Vendel
6 °C
19 °C

Hosszú Katinka nagy bravúrral bronzérmes 200 pillangón

HUSZ0889
2017.07.27. 18:40
Csütörtökön is van magyar érem a vizes világbajnokságon, Hosszú Katinka nagy versenyzéssel jött be harmadiknak. Szilágyi Liliána hetedik.

A női 200 méteres pillangóúszásban - a férfiakhoz hasonlóan - két magyar döntős volt, Hosszú Katinka és Szilágyi Liliána.

Hosszú négy éve ebben a számban bronzérmes volt, ahogy nyolc éve is. A riói olimpia után azt mondta, készül a pesti vb-n meglepetésre. Most már nagyjából sejthetjük: ez volt az.

A hatodik idővel döntős Hosszú jól rajtolt a hetes pályán, ötvennél a második volt, aztán még jobban rákapcsolt, száznál elsőként fordult, visszaelőzte a nyolcason meglóduló dél-koreai Ant.


A két favorit: az olimpiai bajnok spanyol Mireia Belmonte és az Európa-bajnok német Hentke a következő hosszon megelőzte, de a harmadik helye nem forgott veszélyben, meg sem tudták közelíteni.

A magyar úszónő azt mondta rögtön a futam befejezése után, a közönség nélkül nem ment volna. Először azonban a férjéhez, Shane Tusuphoz ment. Sok ideje nem lesz a pihenésre, mert a 4x200-as gyorsváltónak ő a befejező embere.

A két első helyezett 2:06 alá ment be. Belmonte 2:05,26-ot úszott, míg a német 2:05,39-et. A harmadik ötvenen teljesítettek sokkal jobb részidőt, akkor a spanyol hét tizeddel volt jobb nála. 

Hosszúnak csak azért nem egyéni csúcs a most elért 2:06,02, mert 2009-ben, még - az azóta betiltott - szuperdresszben ennél is sokkal jobbat úszott.

Nem gyakori, hogy három európai van a dobogón, most ez megtörtént, míg az ázsiaiak ezúttal nem kaphattak érmet.

Szilágyi Liliána a hetedik lett, ideje: 2:07,58.

Hosszú a váltóval a hatodik helyen végzett, amit az amerikaiak nyertek meg. Kitűnő napjuk volt a csütörtöki, mert a 200 vegyest Kalisz nyerte, míg a 100 gyorson Dressel volt a leggyorsabb.