Hosszú Katinka verhetetlen, megszorítani sem tudták

HUSZ4304
2017.07.30. 18:27
Megszerezte második aranyérmét a budapesti világbajnokságon Hosszú Katinka, imponáló fölénnyel nyerte a 400 vegyest.

Hosszú Katinka korábban már háromszor megnyerte a 400 vegyes aranyát. Az elsőnél, 2009-ben még Dave Salo volt az edzője, 2013-ban és két éve már a férje, Shane Tusup.

Budapesten negyedszer nyert, egyetlen magyar úszónak sem sikerült az a bravúr múltban, hogy ugyanabban a számban négyszer aranyérmes legyen.

Négy éve veretlen ezen a távon, és nagyjából csak az volt a kérdés a Duna Arénában is, mekkora előnnyel nyer. A délelőtti előfutamban másfél másodperccel úszott jobbat, mint a spanyol Mireia Belmonte.

A világcsúcsot sokáig üldözte, mígnem a tavalyi olimpián sikerült megjavítania. Ez az idő (4:26,36) most nem forgott veszélyben, kétszázig volt a közelében. 

Abszolút favorithoz méltón, rögtön az első néhány tempó után az élre állt. A pillangó után már egy testhosszal, egy másodperccel vezetett a spanyol Mireia Belmonte előtt.

A hát után 3 másodperc volt az előnye, az egyesen úszó Ohasi próbálta valamennyire tartani vele a lépést, de ő is csak tisztes távolból.

Amikor átfordult a gyorsra, akkor is 3 másodperc körüli volt az előnye, és ez kitartott egészen a célig. 4:29,33-mal fejezte be idei szereplését. A két évvel ezelőtti aranyérmes időhöz képest majdnem egy teljes másodpercet javult.

A döntő után Shane Tusuptól kapott egy magyar zászlót, és Iron Lady sapkában ünnepelt a medence körül.

A spanyol Mireia Belmonte lett a második (4:32,17), a harmadik a kanadai Pickrem lett (4:32,88).

"Hihetetlen, nagyszerű érzés volt. Amikor beértem, akkor pár másodpercig nem nagyon voltam magamnál" - nyilatkozta Hosszú Katinka az M4 Sportnak. 

Az utolsó nap nagyon nehéz kétszer is jól úszni a 400 vegyest, fejben nagyon fel kell rá készülni, de nagyon csíp.

" Úgy úsztam, mint edzésen, amikor nem érdekel semmi, edzésen is így szoktam meghalni. De most annyira jó érzés mindenkivel együtt örülni."