Döbbenet, két éve még amatőr volt a darts világbajnoka

GettyImages-899608754
2018.01.01. 21:14 Módosítva: 2018.01.01. 21:47
Az eddig szinte ismeretlen Rob Cross a sportág legendáját, Phil Taylort verve lett a darts világbajnoka.

Olyan történt a PDC-világbajnokságon, ami még sosem volt. Bár olyan akadt, aki első PDC-világbajnokságát megnyerte, de Raymond van Barneveldnek több mint egy évtizedes tapasztalata volt addigra. Rob Cross az egy évvel ezelőtti vb-t még egy kocsmában nézte a dartsos barátaival.

A másik oldalon Phil Taylor állt, aki a Jamie Lewis elleni győzelem után nagyon talányosan azt írta a táblára, hogy 16,5-szeres világbajnok. Taylor szokása, hogy a győztes meccsek után aláírja a táblát, és elajándékozza. A Lewis elleni meccs után ez a 16,5-szeres szignó azt jelenthette: már majdnem megvan a 17. Végül is ezért ment a pályafutása utolsó vb-jén szereplő Taylor.

A két játékos először és tétmeccsen utoljára találkozott egymással. Rob Cross 2016 legelején csatlakozott a PDC-hez, miután Pro Tour-kártyát nyert. Nem kellett neki két év, és a világ legjobb húsz játékosa közé küzdötte fel magát úgy, hogy a vb-elődöntőben hatalmas meccsen verte a világbajnoki címvédő,  verhetetlennek tűnő Michael van Gerwent.

Cross pályafutása során még egyszer sem játszott olyan hosszú meccset, mint a vb-döntő, ahol lehet, hogy 13 szetten keresztül kell végig azonos formát nyújtani.

1. szett:  Rob Cross–Phil Taylor 1-0

Megvolt az utolsó bevonuló, Taylor, a legenda, utoljára állt fel a színpadra. Taylor szelfizett is. Rob Crossé volt a kezdés, és az első legben Taylor nyilai kicsit eltévedtek, Cross viszont 14 nyílról befejezte, és 1-0-ra vezetett, Taylor hasonló fölénnyel egyenlített. A meccs első 180-asát Cross dobta, aztán a másodikat is. Végül egy D10-zel 2-1-re vezetett. Taylor is megdobta a tökéletes három nyilát. Taylor majdnem megdobta a 147-es kiszállót, de aztán a második körben is hibázott, Cross viszont nem, és 3-1-re nyerte az első szettet. 

2. szett: Rob Cross–Phil Taylor 2-0

Taylor kétszer is lecsúszott az ötös szektorba, miközben Cross tripla 20-ból hármat is bevert. Cross elszúrta a D16-ot, kétszer is, ahogy Taylor is a kiszállóját. Aztán Cross brékelt, majd 68-ról kiszállva már 2-0-ra vezetett – nem volt semmi különbség a játékosok között, csak a kiszálló. Taylor 2-1-re szépített, de brékelni kellett, hogy ne kerüljön 2-0-s hátrányba. Abba került, mert Cross 167-ről úgy szállt ki, hogy a dupla bull közepébe vágta be. (D20, D19, Bull). Tanítani való volt.

3. szett: Rob Cross–Phil Taylor 3-0

Egyre gyötrelmesebben alakult a meccs Phil Taylornak. Rob Cross kétszer is pontos kiszállókkal 2-0-ra vezetett, de nagyon sok hibát vétett. Cross pedig 158-ról kiszállva már 3-0-ra vezetett.

4. szett: Rob Cross–Phil Taylor 3-1

Taylor is azért megmutatta, 151-ről szállt ki bravúrral. Elkezdődött az igazi csata. Cross majdnem megint megcsinált egy száz feletti kiszállót, de a bull helyett most 25 jött, azaz a kisbull. Taylor viszont nem hibázott az 50-esre (18, D16). És aztán rákapcsolt, simán hozta a szettet (165-ről nyolcvanra, majd T20 és D10), 3-0-s legaránnyal.

5. szett: Rob Cross–Phil Taylor 4-1

Majdnem csoda történt, Phil Taylor hét 180-ast dobott egymás után, csak a D12-öt nem találta el, azaz nyolc nyila megvolt a tökéletes leghez, a kilencnyilashoz, de az utolsót elszúrta. De annyira, hogy a leget is elveszítette, mert Cross 83-ról meg tudta csinálni.  Aztán a következőt is, hihetetlen jól játszott, 2-0-ra vezetett. Bármit dobált Taylor, Crossnak mindig volt válasza. Taylor aztán 153-ról csak a D18-at rontotta el, Cross pedig kihasználta a lehetőséget, 4-1-re vezetett.

6. szett: Rob Cross–Phil Taylor 5-1

Sorsdöntő leg következett, mert ezen a szinten, ha valaki képes hozni a kezdését, akkor négyből kettő leget simán nyerni tud. Taylor kezdte a szettet, de Cross egész egyszerűen nem tudott hibázni. Kétszáz ponttal verte a kezdéssel előnyben lévő Taylort, 11 nyilas leggel 1-0-ra vezetett. Kettesével dobálta a triplákat, 109,44-es átlaga volt, és aztán egy 180-nal 110 fölé ment. Az ember nem hitt a szemének. A közönség Taylornak szurkoló része (tulajdonképpen az egész Alexandra Palace) elhallgatott, tátott szájjal figyelte a csodát. De azért Taylor is odavert egy 123-as kiszállót, megmutatta, ki is a legenda. Majd Cross megint olyat tett, amit Taylortól szoktunk látni, simán lezárta, 70 százalék feletti kiszállózás, egészen döbbenetes.

7. szett: Rob Cross–Phil Taylor 6-1

A hetedik leget Cross kezdte jobban, de aztán Taylor egyenlített. Vicces volt, ahogy ünnepeltette magát, érezte, hogy ez a maximum, amit ma kihozhat magából a kiválóan dobáló Cross-szal szemben, aki nem lassított. Egészen hihetetlen volt, ahogy dobálta a kiszállókat, Taylor pedig már elkezdett bohóckodni, nem nagyon vette komolyan, érezte, nem lehet ellenszere ezen a meccsen. Cross még akkor sem hibázott, amikor Taylor majdnem ki tudott szállni 134-ről. Crossnak egy szettre került a valószínűleg sosem gondolt álom, a világbajnoki cím.

8. szett: Rob Cross–Phil Taylor 6-2

A nyolcadik leg Taylor győzelmével kezdődött. Cross talán már elhitte, hogy megvan a meccs. A közönség is végre elkezdett ünnepelni, eddig döbbent csendben figyelt. Aztán Taylor egy négykörössel ünnepelte magát. Legyünk őszinték, ezen a meccsen Cross sokkal összeszedettebb volt, a koncentráció az ő oldalán állt, Taylor pedig már szinte drukkolt Crossnak, hihetetlen pillanatok voltak. Taylor a D16 előtt még kimutatott egy drukkernek, aztán bevágta.

9. szett: Rob Cross–Phil Taylor 7-2

Fontos szett következett, már amennyire egy ilyen helyzetben következnie kellene. De Phil Taylor eddigi hozzáállását figyelve itt most csupán az volt a lényeg, hogy szépen búcsúzzon. A bohóckodásával azért Crossra is elég nagy terhet tett, akinél viszont a kezdés volt. Neki az számított, hogy tényleg csodát tegyen. Taylor már tényleg csak dobált, rutinból, Cross 1-0-ra vezetett, és tényleg most úgy jött ki, hogy el akarja dönteni a meccset. Olyan előnye volt a második legben hogy csak na, 50-ről elsőre nem dobta ki, a negyedik nyílra igen. Egy legre került a világbajnoki címtől. Taylor 180-nal nyitott, de csak azért, hogy megmutassa. Cross meg három T18-at vágott, 140-ről két T18-at és aztán egy D16-ot dobott.

Rob Cross lett a világbajnok, egészen hihetetlen történet az övé, el sem akarta hinni. Odament Taylorhoz, és szinte bocsánatot kért. Két éve még villanyszerelő volt, most felért a csúcsra. Taylor visszavonul, és a dartsvilág tényleg átrendeződik. 

Rob Cross tényleg az amatőr világból érkezett. Pubokban játszott, Bristolban dolgozott mint villanyszerelő, és kerületi, városi bajnokságokban indult. Nagyon tehetséges volt, így barátai unszolására indult el 2016 januárjában a BDO-világbajnokság selejtezőjében, ahonnan a 64-es táblára jutott, de onnan egyből kiesett.

Majd benevezett a UK Open kvalifikációs versenyére, ahol amatőrök is indulhattak. Megnyerte, így aztán jogot kapott a Challenge Touron való szerepléshez, miközben naponta dolgozott. Ebben a sorozatban háromszor is első tudott lenni, egyszer tökéletes leget, azaz kilencnyilast is dobott.

2017-ben indult be igazán a karrierje, négy versenyt is nyert, egyre feljebb került a világranglistán, a vb-t a huszadik helyen kezdte. Legyőzte Michael van Gerwent, akit tavaly csak nagyon kevesen tudtak. Az abszolút esélyest ugyanolyan magabiztosan küldte haza, ahogy Taylor ellen nyert a döntőben. Egy új csillag született, az ember, aki méltó utóda lehet Phil Taylornak, a dartsos, aki megállíthatja Van Gerwen menetelését.

A darts összes fontos eseményét kövesse az Index tematikus blogján, 9nyil.blog.hu-n

Borítókép: Phil Taylor. Fotó: Justin Setterfield / Getty Images Hungary.