175 év börtönt kapott az amerikai tornászokat zaklató orvos

2018.01.24. 18:53

Súlyosbították az amerikai tornászokat zaklató csapatorvos, Larry Nassar börtönbüntetését: összesen 40 és 175 év közötti börtönbüntetést szabtak ki rá szerda délután.

Nassar 15 éves, vagy fiatalabb lányokat zaklatott, többek között a háromszoros olimpiai bajnok Gabby Douglast is. 

Az ötvennégy éves egykori csapatorvos az utolsó szó jogán elmondta, hogy örökké elkísérik majd majd az áldozatok által a bíróságon elmondottak. Összesen 150 nő vallott ellene, de csak hét zaklatást ismert be. 

Az ítéletet kihirdető bíró, Rosemarie Aqualina azt mondta, hogy Nassar élete végéig a sötétségben fog élni, és a mostani ítélet egyben a halálos ítélete is.  Az orvos korábban arra panaszkodott, hogy érzelmileg megviseli a per. A bíró erre közölte, hogy 4-5 napig hallgatni az áldozatait semmiség ahhoz képest, hogy órákig élvezkedett velük, tönkretéve az életüket.

"Megtiszteltetés, hogy én hirdethetem ki az ítéletét, mivel ön, uram, nem érdemli meg, hogy a börtönön kívül valaha is szóba álljon valakivel" - idézi Aqualinát a BBC. 

A bírónő a zaklatott nőkhöz is szólt. "Önök most már nem áldozatok, hanem túlélők, akikre az egész világ figyel". 

A botrány miatt a héten lemondott az Egyesült Államok Torna Szövetségének több vezetője is: Paul Parilla, a szövetség igazgatótanácsának elnöke, Jay Binder alelnök és Bitsy Kelley kincstárnok is.

Nassart korábban 60 év börtönre ítélte gyermekpornográfia miatt a bíróság Michigan államban.