Vége a vizes vb-nek, de egymilliárddal még drágult

2017.08.02. 12:05

A közbeszerzések bürokratikus rendszere miatt csak most derült ki, hogy 783 millióért építette ki az informatikai rendszert az állami tulajdonú Antenna Hungária Zrt., és 293 millióért takarított a B+N Referencia Zrt., írja az Átlátszó.

Vagyis további egymilliárd forinttal drágult a vizes világbajnokság.

Az EU-s közbeszerzési értesítő augusztus 1-jei számában jelent meg, hogy a szervezésért felelős Bp2017 Kft. nettó 782,9 millió forintot fizetett az állami tulajdonú Antenna Hungária Zrt.-nek az informatikai rendszer kiépítéséért. 

A szerződést 2017. július 7-én írták alá, és a tender a rendkívüli sürgősség miatt – a vizes vb legtöbb közbeszerzéséhez hasonlóan – hirdetmény nélküli eljárás volt. Az Antenna Hungária Zrt.-n kívül pályázott még a munkára a BKK-s e-jegy botrányban érintett T-Systems Magyarország Zrt. és az ATOS Magyarország Kft. is.

Szintén kedden jelent meg az EU-s közbeszerzési értesítőben, hogy a Bp2017 Kft. nettó 292,8 millió forintot fizetett a B+N Referencia Zrt.-nek a versenyhelyszínek takarításáért.

Ezzel együtt – a nyilvánosságra került szerződések alapján – nettó 104,8 milliárd (bruttó 133 milliárd) forintba került a vizes világbajnokság az Átlátszó számításai alapján. Ez ötszöröse annak a 25 milliárdnak, amit Gyárfás Tamás még 2015-ben beígért.