Vendel
6 °C
19 °C

Le Clos a világbajnok, Cseh második, Kenderesi 4.

HUSZ9203
2017.07.26. 18:07
A legnagyobb érdeklődéssel várt úszódöntőben Cseh László ragadt az éllovas Le Closra, de megelőzni nem tudta 200 pillangón. Kenderesi Tamás alig javult a keddi elődöntőhöz képest, így nem fért fel a dobogóra. Cseh nyolcadik világbajnokságán érmes.

Cseh a második, Kenderesi a harmadik legjobb idővel került a 200 pillangó döntőjébe, ennek megfelelően utóbbi a hármas, előbbi a kettes pályát kapta. A 20 éves Kenderesi elmondása szerint tartalékolt, nem akart mindent kiadni magából, mert az olimpián ebbe a csapdába esett, és nem maradt elég ereje a legfontosabb futamra, a fináléra.

Cseh két éve Kazanyban megszerzett világbajnoki aranyérme megvédésére készült, míg a 20 éves Kenderesi a riói olimpiáról elcsípett bronzérme után szeretett volna előrébb lépni.

Cseh: Jó lett volna, ha, de sok a ha

Kenderesi azzal vált favorittá, mert a római versenyt megnyerte ezen a távon, Cseh vasárnapi csalódása után – nem jutott a döntőbe ötvenen – fokozatosan jött fel. A 31 éves Cseh eddig mind a hét világbajnokságán ott volt a dobogón. Itt, Budapesten nyolcadszor is.

A magyarok mellett esélyesként kellett számolni a dél-afrikai Chad Le Closszal, aki megnyerte a londoni olimpiát Michael Phelps előtt, igaz azóta nyert vb-t, és ezen a távon nem volt számottevő győzelme.

Most azonban régi önmagát idézve, magabiztosan nyert, végig vezetett. 

A rajt előtt Kenderesi olyan volt, mint egy versenyló, aki alig várta a startot, az elsők közt ment a rajtkőhöz, míg Cseh komótosan, nagy nyugalommal, már-már ráérősen vetkőzött le.

Chad le Clos szokásához hűen ezúttal is erősen kezdett, elsőnek fordult ötven után, Cseh akkor a harmadik, míg Kenderesi a negyedik volt.

Kenderesi megelőzte féltávnál Csehet, és ragadt Le Closra. 150-nél is ez volt a sorrend.

A dél-afrikai kibírta végig ezt a félelmetes tempót, Cseh második, Kenderesi a negyedik helyen jött be.

A nagy hajrája most elmaradt, a verseny után ő sem értette, mi történt, csalódottan értékelt. Most még csak keresi a választ, miért nem haladt sokkal jobban, a rá jellemző módon az utolsó ötvenen. Nem az álmai, és nem a tervei szerint alakult ez a döntő.

Kenderesinek abban igaza volt, hogy a győztesnek 1:54 alá kell mennie, Le Closnak sikerült leginkább, mert 1:53,33-nál állította meg az órát. Cseh neve mellett 1:53,72 volt, Kenderesi 1:54,73-mal ért be.

Cseh László arról beszélt, hogy nem lehet mindig nyerni, másodiknak, harmadiknak is kell lenni, és ez egy megnyert ezüstérem volt, ami egyúttal le is vette a terhet a válláról, mert mégiscsak volt némi nyomás rajta, hogy jól szerepeljen.

HUSZ8481
Fotó: Huszti István

"Szombaton délután lesz a 100 pillangó döntője, megnézzük, mit lehet kihozni belőle. Chad mellett ott lesz a Rióban győztes Schooling is, igyekszem ott is ennek a csodálatos közönségnek valami emlékezeteset adni."

Hosszú egy hetedik és egy hatodik helyet úszott

Szokatlan, rettentő nehéz terepre merészkedett Hosszú Katinka, aki egyedüli nem gyorsúszóként volt ott a 200 gyors női döntőjében. A meglepetés nem az volt, hogy Hosszú a hetedik lett 1:56.35-ös idejével, hanem az, hogy Federica Pellegrini taktikus úszással legyőzte az amerikai úszófenomén Katie Ledeckyt, ötödik világbajnoki aranyát nyerve. Ledecky először kapott ki egyéni számban világversenyen.

Hosszúból sokat kivett ez a döntő, a 200 pillangó elődöntőjében csak arra figyelt, hogy bejusson a csütörtöki döntőbe, ez a hatodik idővel, 2:07.37-tel sikerült is. Szilágyi Liliána közvetlenül mögötte, 2:07.67-tel szintén döntős lett. Hosszú elmondta, hogy tartalékolt, ennél sokkal jobbat szeretne úszni csütörtökön, kelleni is fog, a legjobb idővel továbbjutó német Franziska Hentke több mint 1 másodperccel volt jobb nála.

Hatalmas amerikai világcsúcs

A női 50 hát, illetve a férfi 100 gyors és 200 vegyes előfutamai, illetve a női 200 gyors és férfi 200 pillangó döntői mellett még három döntőt rendeztek szerdán, magyar résztvevő nélkül. Férfi 50 mellen Adam Peaty ötödik, egyben második budapesti vb-aranyát nyerte, a brit úszó 4 századdal maradt el saját keddi világcsúcsától, 25.99-cel zárt.

Férfi 800 gyorson az olasz Gabriele Detti úgy nyert, hogy három hosszal a vége előtt még két testhossznyi hátrányban volt, hatalmasat hajrázott. A 22 éves úszó első világbajnoki címét szerezte, 400 gyorson már nyert egy bronzot Budapesten.

A nagy durranás a végére maradt, a 4x100-as vegyes vegyesváltóban az amerikai csapat, Matt Grevers, Lilly King, Caeleb Dressel és Simone Manuel majdnem két másodpercet javított saját délelőtti világcsúcsán, 3:38.56-tal nyertek. Ez volt a 2017-es, budapesti vb hetedik világcsúcsa.