája végre utat talált a kapuba, Török Béla is bátran vállalkozott, és a hosszú sarokban megtalálta a helyet, erős és védhetetlen lövés volt. Abban bízhattunk, hogy ők átbillenthetik a csapatot, a meccs ezen periódusában nekünk pattantak jól a labdák.

A magyar védekezés eközben helyre állt, a blokkok a helyükre kerültek, így sokkal könnyebb volt Nagy Viktornak is a védés. Aki bele is kezdett szorgosan magához vonzani a labdákat.

A gyenge kezdés után már lehetett látni valamit abból, hogy mit szeretnénk játszani, és lélektanilag is nagyon fontos, hogy elkezdődött a felzárkózás.

Harmadik negyed: a megpattanó labdák nem velünk vannak

A 18. percben Erdélyi Balázs is beköszönt a szélről előnyben - a kapufa mellé tette a labdát -, nem sokkal később Manhercz használt ki egy emberelőnyt, a rövid felsőt választotta. Ezzel egyenlítettünk. (4-4)

A 22. percben aztán a horvátok egy emberelőnynél sokáig járatták a labdát, amikor már kiegészültünk, a balkezes Xavi Garcia nem túl jó lövése megpattant egy blokkon, ami becsapta Nagy Viktor, és végül a jobb sarokban kötött ki.

Hárainál szabálytalanságot láttak, a következő támadásnál megint Garcia próbált meg egy lövést, ezt most középről és távolról vállalta el, ez is megpattant egy blokkon, és így kötött ki a jobb sarokban. Ezt sem lehetett kiszedni.

Zárónegyed: messze volt a döntetlen

Erdélyi elhozta a labdát, Bijac azonban újra védett, és a kipattanót megszerezték a horvátok. Egy újabb megpattanó labda Jokovics lövése után a kapufán csattant.

A horvátok labdát szereztek, Buslje távoli lövését Nagy védte. Zalánki lövése nem volt túl izmos, Bijac lekapta. Nagy Viktor óriási védése után nem sikerült megszerezni a labdát, Sukno a szélről azonban nagy gólt lőtt a magyar kapus feje fölé. (4-7)

Kiállítást kaptunk, Vámos azonnal kihasználta, és visszahozta a reményt, ő is a kapus feje fölé bombázott. Ekkor 4 és fél perc volt hátra.

Nagy Viktor távoli lövés fogott, de a másik oldalon is jó volt a blokk. A horvátok megint nem jutottak el lövésig, így megint a mieink támadhattak.

Emberelőnyben Vámos a bal felsőbe bombázott - a védekező játékos nem ért oda rá -, 2:44 volt hátra, és így 7-6 volt oda, vagyis újra nyílt volt a meccs.

A horvátok vezére, Sandro Sukno megrázta magát, és egy pattintott lövése a jobb felsőbe vágódott.

Vámos a túloldalon érezte, neki kell lőni, mert neki megy legjobban, Bijac ezt a 6 méteres kísérletet elég könnyen kiütötte.

A horvátok a következő támadásnál pontosan tudták, az utolsó pillanatban fognak csak lőni, húzták az időt. Az ellentámadásból előnyt kaptunk, Varga Dénes passzolt lövés helyett - nem volt jó napja szombat este a magyar tízesnek, szorosan őrizték -, Vámos elvállalta, de gyengén, ekkor már sajnos tudtuk: eldőlt.

A hátralévő egy percben a horvátok már semmit sem akartak csinálni.

A közönség szép volt fiúkkal búcsúzott a csapattól, és szép is volt, mert az előző vb-n a négy közé jutás sem jött össze. Sokat fejlődött meccsről meccsre a társulat, de a döntő első negyedéért nagy kár.

Märcz Tamásnak nem jött össze a világbajnoki arannyal való bemutatkozás, ami az ugyancsak olimpiai bajnok Benedek Tibornak Barcelonában.