Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

Hosszú: Csak eljátszottam, mennyire nem kapok levegőt

HUSZ4679
2017.07.30. 22:51
Vasárnap két magyar éremmel zárult a vizes világbajnokság. Hosszú Katinka izgalom nélküli döntőjéről, az ezüstérmes Verrasztó Dávid megpróbáltatásairól beszélt.

A szokásos emberfeletti teljesítmény”

- így értékelte Hosszú Katinka második aranyérmét, és nyilván az egész világbajnokságát a szövetségi kapitány, Sós Csaba.

Hosszú majdnem három másodperces előnnyel nyerte meg a 400 vegyest, a fölénye elképesztő volt, ahogy általában. A második aranya azonnal a 9. helyre helyezte Magyarországot: Svédország mögé, és Brazília elé, a svédek már három aranyat nyertem Sarah Sjöström kiváló úszásával, a brazilok megálltak kettőnél.

A 27 éves Hosszú négy éve verhetetlen ebben a számban, és negyedszer nyerte meg a bizonyítottan a legnagyobb energiabefektetéssel járó úszást, amihez nem elég kondíció és az állóképesség, kell még technika is.

„Ha esetleg kívülről úgy is látszott, hogy könnyű győzelem volt, megnyugtatok mindnekit, nem volt az. A 400 vegyes mindig nagy küzdelem, pláne kétszer leúszni ezt nap alatt. Pláne az utolsó nap, ekkor fejben már nagyon összeszedettnek kell lenni. Úgy álltam oda, hogy mindent beleadok, Shane csak annyit mondott, ússzak, mint egy edzésen. Egy edzésen persze nem hajtom ki ennyire magam, vagy ki tudja” - ezek már Hosszú Katinka szavai.

Elismerte, alig maradt ereje az ünneplésre, annyira kihajtotta magát. 

Hozzátette viccesen, hogy csak eljátszotta, mennyire kapkodja a levegőt. A tavalyi olimpián felállított világcsúcsával (4:26,36) féltávig tartotta a lépést, utána lehagyta a piros vonal.

Többször elmondta, hogy a világbajnoki program messze nem annyira kedvező neki, mint az olimpiai. Ennek az oka, hogy az olimpián az első napra szokták kiírni a 400 vegyest, amikor még nem fáradt senki.

Az egész világbajnokságot úgy értékelte, jobban sikerült, mint amire számított.

A három arany megismétlése nem volt reális, a 100 háttól visszalépett a program torlódása miatt, ezt a kanadai Masse világrekorddal nyerte meg, izgalmas lett volna megnézni, mire mennek egymással szemben.

Világbajnokságon 4 érmet még sohasem nyert, nem fordult elő, hogy a vegyesen kívül még más úszásfajtában érmet nyert. Most igen. Két éve és négy éve is három éremmel tért haza. Két éve 200 háton járt neki egy bronz, négy éve 200 pillangón.

„Voltak olyan pillanatok ezen a vb-n, amikből sokat tanultam, és igyekszem a tanulságokat jól felhasználva előrelépni. Vagy nyersz, vagy tanulsz.

Nagyon sok motivációt kaptam a lelátóról, ez a hangulat felejthetetlen élmény.

Hétfőn már utazunk Moszkvába, a Világkupára, az majd jó lesz levezetésre, hiszen négy számban indulhatok, nem hagyták, hogy mindegyikben. A jövő évi Eb-n majd nagyon hiányoljuk ezt a fílinget, a közönség szeretetét, ami pótolhatatlan.”

Amikor arról kérdezték, hogy készül fel az ilyen téttel bíró versenyekre, úgy felelt, próbálja elképzelni, hogy nem áll a dobogón, csak az aznapi feladatra koncentrál. Arra, hogy a részre bontott célt megfelelően teljesítse, ami a nagy egészhez, vagyis a dobogóhoz kell.

Verrasztó Dávid lelki tusái

A zárónap másik magyar érmese Verrasztó Dávid volt, aki két éve a vb-n szintén a második helyen ért célba. Gyorsan el is mondta, hogy annyi a nem elhanyagolható különbség az akkori ezüst és a mostani között, hogy ezúttal jobb időt úszott (4:08,38). Ezzel az idővel két éve aranyérmes lehetett volna.

A győztes, Chase Kalisz mostani idejénél (4:05,90) egyedül csak az amerikai olimpiai bajnok Ryan Lochte úszott jobbat.

A 200 vegyes után látta, hogy az amerikai Kalisz egészen kivételes formában van. És miután érzékelte, hogy másodiknak fordul már a féltávnál, és a mellúszás után nincs esélye a támadásra, leginkább arra figyelt, hogy ne hagyják le azok, és még csak ne is közelítsük, akik mögötte vannak.

Öt éve nem pihent, mert folyamatosan dolgozott a céljaiért, így most elsősorban egy kiadós kihagyásra gondol, amikor rendezni tudja a gondolatait is.

„Örülni akarok ennek, kellenek hónapok, amíg minden renden legyen velem. Az önbizalmam nem ugyanaz, mint volt, aminek Rió az oka. Olimpiáról még nincs érmem. Minden más versenyről van, de azt tavaly elrontottam. Semmi különöset nem kellett volna tennem, hogy Rióban a negyedik helyet elérjem, ehelyett a döntő közelében sem voltam. Elcsúsztam a végén, 20 év után elég csúnyán összetört bennem akkor ott valami. Az járt a fejemben, hogy lesz-e még egyszer olyan lehetőségem, mint akkor. Kanapén aludtam utána sokáig, ha aludtam, 3-4 órák jutottak, baseball sapkában jártam. Mások le tudják vakarni magukról a csalódást, én más típus vagyok, nekem nem megy, ez persze az én hibám, hogy ennyire lelkis vagyok” - fogalmazott az augusztusban 29 éves úszó.

Elfárasztotta az örökös megfelelési kényszer, ezért is esik jól neki majd egy hosszabb pihenő.

Vasárnapi versenyéig egyszer sem ment ki az uszodába, nehogy valami gubanc legyen. Nagyon izgul a versenyei előtt, nem tudta előre, hogy tudja elviselni, mi vár rá.

„Nem azért lettem az, aki vagyok, mert egy nap alatt túl vagyok a a nehéz helyzeteken. Bennem nincs olyan, hogy kit érdekel. Annyi embert próbált segíteni nekem, hogy nehéz lesz megköszönni nekik egyenként.”

Az önbizalmát próbálta visszaszerezni az idei római versenyen, ahol hatalmas egyéni csúcsot úszott, de az nem ugyanaz, mint egy nagy versenyen, mint ezen a vb-n jól úszni.

„Harminc felé közeledve ma tettem egy kis lépést afelé, hogy komoly téthelyzetben is produkálni tudjak” -

összegzett.